Η ενοχλητική παρανυχίδα … τα αίτια που τις προκαλούν και πως να τις αποφύγουμε!!

Η σωστή φροντίδα των νυχιών δεν περιλαμβάνει μόνο το λιμάρισμα και το βάψιμο τους. Ένα πολύ σημαντικό σημείο της περιποίησης των νυχιών είναι τα πετσάκια και οι παρανυχίδες γύρω από την επιφάνεια τους.

 

Η εμφάνιση μιας παρανυχίδας, που βγαίνει από το πουθενά, δεν καταστρέφει μόνο την εικόνα του μανικιούρ σας, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα.

Ποια είναι αυτά; Μια παρανυχίδα χεριού μπορεί να δημιουργήσει φλεγμονή αν δεν έχει την σωστή φροντίδα. Αυτό εν συνεχεία θα οδηγήσει σε ένα δάχτυλο πρησμένο από την παρανυχίδα που μπορεί να συνοδεύεται από πύον και βέβαια να προκαλεί πόνο.

Όλα αυτά συμβαίνουν διότι το πετσάκι που δημιουργείται στη βάση του νυχιού καθώς αυτό μεγαλώνει, παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των νυχιών. Δημιουργεί ένα προστατευτικό κάλυμμα που εμποδίζει την εισχώρηση βακτηριδίων, ιών και μυκήτων, ενώ παράλληλα προστατεύει τα νέα κύτταρα του νυχιού που το κάνουν να μεγαλώνει. Εξάλλου, τα νύχια συνεχώς μεγαλώνουν, γι’ αυτό και χρειάζονται συχνά κόψιμο ή λιμάρισμα για να διατηρηθούν στο μέγεθος που επιθυμείτε. Αποτελούνται από ένα σκληρό τύπο πρωτεΐνης, την λεγόμενη κερατίνη, που λειτουργεί ως προστάτης των δαχτύλων. Όπως ήδη αναφέραμε το πετσάκι στην βάση του νυχιού προστατεύει τα νέα κύτταρα που στην ουσία είναι μαλακή κερατίνη, η οποία σκληραίνει όσο μεγαλώνει το νύχι. Όταν αυτό το πετσάκι ξεραίνεται, ξεκολλάει και σπάει σε παρανυχίδες, γνωστές και ως παρωνυχίδες, δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος για φλεγμονές, πύον, πόνο κλπ.

Επομένως, θα πρέπει να φροντίζετε και να περιποιείστε καλά τα πετσάκια γύρω από τα νύχια για να μην ξεραθούν και δημιουργηθούν παρανυχίδες. Αυτό όχι μόνο θα κάνει το μανικιούρ σας να δείχνει πάντα όμορφο, αλλά θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε μακριά, υγιή και σκληρά νύχια.

Αίτια που προκαλούν παρανυχίδες – πετσάκια:

Η δημιουργία παρανυχίδων μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως καθημερινές συνήθειες ή λάθος περιποίηση των νυχιών. Δείτε τις βασικές αιτίες που προκαλούν παρανυχίδες και προσπαθήστε να τις αποφύγετε, διατηρώντας τα νύχια και τα χέρια σας όμορφα, υγιή και περιποιημένα για περισσότερο καιρό.

1. Ξηρότητα και αφυδάτωση των χεριών
2. Πλύσιμο στο χέρι
3. Υπερβολική χρήση απολυμαντικού χεριών
4. Ασετόν
5. Έντονες καιρικές συνθήκες
6. Έκζεμα
7. Κακή διατροφή
8. Συγκεκριμένα φάρμακα, όπως αυτά της χημειοθεραπείας
9. Φάγωμα νυχιών / ελλιπής φροντίδα νυχιών
10. Το να τρώτε τα πετσάκια

Ανάλογα με την αιτία που προκαλούνται οι παρανυχίδες σας θα πρέπει να βρείτε και την ανάλογη θεραπεία. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αντιμετωπίσετε τις παρανυχίδες, αλλά και να προλάβετε την εμφάνιση τους.

Τι να κάνετε για να μην δημιουργηθούν παρανυχίδες – πετσάκια

Η πρόληψη για την δημιουργία παρανυχίδων είναι πολύ σημαντική. Ακολουθώντας κάποιες απλές συμβουλές μπορείτε να διατηρήσετε τα χέρια σας όμορφα και υγιή χωρίς παρανυχίδες και πετσάκια. Ποια είναι αυτά τα μυστικά; Δείτε παρακάτω τι πρέπει να προσέχετε και τι να αποφεύγετε προκειμένου να μην εμφανιστούν παρανυχίδες.

1. Διατηρήστε τα χέρια σας συνεχώς ενυδατωμένα: Για να διατηρήσετε τα χέρια σας μαλακά και ενυδατωμένα θα πρέπει να απλώνετε ανά τακτά διαστήματα μια ενυδατική κρέμα χεριών. Ειδικά κατά τις περιόδους με πολύ κρύο ή αρκετή ζέστη, η συνεχής ενυδάτωση με μια κρέμα είναι απαραίτητα. Σε περίπτωση που η κρέμα σας τελείωσε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα lip balm μέχρι να αγοράσετε μια καινούργια. Και μην ξεχνάτε να φοράτε πάντα γάντια τις ημέρες που έχει κρύο για να τα προστατεύσετε.

Σημαντικό είναι επίσης να εφαρμόζετε στα πετσάκια ένα λαδάκι, κάνοντας τους παράλληλα απαλό μασάζ για να εισχωρήσει βαθύτερα και να ενυδατώσει πιο βαθιά το δέρμα στο σημείο αυτό. Το λαδάκι αυτό μπορεί να είναι απλό ελαιόλαδο ελαφρώς ζεσταμένο στον φούρνο μικροκυμάτων, έλαιο καρύδας ή κάποιο ειδικό λάδι για πετσάκια που θα βρείτε στο εμπόριο.

Εναλλακτικά δοκιμάστε να εφαρμόσετε λίγη βαζελίνη στα χέρια σας και ιδιαίτερα στα πετσάκια πριν πάτε για ύπνο. Ή κάποιο αιθέριο έλαιο που έχει υπέροχο άρωμα και θα ενυδατώσει τα πετσάκια σας προλαβαίνοντας την εμφάνιση παρανυχίδων.

2. Δουλειές του σπιτιού πάντα με γάντια: Θα πρέπει να αποφεύγετε να πλένετε τα πιάτα, όπως και να χρησιμοποιείτε καθαριστικά προϊόντα χωρίς να φοράτε γάντια. Αυτές οι απλές και καθημερινές συνήθειες μπορεί να αποβούν εξαιρετικά βλαβερές για τα χέρια σας. Οδηγούν στην αφυδάτωση και την ξήρανση του δέρματος προκαλώντας σκασίματα και παρανυχίδες.

3. Αποφύγετε όσο μπορείτε το συχνό πλύσιμο των χεριών σας: Πλένοντας συχνά και χωρίς λόγο τα χέρια σας, αφαιρείτε τα φυσικά έλαια από την επιφάνεια του δέρματος και των νυχιών προκαλώντας τους αφυδάτωση.

4. Μην τρώτε τα νύχια και τα πετσάκια: Η συγκεκριμένη «κακή» συνήθεια δεν κάνει μόνο τα χέρια να δείχνουν απεριποίητα, αλλά μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Τραβώντας τα πετσάκια και τις παρανυχίδες με τα δόντια σας μπορεί να δημιουργήσετε μεγάλες πληγές και ξεφλούδισμα του δέρματος που ενδέχεται να προκαλέσει μολύνσεις, φλεγμονές με πύον κλπ. Εξάλλου, το ανθρώπινο σάλιο περιέχει ένζυμα που επιδεινώνουν την ξηρότητα, καθώς και βακτήρια, τα οποία μπορούν να μεταφερθούν στα πετσάκια. Φροντίστε να κάνετε σωστό καθαρισμό στα πετσάκια των νυχιών και να κόβετε με ένα εργαλείο για πετσάκια – πενσάκι ή ένα ψαλιδάκι για τα νύχια τις παρανυχίδες.

Φυσικές μάσκες για παρανυχίδες και πετσάκια:

1. Μάσκα με λεμόνι, μέλι, γάλα και ελαιόλαδο για πετσάκια και παρανυχίδες:

Θα χρειαστείτε:
– 1/2 κούπα γάλα
– 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
– 1 κουταλιά μέλι
– 1 κουταλιά ελαιόλαδο

Τρόπος εφαρμογής: Βάλτε σε ένα ποτήρι το γάλα και το ελαιόλαδο και ζεστάνετε το μείγμα. Στη συνέχεια προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά, ανακατέψτε τα πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν και ρίξτε το υγρό σε ένα μπολ. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βυθίσετε για 2-3 λεπτά τα δάχτυλα σας στο μείγμα.

2. Φυσική λύση με αιθέρια έλαια για τις παρανυχίδες:

Θα χρειαστείτε:
– 6 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού
– 6 σταγόνες αιθέριο έλαιο από θυμάρι

Τρόπος εφαρμογής: Εφαρμόστε 3 φορές την ημέρα από μια σταγόνα κάθε ελαίου πάνω στην παρανυχίδα και κάντε ελαφρύ μασάζ. Με αυτόν τον τρόπο θα δράσουν τα φυσικά συστατικά των ελαίων και το πρόβλημα θα εξαλειφθεί.

3. Ελαιόλαδο και αυγό για νύχια χωρίς παρανυχίδες:

Θα χρειαστείτε:
– Λίγο ελαιόλαδο
– 1 κρόκο αυγού

Τρόπος εφαρμογής: Αρχικά ζεστάνετε ελαφρώς το ελαιόλαδο και βουτήξτε μέσα του για 5 λεπτά τα νύχια σας. Έπειτα σκουπίστε το λάδι και κάντε ελαφρύ μασάζ. Μετά χτυπήστε καλά τον κρόκο του αυγού και βυθίστε τα νύχια σας για 10 λεπτά. Βγάλτε τα και ξεπλυθείτε καλά με άφθονο νερό. Τέλος, εφαρμόστε μια ενυδατική κρέμα χεριών.

4. Φυσική μάσκα για ξερά και επώδυνα πετσάκια:

Θα χρειαστείτε:
– 1/3 φλιτζάνι κρέμα χεριών
– Λίγο ελαιόλαδο
– 3-4 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας

Τρόπος εφαρμογής: Βάλτε τα υλικά σε ένα μπολ και ζεστάνετε ελαφρώς το μείγμα στο φούρνο μικροκυμάτων. Εφαρμόστε το χλιαρό μείγμα σε κάθε νύχι κάνοντας παράλληλα ελαφρύ μασάζ για 2 λεπτά. Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη σπιτική ενυδατική κρέμα για παρανυχίδες και πετσάκια μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 3 ημέρες.

Πως να φροντίσετε και να καθαρίσετε τις παρανυχίδες και τα πετσάκια;

1. Αποφύγετε το κόψιμο στα πετσάκια: Αν δεν γνωρίζετε καλά πόσο πρέπει να κόψετε τα πετσάκια, προτιμήστε να τα σπρώχνετε ελαφρώς προς τα πίσω για να αποκαλυφθεί η καθαρή επιφάνεια του νυχιού. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγετε την δημιουργία παρανυχίδων που μπορεί να συνοδεύονται από φλεγμονές, πύον και πόνο. Το σπρώξιμο μπορεί να επιτευχθεί με ένα αποστειρωμένο ειδικό εργαλείο για πετσάκια ή με μια πετσέτα μετά το μπάνιο σας (όταν τα πετσάκια θα έχουν μαλακώσει). Προσοχή όμως, δεν πρέπει να σπρώχνετε με δύναμη και πολύ συχνά τα πετσάκια σας προς την βάση του νυχιού. Μια με δυο φορές τον μήνα είναι αρκετές.

2. Σκασμένα και επώδυνα πετσάκια: Αν τα πετσάκια έχουν ξεφλουδίσει και έχουν δημιουργηθεί παρανυχίδες με πόνο, χρησιμοποιήστε μια τοπική αντιβακτηριακή αλοιφή. Καλό θα είναι μόλις την εφαρμόσετε να τυλίξετε μια γάζα ή ένα τραυμαπλάστ γύρω από κάθε προσβεβλημένο νύχι. Αφήστε την γάζα να μείνει και να δράσει όλη τη νύχτα και το πρωί τα πετσάκια σας θα είναι πιο μαλακά και καλύτερα.

Σε περίπτωση ωστόσο που η παρανυχίδα έχει πρήξιμο και πύον, μπορεί να έχει προκληθεί μια μόλυνση που ονομάζεται παρονυχία. Τότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για την σωστή θεραπεία και αντιμετώπιση του προβλήματος.

 

πηγή: www.beautetinkyriaki.gr