Αποξηραμένα φρούτα: είναι γεμάτα βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, συμπλήρωσε μ’αυτά την διατροφή σου!!!

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι καταναλωτές, που ακολουθούν υγιεινή διατροφή, ψάχνουν περισσότερες εναλλακτικές για να γλυκαθούν, χωρίς, όμως, να επιβαρύνουν τον οργανισμό τους με επιπλέον λιπαρά και υδατάνθρακες. Ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς επιλογές τους είναι και τα αποξηραμένα φρούτα, τα οποία είναι γεμάτα βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.

Δεδομένου ότι είναι πλούσια σε βιταμίνες, όπως η E και η C, μέταλλα και ιχνοστοιχεία αλλά και σημαντικά φλαβονοειδή και καροτενοειδή, τα αποξηραμένα φρούτα αποτελούν από μόνα τους έναν πολύ καλό λόγο για την καθημερινή διατροφή σου.

stafida

Δαμάσκηνα, σύκα, χουρμάδες, μάνγκο, ανανάς, παπάγια, berries, σταφίδες, μπανάνες, βερίκοκα και μήλα είναι οι πιο συνήθεις επιλογές, που θα βρεις στην αγορά, χύμα αλλά και συσκευασμένα. Σημείωσε, ωστόσο, ότι πολλά αποξηραμένα φρούτα, όπως τα μάνγκο, η μπανάνα και ο ανανάς, έχουν επιπλέον προσθήκη ζάχαρης, οπότε καλό είναι πριν αποφασίσεις τι θα πάρεις να ρωτήσεις. Τα πιο “διαιτητικά” και τα μόνα χωρίς ζάχαρη, πάντως, είναι τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα, τα νεκταρίνια, τα σύκα, οι σταφίδες και τα διάφορα berries (και από αυτά όχι όλα), που έχουν μόνο τα φυσικά τους σάκχαρα.

shutterstock_291694370

Πώς μπορείς να τα απολαύσεις
Τα αποξηραμένα φρούτα μπορεί από μόνα τους να είναι ένα ωραιότατο σνακ για το γραφείο και τη βόλτα, όμως, οι τρόποι που μπορείς να τα βάλεις στο τραπέζι σου είναι άπειροι. Ταιριάζουν υπέροχα με δημητριακά στο γάλα για πρωινό, στο γιαούρτι, σε κρύα ροφήματα ή σε μπάρες, ενώ είναι ιδανική επιλογή αν θες να δώσεις μια ιδιαίτερη πινελιά σε πιάτα με χοιρινό, αρνάκι ή πουλερικά. Μπορείς, επίσης να τα προσθέσεις στις σαλάτες σου και να κάνεις άπειρους συνδυασμούς. Η ξανθή σταφίδα, για παράδειγμα, ταιριάζει υπέροχα με σαλάτα λάχανο και σος από σόγια, τα σύκα δένουν τέλεια με καρύδια και σαλάτα σπανάκι, ενώ τα δαμάσκηνα δίνουν άλλη διάσταση σε μια πράσινη σαλάτα με ρόκα και λόλες, ιδιαίτερα μάλιστα αν τη συνδυάσεις με ένα φρουτώδες ντρέσινγκ.

πηγή