Γνωρίζω την Ελλάδα: ΔΡΑΜΑ… μια γραφική και πανέμορφη πόλη με προϊστορικές ρίζες (φωτογραφίες και βίντεο)

Η Δράμα είναι ελληνική πόλη, έδρα του ομώνυμου δήμου και πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού της ανατολικής Μακεδονίας. Πρόκειται για πόλη με μακραίωνη ιστορία, καθώς η περιοχή της κατοικήθηκε ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους.

H Δράμα είναι μια όμορφη πόλη, πλούσια σε αξιοθέατα, πολιτιστικά δρώμενα και φυσικό περιβάλλον.

 Φίλιπποι

Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας

Τα εκθέματα που φιλοξενούνται στο αρχαιολογικό μουσείο της Δράμας πιστοποιούν την μακραίωνη ιστορία της πόλης. Καλύπτει την χρονικά μια περίοδο που ξεπερνά τις 50.000 χρόνια αφού αρχίζει από τη μέση παλαιολιθική εποχή και φτάνει έως τους νεότερους χρόνους και το 1913. Ο εκθεσιακός χώρος αποτελείται από 3 διαφορετικές αίθουσες όπου η πρώτη περιλαμβάνει ευρήματα και ίχνη κυνηγών που βρέθηκαν στο σπήλαιο των πηγών του Αγγίτη. Στην δεύτερη θα μπορέσετε να παρατηρήσετε τον τρόπο οργάνωσης των πρώτων μόνιμων γεωργοκτηνοτροφικών οικισμών της νεολιθικής εποχής και τέλος στην τρίτη αίθουσα παρουσιάζεται η μετάβαση στην εποχή του χαλκού. Σε γενικές γραμμές το μουσείο ακολουθεί μια ευχάριστη προσέγγιση στον τρόπο παρουσίασης των εκθεμάτων και σε καμία περίπτωση δεν είναι κουραστικό για τους επισκέπτες ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Στην περίπτωση μάλιστα που θα ενδιαφερόσασταν για την απόκτηση γνώσεων σχετικών με την καθημερινή ζωή των μακρινών μας προγόνων μία επίσκεψη εδώ κρίνεται επιβεβλημένη.

Σπήλαιο Αγγίτη

Το μεγαλύτερο ποτάμιο σπήλαιο του κόσμου, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 25 χμ βορειοδυτικά της Δράμας, στο δήμο Προσοτσάνης, δίπλα στο χωριό Πηγές. Η μοναδικότητά του οφείλεται στο ότι στο δάπεδό του κυλάει ο ποταμός Αγγίτης. Το σπήλαιο είναι επισκέψιμο σε μήκος 500 μέτρων, ενώ συνολικά εκτείνεται σε μήκος άνω των 21 χιλιομέτρων. Η ανακάλυψη του έγινε το 1978 από μία ομάδα Γάλλων σπηλαιολόγων, σε συνεργασία με την Ελληνική Σπηλαιολογική εταιρία. Εντυπωσιακή είναι η έξοδος του ποταμού μέσα από το βουνό, από ένα μικρό τοξοειδές άνοιγμα στη βάση ενός μικρού θολωτού σπηλαίου (αίθουσα του τροχού). Η αίθουσα αυτή έχει διάμετρο 40 μέτρα και μέγιστο ύψος 15 μέτρα, ενώ ήταν γνωστή λόγω του φυσικού ανοίγματος και αποτέλεσε το σημείο εκκίνησης για τους σπηλαιολόγους. Η άλλη ονομασία του σπηλαίου είναι “Μααρά”, ονομασία που πιθανώς ετυμολογείται στα αραβικά ως “μικρό σπήλαιο”, είτε στα εβραϊκά που σημαίνει “νερό από το βουνό”. Στην περιοχή επίσης έχουν βρεθεί πολλά αρχαιολογικά ευρήματα, που φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας. Τέλος, εκτός από το σπήλαιο, η περιοχή προσφέρει ταβερνάκια και χώρους για καφέ, αλλά και πικ-νικ, δίπλα στο ποτάμι.

Τα πάρκα της Δράμας, όπως αυτό της Αγίας Βαρβάρας, δημιουργούν την ψευδαίσθηση των άλλων «παραστάσεων», το πράσινό της αποπνέει γαλήνη….

Πάρκο Αγίας Βαρβάρας

Σήμα κατατεθέν της πόλης της Δράμας αποτελεί το Πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, το οποίο έχει συμπεριληφθεί στα 60 ομορφότερα πάρκα της Ευρώπης, στα πλαίσια του προγράμματος Culture 2000. Καταλαμβάνει μία έκταση 60 στρεμμάτων στην καρδιά της πόλης ενώ πήρε το όνομά της από την ομώνυμη εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας, που βρίσκεται εκεί. Σύμφωνα με την παράδοση, όταν οι Τούρκοι κατακτητές επιχείρησαν να την γκρεμίσουν για να φτιάξουν στη θέση της τζαμί, η εκκλησία σκεπάστηκε από νερό και έτσι διασώθηκε. Οι κάτοικοι πίστεψαν ότι είναι θαύμα και για αυτό το λόγο μέχρι και σήμερα τιμούν τη μνήμη της Αγ. Βαρβάρας στις 4 Δεκεμβρίου ανάβοντας κεριά πάνω σε αυτοσχέδια καραβάκια που επιπλέουν στη λίμνη, δημιουργώντας ένα εκπληκτικό σκηνικό. Σήμερα εκατοντάδες περιηγητές επισκέπτονται καθημερινά το πάρκο για να απολαύσουν την ηρεμία που προσφέρει το πανέμορφο σκηνικό που αποτελείται από αιωνόβια δέντρα, ποτάμια, λίμνες και ξύλινα γεφυράκια, καθώς και τη θέα από πάπιες, χήνες και κύκνους που ζουν στο πάρκο αυτό. Τέλος, η περιοχή προσφέρει πολλά αξιόλογα καφέ και εστιατόρια, που μπορείτε να επισκεφθείτε.

Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού
Το χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού βρίσκεται σε απόσταση 46 χιλιομέτρων από την πόλη της Δράμας και είναι ένα από τα μεγαλύτερα και αρτιότερα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας. Καλύπτει μια έκταση 600 τετραγωνικών χιλιομέτρων με τις κεντρικές εγκαταστάσεις του να βρίσκονται στο οροπέδιο του Αγίου Πνεύματος σε υψόμετρο 1720 μέτρων και το τελευταίο σαλέ του να προσφέρει μια μοναδική θέα από υψόμετρο 2110 μέτρων. Το χιονοδρομικό κέντρο διαθέτει τέσσερις συρόμενους αναβατήρες, μία τετραθέσια εναέρια αποσυμπλεκόμενη καρέκλα, μία εναέρια διθέσια καρέκλα και τρία baby lift, που εξυπηρετούν τις 20 και πλέον πίστες του χιονοδρομικού που το συνολικό τους μήκος ξεπερνά τα 20 χλμ. Επιπλέον ως επισκέπτες θα έχετε τη δυνατότητα να βρείτε σκι και καταστήματα ενοικίασης του απαραίτητου εξοπλισμού, ένα εστιατόριο χωρητικότητας 250 ατόμων,και ένα ξενώνα με δυνατότητα φιλοξενίας 80 ατόμων. Η πρόσβαση στο κέντρο εξασφαλίζεται μέσω ενός άριστα ασφαλτοστρωμένου οδικού δικτύου και μιας ιδιαίτερα ασφαλούς και προσεγμένης διαδρομής. Τέλος υπάρχει πάρκινγκ 600 θέσεων καθώς και ένα πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο. Εκτός της χιονοδρομίας το Φαλακρό προσφέρει πολλές δυνατότητες για παράλληλες δραστηριότητες όπως πεζοπορία, ορειβασία, ορειβατικό σκι, αναρρίχηση, ποδήλατο βουνού και πολλά άλλα. Όχι άδικα λοιπόν έχει αναχθεί στον κυριότερο και πιο επιτυχημένο τουριστικό προορισμό του νομού και σίγουρα μια επίσκεψη εδώ θα είχε να σας προσφέρει πολλά.
Δείτε βίντεο περιήγησης στην Δράμα