Γρεβενά: τόπος ιδεώδης για χειμερινές εξορμήσεις.

Μεγάλα βουνά, απέραντα δάση και άφθονα νερά αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών, που προσφέρεται όσο λίγοι τόποι της πατρίδας μας για ορεινές εξερευνήσεις και υπαίθριες δραστηριότητες (ποδήλατο βουνού, ράφτινγκ κ.ά.) σε ένα παρθένο φυσικό περιβάλλον.


Στο δυτικό τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών βρίσκονται δύο σημαντικοί πόλοι έλξεως για τους φυσιολάτρες και, εν γένει, τους ταξιδιώτες: το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας και ο εθνικός δρυμός Πίνδου με τη φημισμένη Βάλια Κάλντα.

Σε απόσταση 45 χιλιομέτρων από την πόλη των Γρεβενών, 250 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη και 417 χιλιομέτρων από την Αθήνα βρίσκεται τοχιονοδρομικό κέντρο των Γρεβενών.

Το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας υποδέχεται τους λάτρεις του σκι στη θέση «Διάσελο Βασιλίτσας», στην περιοχή όπου είναι χτισμένα, μεταξύ άλλων, τα χωριά Λάβδα (Λάβδας), Σμίξη και Αβδέλλα.


Διαθέτει δεκαέξι πίστες (και δύο αρχαρίων), τέσσερις συρόμενoυς και δύο εναέριους αναβατήρες, baby lift, μικρό σαλέ – καντίνα, κεντρικό σαλέ, ορειβατικό καταφύγιο, σχολές σκι, καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού σκι.

Νοτιότερα, κοντά στα χωριά Περιβόλι Γρεβενών, Κρανιά (Κρανέα) Γρεβενών και Βοβούσα Ιωαννίνων, βρίσκεται μια από τις πλέον αξιόλογες σε φυσικό πλούτο περιοχές της Ευρώπης, ο εθνικός δρυμός Πίνδου.


Ο εθνικός δρυμός, που ιδρύθηκε το 1966, περιλαμβάνει την κατάφυτη κοιλάδα της Βάλια Κάλντα (βλάχικο τοπωνύμιο, που σημαίνει ζεστή κοιλάδα) και του Αρκουδορέματος (πρόκειται για το ποταμάκι που διαρρέει την κοιλάδα), με τα όρη Λύγκο και Μαυροβούνι.


Ιδιαίτερα πλούσια είναι η χλωρίδα (πυκνά δάση πεύκης και οξιάς, μικρότερα φυτά και αγριολούλουδα, ορισμένα σπάνια ή ενδημικά) και η πανίδα του δρυμού, με σπάνια είδη όπως η καφέ αρκούδα, πολυάριθμα είδη πτηνών κ.ά.

πηγή