ΕΝΑ ΓΛΥΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΑΚΥΝΘΟ: μαντολάτο και φρυγανιές – γλυκό ψυγείου.

Ένα υπέροχο γλυκό από την Ζάκυνθο, που αξίζει να δοκιμάσετε!!

Προετοιμασία: 30 λεπτά
Αναμονή στο ψυγείο: 4 ώρες
Υλικά για πυρεξάκι 32x22 cm
• 1 πακέτο φρυγανιές
Για την κρέμα
• 1 λίτρο φρέσκο γάλα – τα 100 γρ. θα τα χρησιμοποιήσω για να λιώσω το μαντολάτο
• 6 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
• 2 κρόκοι αυγών
• ½ φλυτζάνι Ζάχαρη
• 1 κουτ. σούπας Βιτάμ με βούτυρο
• 100 γρ. μαντολάτο (θα αγοράσετε το μαντολάτο με τη γκοφρέτα που είναι μαλακό, θα αφαιρέσετε όσο μπορείτε από τη γκοφρέτα και θα κόψετε το μαντολάτο σε κυβάκια μικρά με ένα μαχαίρι)
Για το σιρόπι
• 3 φλιτζάνια νερό
• 1 φλιτζάνι ζάχαρη
• 1 βανίλια
Για τη διακόσμηση
• 500 γρ. φυτική κρέμα, παγωμένη και χτυπημένη
• Κανέλα σε σκόνη
• 50 γρ. μαντολάτο με γκοφρέτα καλά παγωμένο και κομμένο σε μικρά κυβάκια
Διαδικασία
Σε ένα μπολ ανακατεύω τα κυβάκια από το μαντολάτο με 100 γρ. ζεστό γάλα και 1 κουτ. σούπας ζάχαρη μέχρι να αποκτήσω ένα πηχτό μείγμα.
Για την κρέμα:
Σε ένα μπολ ενώνω το κορν φλάουρ, την υπόλοιπη ζάχαρη και τους κρόκους. Ανακατεύω καλά. Ζεσταίνω το υπόλοιπο γάλα, το αποσύρω για λίγο από τη φωτιά και προσθέτω το παραπάνω μίγμα. Ανακατεύω καλά με ένα αυγοδάρτη. Ξαναβάζω σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύω συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Μόλις πήξει προσθέτω το μίγμα με το μαντολάτο και συνεχίζω το ανακάτεμα πάντα πάνω σε χαμηλή φωτιά για 2-3 λεπτά ακόμη. Κατεβάζω από τη φωτιά και προσθέτω τη μαργαρίνη και ανακατεύω.
Σε κατσαρολάκι ετοιμάζω το σιρόπι βράζοντας τα υλικά.
Σε πυρέξ στρώνω μια στρώση φρυγανιές και τις σιροπιάζω. Ξαναστρώνω φρυγανιές και ξανασιροπιάζω. Απλώνω τη κρέμα. Βάζω το γλυκό  στο ψυγείο για μισή ώρα να σφίξει η κρέμα. Βγάζω το γλυκό και πάνω στρώνω τη σαντιγί. Πασπαλίζω με κανέλα και τα κυβάκια μαντολάτου. Το αφήνω 2-3 ώρες  στο ψυγείο να σφίξει πριν το σερβίρω.

πηγή