Η συνταγή της ημέρας: Μελιτζάνες με παρμεζάνα και μοτσαρέλα στο φούρνο!!

Μία γλύκα στο πιάτο σας!!

Το πιο νόστιμο πιάτο με μελιτζάνες που φάγατε ποτέ. Υπέροχες κρουστές, μελιτζάνες, ψημένες με κρούστα παρμεζάνας, στρωμένες στο ταψί με σάλτσα ντομάτας και στρώσεις μοτσαρέλας. Μια μέτριας δυσκολίας συνταγή, για ένα χρονοβόρο στη παρασκευή του φαγητό αλλά που σίγουρα θα σας αποζημιώσει για το χρόνο που διαθέσατε με τη φανταστική, τέλεια γεύση της.

Υλικά συνταγής

  • 3-4 μελιτζάνες Αργίτικες συνολικού βάρους 1 κιλό περίπου
  • 1 κ.γ. ψιλοκομμένο σκόρδο (1 μεγάλη σκελίδα περίπου)
  • 1 1/2 κουτιά ντοματάκια κονκασέ (600 γρ.)
  • 1/2 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
  • 1 1/2 φλ. τσαγιού τριμμένη φρυγανιά
  • 1 1/2 φλ τσαγιού παρμεζάνα τριμμένη (σε 2  μέρη)
  • 3/4 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 αυγά χτυπημένα
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη
  • 700 γρ. μοτσαρέλα φρέσκια κομμένη σε φέτες 1/2 εκ. περίπου

Εκτέλεση συνταγής

  1. Καθαρίζετε και κόβετε τις μελιτζάνες σε ροδέλες 1 εκ. περίπου, τις πασπαλίζετε με αλάτι και τις αφήνετε για 1 περίπου ώρα σε σχάρα ή σε σουρωτήρι να “ιδρώσουν” και ξεπικρίσουν. Στη συνέχεια τις πλένετε με πολλά νερά να φύγει το αλάτι, τις σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας και τις αφήνετε στην άκρη.
  2. Εν τω μεταξύ, σε μια κατσαρολίτσα, ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε το σκόρδο για 1/2 λ να βγάλει το άρωμά του. Προσθέτετε τα ντοματάκια κονκασέ και μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά στο χαμηλό και σιγοβράζετε με ξεσκέπαστη τη κατσαρόλα για 15 λ. Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι, 1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη και τον ψιλοκομμένο βασιλικό, ανακατεύετε και αφαιρείτε τη σάλτσα από τη φωτιά.
  3. Σε βαθύ πιάτο ρίχνετε το αλεύρι και σε άλλο βαθύ πιάτο χτυπάτε τα αυγά. Σε ένα μπολ αναμιγνύετε καλά όλη τη τριμμένη φρυγανιά και 1/4 φλ. τσαγιού από τη τριμμένη παρμεζάνα. Βουτάτε κάθε φέτα μελιτζάνας πρώτα στο αλεύρι, μετά στο αυγό και τέλος στο μείγμα φρυγανιάς παρμεζάνας, φροντίζοντας σε κάθε στάδιο να καλύπτεται η μελιτζάνα καλά και από τις δύο πλευρές.
  4. Λαδώνετε το μεγάλο ταψί του φούρνου ή το στρώνετε με λαδόχαρτο, τοποθετείτε επάνω τις μελιτζάνες, τις πασπαλίζετε με λίγο ελαιόλαδο  και τις ψήνετε σε προθερμασμένο στους 220 βαθμούς φούρνο για 18-20 λ περίπου γυρίζοντάς τες στα 9-10 λ περίπου και από την άλλη πλευρά να ροδίσουν καλά. Τις αφαιρείτε από το φούρνο και τις αφήνετε στην άκρη να μισοκρυώσουν. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180 βαθμούς.
  5. Παίρνετε ένα πυρέξ 22χ32 εκ. περίπου και στρώνετε στη βάση του 1/2 φλ. τσαγιού σάλτσα ντομάτας. Από πάνω στρώνετε το 1/3 από τις φέτες μελιτζάνας σε ένα ενιαίο στρώμα. Πάνω από τις μελιτζάνες στρώνετε τις μισές φέτες παρμεζάνας και πασπαλίζετε από πάνω το 1/3 από την υπόλοιπη τριμμένη παρμεζάνα.
  6. Κάνετε άλλη μια στρώση με το 1/3 φέτες από τις μελιτζάνες και τις καλύπτετε με 1 φλ. σάλτσα. Στρώνετε από πάνω τις υπόλοιπες μισές φέτες μοτσαρέλας και πασπαλίζετε με με 1/3 φλ. τριμμένη παρμεζάνα. Τέλος στρώνετε τις υπόλοιπες μελιτζάνες, τις καλύπτετε με την υπόλοιπη σάλτσα και πασπαλίζετε με το τελευταίο 1/3 φλ. τριμμένης παρμεζάνας.
  7. Ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35 λ. Το αφαιρείτε από το φούρνο το αφήνετε για 10 λ περίπου να “σταθεί” και μετά το κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.

Δείτε την εκτέλεση της συνταγής βήμα βήμα:

1. Κόβετε σε ροδέλες τις μελιτζάνες, τις αλατίζετε και τις αφήνετε σε ράφι ή σουρωτήρι να ιδρώσουν και ξεπικρίσουν. 

eggplant-parmesan-method-1

2. Σοτάρετε το σκόρδο, προσθέτετε τις ντομάτες κονκασέ, σιγοβράζετε, προσθέστε αλάτι, πιπέρι, βασιλικό και λίγη ζάχαρη.

eggplant-parmesan-method-2

eggplant-parmesan-method-3

3. Σε μπολ αναμιγνύετε τη τριμμένη φρυγανιά, το 1/4 φλ. τριμμένη παρμεζάνα, σε βαθύ πιάτο ρίχνετε το αλεύρι και σε άλλο χτυπάτε τα αυγά. Καλύπτετε τις φέτες μελιτζάνες πρώτα με αλεύρι, μετά με το αυγό και τέλος με το μείγμα παρμεζάνας φρυγανιάς. 

eggplant-parmesan-5eggplant-parmesan-6eggplant-parmesan-7

4. Τοποθετείτε τις έτοιμες μελιτζάνες σε λαδωμένο ταψί και τις πασπαλίζετε με λίγο ελαιόλαδο. 

eggplant-parmesan-8

5. Τις ψήνετε για 18 έως 20 λεπτά στους 220 βαθμούς, γυρίζοντας τις φέτες στα 9-10 λ και από την άλλη πλευρά, μέχρι να ροδίσουν ωραία. Αφαιρέστε τες από το φούρνο και αφήστε τες να μισοκρυώσουν. 

eggplant-parmesan-9

6. Στρώνετε στη βάση ενός πυρέξ 1/2 φλ. τσαγιού σάλτσα ντομάτας. Από πάνω στρώνετε το 1/3 από τις φέτες μελιτζάνας σε ένα ενιαίο στρώμα.

eggplant-parmesan-10eggplant-parmesan-11a

Πάνω από τις μελιτζάνες στρώνετε τις μισές φέτες παρμεζάνας και πασπαλίζετε από πάνω το 1/3 από την υπόλοιπη τριμμένη παρμεζάνα.

eggplant-parmesan-method-12eggplant-parmesan-method-13

Κάνετε άλλη μια στρώση με το 1/3 φέτες από τις μελιτζάνες και τις καλύπτετε με 1 φλ. σάλτσα. Στρώνετε από πάνω τις υπόλοιπες μισές φέτες μοτσαρέλας και πασπαλίζετε με με 1/3 φλ. τριμμένη παρμεζάνα. Τέλος στρώνετε τις υπόλοιπες μελιτζάνες, τις καλύπτετε με την υπόλοιπη σάλτσα και πασπαλίζετε με το τελευταίο 1/3 φλ. τριμμένης παρμεζάνας. 

eggplant-parmesan-method-14 eggplant-parmesan-method-15

7.  Ψήνετε στους 180 ° C για 35 λ. Αφαιρέστε το από το φούρνο και αφήστε το να “σταθεί” για 10 λ πριν το κόψετε και σερβίρετε. 

eggplant-parmesan-method-16

Καλή επιτυχία!!!

stock-vector-the-woman-tasty-dish-cooking-retro-style-pop-art-cooking-restaurant-kitchen-308789633

Πηγή: www.sintayes.gr