Η ψυχολογία των “ευαίσθητων” ανθρώπων και τα χαρακτηριστικά τους!!

«Οι ευαίσθητοι άνθρωποι είναι οι πιο γνήσιοι και ειλικρινείς που θα συναντήσεις ποτέ. Δεν υπάρχει κάτι που δε θα σου πουν για τον εαυτό τους αν εμπιστευτούν την καλοσύνη σου.

Ωστόσο, την στιγμή που θα τους προδώσεις, θα τους απορρίψεις ή θα τους υποτιμήσεις, γίνονται ο χειρότερος τύπος ανθρώπου. Δυστυχώς, καταλήγουν να πληγώνουν τον εαυτό τους. Δε θέλουν να πληγώσουν τους άλλους. Είναι ενάντια στην φύση τους. Θέλουν να κάνουν τροποποιήσεις και να αναιρέσουν το λάθος που έκαναν.

Η ζωή τους είναι κύμα με τα πάνω και τα κάτω. Ζουν με ενοχές και ένα συνεχή πόνο για τα άλυτα ζητήματα και τις παρεξηγήσεις. Είναι βασανισμένες ψυχές που δεν μπορούν να ζήσουν μισώντας τους άλλους ή με το να τους μισούν οι άλλοι.

Αυτά τα άτομα χρειάζονται όση αγάπη μπορεί κάποιος να τους δώσει επειδή η ψυχή τους βασανίζεται συνεχώς από τους άλλους.

Όμως, παρά την τραγωδία από αυτά που έχουν περάσει, παραμένουν τα πιο συμπονετικά άτομα που αξίζει να γνωρίσεις και αυτοί που συχνά γίνονται ακτιβιστές για τους πληγωμένους, τους ξεχασμένους και τους παρεξηγημένους.

Είναι άγγελοι με σπασμένα φτερά που πετούν μόνο όταν αγαπηθούν.»

——————————————

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΕΥΑΙΣΘΗΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

1) Σκέφτονται πολύ.

Όταν τους συμβεί κάτι άσχημο, αποσύρονται για να αναλύσουν κάθε πτυχή της κατάστασης προτού αντιδράσουν. Ακόμα, όμως, και τα πιο μικρά πράγματα (στη δική τους ζωή ή ακόμα και των γύρω τους), μπορεί να έχουν μεγάλη επίδραση επάνω τους.

2) Επικεντρώνονται στις λεπτομέρειες.

Αντιλαμβάνονται τις μικρές λεπτομέρειες που διαφεύγουν από τους υπόλοιπους και δεν είναι ικανοποιημένοι αν δεν είναι τέλεια καθεμία από αυτές. Πρόκειται για ένα πλεονέκτημα ιδιαίτερα σημαντικό, κυρίως στον επαγγελματικό τομέα.

3) Χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να πάρουν μια απόφαση.

Δεδομένης της τάσης τους να εμβαθύνουν και να μην παραμένουν στην επιφάνεια κάθε κατάστασης, τείνουν να αναβάλλουν τη λήψη αποφάσεων. Κι αυτό, γιατί εξετάζουν λεπτομερώς κάθε πιθανό αποτέλεσμα, καθυστερώντας, όμως, αρκετά.

4) Οι λανθασμένες αποφάσεις τούς επηρεάζουν πολύ.

Όταν, τελικά, καταλήξουν σε μια απόφαση που στη συνέχεια, δεν αποδειχθεί ιδιαίτερα επιτυχημένη, το παίρνουν πολύ … βαριά σε σύγκριση με τους υπόλοιπους. Και αυτό μπορεί να δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο, που καθυστερεί τη διαδικασία λήψης κάθε απόφασης, εφόσον πλέον ο φόβος της λανθασμένης επιλογής τούς φρενάρει από την αρχή.

5) Έχουν έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις.

Συνήθως, λειτουργούν ωθούμενοι από τον τρόπο με τον οποίο νιώθουν. Έχουν αντιδράσεις έντονες, ακόμα και απέναντι σε καταστάσεις που βιώνουν άλλοι. Εν ολίγοις, τα συναισθήματα επηρεάζουν τη συμπεριφορά τους πολύ εύκολα. Και το πιο δύσκολο κομμάτι είναι να τα διαχειριστούν, ώστε αυτά να μην επιδρούν στη στάση που θέλουν να κρατήσουν.

6) Δεν δείχνουν να αποδέχονται την κριτική.

Τα έντονα συναισθήματα που βιώνουν μπορούν να τους κάνουν ιδιαίτερα ευαίσθητους στην κριτική. Όμως, παρότι αρχικά τείνουν να αντιδρούν με τρόπο υπερβολικό, στη συνέχεια σκέφτονται περισσότερο την κατάσταση και την αναλύουν σε βάθος. Και αυτό μπορεί να τους βοηθήσει μακροπρόθεσμα, εφόσον τελικά υιοθετούν τις αλλαγές που χρειάζονται.

7) Συνεργάζονται σωστά μέσα σε μια ομάδα.

Η μοναδική ικανότητά τους να αντιλαμβάνονται τα συναισθήματα των άλλων, να ζυγίζουν τις διαφορετικές όψεις κάθε απόφασης και να δίνουν σημασία στην παραμικρή λεπτομέρεια, τους καθιστά πολύτιμους μέσα σε μια ομάδα. Αυτά, όμως, μπορεί να στραφούν εναντίον τους, αν οι ίδιοι καλούνται να κάνουν την τελική επιλογή ως προς την στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί. Με άλλα λόγια, είναι καλύτεροι στη συγκέντρωση των δεδομένων και την ανάλυσή τους παρά στη λήψη των τελικών αποφάσεων.

8) Έχουν πολύ καλή εκπαίδευση.

Η αντίληψη των συναισθημάτων των άλλων τούς κάνει πολύ λεπτολόγους και προσεκτικούς. Κι έτσι, δίνουν σημασία στις επιπτώσεις που έχει η συμπεριφορά τους στον κοινωνικό τους περίγυρο και λειτουργούν συνήθως με τρόπο ιδιαίτερα πολιτισμένο. Γι’ αυτό κι αν οι γύρω τους αντιδρούν σαν κακομαθημένοι ενοχλούνται πολύ.

9) Οι χώροι εργασίας με πολλούς εργαζόμενους δεν τους βοηθούν να αποδώσουν.

Η ευαισθησία τους απέναντι στις αντιδράσεις των άλλων, οι δυνατοί θόρυβοι και άλλα εξωτερικά ερεθίσματα, καθιστούν αδύνατο σε αυτούς τους ανθρώπους να εργαστούν αποτελεσματικά σε μεγάλους χώρους εργασίας. Αντιθέτως, δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό όταν εργάζονται πιο απομονωμένοι ή από το σπίτι τους.

πηγή: awakengr.com 

πηγή: simplylife.gr