Κι’ όμως είναι δυνατό …. στη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης μπορούμε να συλλάβουμε ξανά!!!

… βέβαια πολύ σπάνιο ….!!!

Πριν από λίγους μήνες μια γυναίκα από την Αυστραλία έφερε στον κόσμο δίδυμα που είχε συλλάβει με διαφορά δέκα ημερών. Παρεμπιπτόντως, εθεωρείτο υπογόνιμη καθώς έπασχε από το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών. Αυτό το περιστατικό επιβεβαιώνει κάτι που οι περισσότεροι από εμάς θεωρούσαμε μύθο: ότι κάποια που είναι ήδη έγκυος μπορεί να συλλάβει για δεύτερη φορά στη διάρκεια της κύησης.

Το παραπάνω φαινόμενο, που αποκαλείται υπερεμβρυοποίηση (superfetation) ή πολλαπλή κύηση, είναι αρκετά συνηθισμένο στις γάτες και σε άλλα θηλαστικά αλλά ιδιαίτερα σπάνιο στους ανθρώπους: ένα άρθρο του 2008 στην επιθεώρηση European Journal of Obstetrics and Gynecology έχει καταγράψει λιγότερες από δέκα περιπτώσεις στον κόσμο. Άλλωστε προϋποθέτει διάφορες απίθανες συγκυρίες: Η εγκυμονούσα να συνεχίσει να έχει ωορρηξία, το σπέρμα να βρει κατά κάποιον τρόπο το δρόμο του μέσα από τον ήδη περιορισμένο τράχηλο και τη μήτρα, να φτάσει στο ωάριο και να το γονιμοποιήσει.

Μάλιστα, η σύλληψη των εμβρύων σε διαφορετικές χρονικές περιόδους ενέχει και έναν παράξενο κίνδυνο: να γεννηθεί το ένα μωρό τελειόμηνο και το άλλο ελαφρώς πρόωρο. Πράγματι, τα δίδυμα κοριτσάκια που απέκτησε η γυναίκα από την Αυστραλία είχαν διαφορετικό βάρος και βρίσκονταν σε διαφορετικό στάδιο ανάπτυξης. Αυτό το γεγονός άλλωστε έκανε τους γιατρούς να υποψιαστούν ότι η σύλληψή τους δεν είχε γίνει ταυτόχρονα.

πηγή: www.elle.gr