Κρητικά καλτσούνια με σπανάκι και μυρωδικά…. τα φανταστικά!

Εξαιρετικό συνοδευτικό, για το κρασί ή την τσικουδιά.

 

 

Για το φύλλο:

  •     1 κιλό αλεύρι
  •     2 κουταλιές σούπας λάδι
  •     ½ κουταλάκι αλάτι
  •     1 ρακοπότηρο ρακή {εγώ έβαλα κρασί}
  •     2 ποτήρια νερό.

    Για τη γέμιση:

  •     ½ κιλό σπανάκι ή διάφορα χόρτα
  •     300 γρ.φέτα τριμμένη με τα δάχτυλα
  •     λίγο γάλα
  •     1 αυγό
  •     4 φρέσκα κρεμμυδάκια
  •     άνηθο, μάραθο.
Οδηγίες
  1.  Σε λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι με τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματίσουμε μια μαλακή ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια μας.
  2. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 περίπου λεπτά σκεπάζοντάς την.
  3. Ετοιμάζουμε την γέμιση:    Κόβουμε τα διάφορα χόρτα, κρεμμυδάκι, τον άνηθο και τo μάραθο ψιλά.
  4. Τα σοτάρουμε σε πολύ λίγο λάδι,(εγώ δεν τα σοτάρω για πιο ελαφριά), πρώτα το κρεμμύδι και μετά τα χόρτα για λίγο, αλατοπιπερώνουμε με προσοχή και αφήνουμε να κρυώσουν. Ρίχνουμε την τριμμένη φέτα και το αυγό,ανακατεύουμε να ενωθούν με τα χόρτα.
  5. Ανοίγουμε την ζύμη με το πλάστη και με ένα ποτήρι μεγάλης διαμέτρου,ή ένα πιατάκι του τσαγιού,  κόβουμε το φύλλο για το κάθε καλιτσούνι.
  6. Το γεμίζουμε με τα χόρτα,διπλώνουμε σε μισοφέγγαρο,πατάμε τις άκρες με πιρουνάκι,τα αλείφουμε με λάδι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά να ροδίσουν.

 

πηγή