Μάθε ποιες είναι οι σωστές θέσεις ύπνου για την έγκυο γυναίκα… και γιατί.

Τα λάθη που κάνουν οι έγκυες γυναίκες στον ύπνο


Όταν μια γυναίκα είναι έγκυος το σώμα της γνωρίζει πολλές αλλαγές, οι οποίες επηρεάζουν όλες τις συνήθειές της και περισσότερο την ποιότητα του ύπνου της,
 καθώς οι μικροενοχλήσεις και η κοιλίτσα της, που μήνα με το μήνα φουσκώνει, τη δυσκολεύουν  να κοιμηθεί.  Επίσης, ανησυχεί για τη στάση του ύπνου,  ώστε να μην εμποδίζει το μωράκι της.

Πολλές έγκυες γυναίκες δυσκολεύονται να βολευτούν σε μία θέση, όταν κοιμούνται γιατί κάνουν λάθη, που ίσως δεν τα γνωρίζουν. Το να βρει μια έγκυος βολική θέση στο κρεβάτι για ύπνο (και να τη διατηρήσει καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας) είναι από τις πρώτες μεγάλες προκλήσεις της μητρότητας!

Θέση ύπνου ανάσκελα
Αυτή η στάση προκαλεί πόνους στη μέση, δυσκολία στην αναπνοή και στην πέψη και  γίνεται η αιτία για να δημιουργηθούν αιμορροΐδες.  Η στάση αυτή δεν επιτρέπει την καλή κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα να έχετε χαμηλή πίεση. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της καταπόνησης της  κοιλιάς, που στηρίζει το επιπλέον βάρος από την εγκυμοσύνη επάνω στα όργανα, τα έντερα και τις δύο βασικές διόδους του αίματος: την αορτή και την κοίλη φλέβα.

Θέση ύπνου μπρούμυτα
Ακόμα και στην αρχή της εγκυμοσύνης, αυτή η στάση στον ύπνο μπορεί να προκαλέσει δυσφορία σε εσάς. Το έμβρυο είναι προστατευμένο μέσα στην μήτρα αλλά αυτή η στάση δεν σας επιτρέπει να έχετε ξεκούραστο ύπνο.  Όσο εξελίσσεται η εγκυμοσύνη σας θα δυσκολεύεστε περισσότερο να κοιμηθείτε μπρούμυτα.

Η καλύτερη θέση για εσάς και το μωρό σας είναι η πλαϊνή θέση ύπνου
Ήδη από την αρχή της εγκυμοσύνης, είναι καλή ιδέα να αρχίσετε να συνηθίζετε να κοιμάστε στο αριστερό πλευρό σας όσο πιο συχνά μπορείτε. Αυτή η θέση είναι η καλύτερη για το μωρό, καθώς μεγιστοποιεί τη ροή του αίματος και των θρεπτικών συστατικών προς τον πλακούντα. Παράλληλα, συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία των νεφρών. Έτσι, περιορίζεται και το πρήξιμο στους αστραγάλους, στα πόδια και στα χέρια σας. Επειδή όμως κανείς δεν καταφέρνει να περάσει ολόκληρη τη νύχτα στο ένα πλευρό, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να γυρνάτε πού και πού στο δεξί για να νιώθετε άνετα. Ακόμα πάντως κι αν ξυπνήσετε στη μέση της νύχτας και συνειδητοποιήσετε ότι η δύναμη της συνήθειας σας έσπρωξε ανάσκελα ή μπρούμυτα, μην αρχίσετε να νιώθετε ενοχές απέναντι στο αγέννητο παιδί σας. Το έμβρυο δεν κινδυνεύει τόσο εύκολα. Απλώς, γυρίστε στο πλάι και συνεχίστε τον ύπνο σας. Πολλές γυναίκες βρίσκουν εξαιρετικά χρήσιμα σε αυτή τη φάση της ζωής τους μερικά μαξιλάρια που τοποθετούν σε στρατηγικά σημεία για μεγαλύτερη άνεση. Βάλτε ένα κάτω από την κοιλιά σας κι ένα ανάμεσα στα πόδια για έξτρα υποστήριξη. Αν υποφέρετε κι από καούρες, φροντίστε να σηκώσετε λίγο ακόμα τον κορμό σας, βάζοντας άλλο ένα κάτω από το κεφάλι σας. Τέλος, προς τους τελευταίους μήνες, ίσως σας φανεί χρήσιμο να κοιμάστε με ένα μαλακό σουτιέν εγκυμοσύνης.

πηγή: http://www.govastileto.gr