*Τooth-tattoos* Τατουάζ στα δόντια …… μόδα ή επιστήμη;;

Η διακόσμηση των δοντιών με αγαπημένα θέματα με τη μέθοδο του τατουάζ θεωρείται από πολλούς μία νέα, περίεργη μόδα. Η αλήθεια είναι ότι το πρώτο τατουάζ σε δόντια έγινε πριν από περίπου 20 χρόνια στο Κονέκτικατ, στην Αμερική, στη θήκη του δοντιού ενός «προχωρημένου» πελάτη.

Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι ότι τα τατουάζ δεν μπορούν να αποτυπωθούν σε υγιή δόντια αλλά σε θήκες ή τεχνητά δόντια. Επίσης, μπορούν να αφαιρεθούν πολύ εύκολα και γρήγορα σε αντίθεση με το τατουάζ στο δέρμα. Καθώς η εμφύτευση ξένων δοντιών είναι σήμερα πάρα πολύ συχνή, η μόδα teeth tatto του είναι πολύ πιο εύκολα εφαρμόσιμη.

Από τη μόδα στην επιστήμη

Επιστήμονες αξιοποίησαν αυτή τη μόδα στα πειράματά τους και ανέπτυξαν έναν ανιχνευτή λοιμώξεων. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Πρίνστον, με επικεφαλής το δρ Μάικλ ΜακΑλπάιν, κατασκεύασαν ένα μικροσκοπικό, εξαιρετικά λεπτό αισθητήρα, ο οποίος τοποθετείται σαν τατουάζ επάνω στα δόντια και μπορεί να ανιχνεύσει βακτήρια και να μεταδώσει στους γιατρούς πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της υγείας ή τις ιδιαίτερες ανάγκες του οργανισμού κάθε ασθενούς.

Στο πειραματικό στάδιο, η ερευνητική ομάδα τοποθέτησε τον αισθητήρα στο δόντι μιας αγελάδας. Φυσώντας ένας από τους ερευνητές πάνω στον αισθητήρα, το όργανο κατέγραψε ίχνη βακτηρίων στην αναπνοή του.

Εφαρμογή της διαδικασίας αυτής θα μπορούσε να γίνει στα νοσοκομεία για ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

πηγή: http://www.irafina.gr