Τι είναι η υπνική παράλυση και ποιους επισκέπτεται η τρομακτική Μόρα;

Πολλές φορές στον ύπνο μας έχουμε την αίσθηση ότι το σώμα μας έχει παραλύσει, ότι δεν μπορούμε να κουνηθούμε και ότι κάτι μας εμποδίζει να το κάνουμε. Στο χώρο μοιάζει να πλανάται μια σκοτεινή σκιά. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του λαού η εμπειρία αυτή έχει την ονομασία Μόρα ή Μόρμω.

Οι επιστήμονες αναφέρονται στο φαινόμενο αυτό ως «υπνική παράλυση». Με τον όρο υπνική παράλυση περιγράφεται η πρόσκαιρη αδυναμία κίνησης ή ομιλίας τη στιγμή που το άτομο ξυπνά ή σπανιότερα όταν το άτομο περνά από την κατάσταση απόλυτης συνειδητότητας στο πρώτο στάδιο του ύπνου.

Ένα επεισόδιο υπνικής παράλυσης μπορεί να διαρκέσει από μερικά δευτερόλεπτα έως αρκετά λεπτά.
Το επεισόδιο δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία, ωστόσο καταπονεί το άτομο ψυχολογικά, καθώς προκαλεί έντονο στρες και φόβο ενώ επηρεάζει άτομα κάθε ηλικίας.

Τι μπορεί να προκαλέσει την «υπνική παράλυση»;
Παράγοντες που μπορεί να συνδέονται με την υπνική παράλυση είναι η έλλειψη ύπνου, οι ψυχικές παθήσεις όπως αυξημένο στρες, ή διπολική διαταραχή το να κοιμάται κανείς ανάσκελα, οι κράμπες, η χρήση ορισμένων φαρμάκων αλλά και η κατάχρηση ουσιών.

Πώς αντιμετωπίζεται;
Τα επεισόδια υπνικής παράλυσης μπορούν να προληφθούν εάν το άτομο υιοθετήσει ένα σωστό πρόγραμμα ύπνου και κοιμάται σε ένα ήρεμο περιβάλλον χωρίς στρεσογόνα εξωτερικά ερεθίσματα.

πηγή: http://www.govastileto.gr