Νέα δεδομένα σχετικά με την κοπή του ομφάλιου λώρου και οι λόγοι αλλαγής της παλαιάς μεθόδου!!

Εάν και εφόσον συμφωνήσει η μητέρα….

Από τη δεκαετία του ’50 το στάνταρντ είναι να κόβεται ο ομφάλιος λώρος του μωρού αμέσως μόλις γεννηθεί. Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι για να αποτραπεί η μετάδοση στο μωρό των φαρμάκων που δίνονται στη μητέρα για να αποτρέψουν την αιμορραγία.
Εφόσον όμως το φάρμακο έχει αντικατασταθεί από πιο ασφαλείς εναλλακτικές, η μαία Amanda Burleigh άρχισε να αναρωτιέται αν είχε κάποιο νόημα να συνεχίσουν να κόβουν αμέσως τον ομφάλιο λώρο. Ύστερα από αγώνα 10 ετών, κατάφερε επιτέλους να αλλάξει τα δεδομένα!
Ακολουθώντας το ένστικτό της, η Amanda υποπτεύθηκε ότι κόβοντας τον ομφάλιο λώρο ενώ δεν έχει σταματήσει η ροή αίματος σε αυτόν, στερεί από το νεογέννητο ζωτικά κύτταρα και θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στον πλακούντα. Όταν όμως παρουσίασε τη θεωρία της στους συναδέλφους της, την απέρριψαν ζητώντας της πραγματικά στοιχεία που θα μπορούσαν στηρίξουν τα λεγόμενά της.  Και ευτυχώς τα βρήκε.
Με τη βοήθεια μιας ομάδας γιατρών, απέδειξε ότι αυτή η πρακτική όντως μπορεί να στερήσει από το μωρό το 1/3 από το αίμα του, ενώ επίσης αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αναιμίας λόγω έλλειψης σιδήρου οδηγώντας έτσι σε καθυστέρηση γνωστικής μάθησης.
Παρ’ όλες τις επικρίσεις από τους υπόλοιπους γιατρούς, το National Institute for Health and Care Excellence (NICE) άλλαξε τις κατευθυντήριες οδηγίες, απαγορεύοντας την αποκοπή του ομφάλιου λώρου τουλάχιστον για ένα λεπτό μετά τη γέννηση του παιδιού, φτάνοντας ακόμη και τα 5 λεπτά, εάν το ζητήσει η μητέρα.

[tabs type=”horizontal”][tabs_head][tab_title][/tab_title][/tabs_head][tab]Διαβάστε τους 10 λόγους για τους οποίους αποφάσισαν την καινούργια μέθοδο καθυστέρησης κοπής του ομφάλιου λώρου..[/tab][/tabs]

1-Αναπνευστικά οφέλη για το μωρό: το αίμα που φτάνει στο μωρό είναι πλούσιο σε ερυθροκύτταρα (ερυθρά κύτταρα) που προσφέρουν ιδανικό επίπεδο οξυγόνου στους ιστούς του μωρού.

Ένα υψηλό επίπεδο οξυγόνου στο αίμα και στους ιστούς προωθεί το ξεκίνημα αυθόρμητης αναπνοής, μιας και τα τριχοειδή αγγεία των πνευμόνων γεμίζουν, προκαλώντας στύση στις κυψελίδες ώστε η πρώτη εισαγωγή αέρα να είναι αποτελεσματική.

2- Βοηθάει στην εύκολη μετάβαση: Αν το μωρό είναι δύσκολο να αναπνεύσει στην αρχή, αυτό το έξτρα οξυγόνο είναι σαν σύστημα υποστήριξης. Η αλλαγή της αναπνοής του λώρου σε αναπνοή των πνευμόνων έχει σχεδιαστεί για να είναι σταδιακή, καθώς ο πλακούντας αρχίζει να εξωθείται σιγά σιγά, η αναπνοή na γίνεται πιο αποτελεσματική (Buckley, 2009).

3- Οφέλη ανάνηψης αναπνοής: Το οξυγόνο και ο όγκος αίματος που προσλαμβάνει το βρέφος είναι πολύ πολύτιμο, παρόλα αυτά συνηθίζεται να κόβεται γρήγορα ο ομφάλιος λώρος για να ανανήψει το βρέφος. Οι ανανήψεις με άθικτο το λώρο υποστηρίζονται από το επιπλέον οξυγόνο που φτάνει στο βρέφος …και το δυσκολεύουν λιγότερο (Weeks, 2007).

4- Συμβολή σιδήρου: ο σίδηρος που αυτό το αίμα προσφέρει στο βρέφος του δίνει μια εξάμηνη προστασία από αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου (van Rheenen y Brabin, 2004; Hutton, 2007). Αυτό έχει οδηγήσει πολλές κλινικές άλλων χωρών να αλλάξουν ριζικά την πρακτική της σύσφιξης και κοπής του λώρου.

5- Οφέλη για φυσιολογικό ίκτερο: καθώς το αίμα από τον πλακούντα είναι πλούσιο σε ερυθρά κύτταρα, υπάρχει ένας αυξημένος κίνδυνος φυσιολογικού ίκτερου, επειδή τα περίσσεια ερυθρά αιμοσφαίρια προκαλούν τη φθορά τους, τη θραύση τους και ένα από τα απόβλητα προϊόνα που προκύπτουν από αυτή τη διαδικασία είναι η χολερυθρίνη, που παράγει υπερβολικό ίκτερο. Ωστόσο, αυτό προσαρμόζεται, επειδή η χολερυθρίνη παρέχει προστασία ενάντια στην οξείδωση και τις ελεύθερες ρίζες που υπάρχουν στο υψηλό επίπεδο του υπάρχοντος οξυγόνου (Buckley 2011).

6- Στέρηση του αίματος: ο όγκος αίματος του μωρού είναι ευθέως ανάλογος με το βάρος του, περίπου 350ml, ή ελαφρώς λιγότερο από 500ml αν ζυγίζει 4kg. Σε μελέτες που έχουν μετρήσει την ποσότητα του αίματος που πρόκειται να πάρει το μωρό μέσω του ομφάλιου λώρου μετά τη γέννηση, έχει αποδειχθεί ότι είναι μεταξύ 50 ml με 150ml, το οποίο είναι μεταξύ ενός τετάρτου και του μισού του συνολικού όγκου του αίματος του μωρού. Αυτό επίσης προωθεί το αίμα να πηγαίνει στο οστό του μωρού μετατρέποντάς το σε πολλούς διαφορετικούς τύπους κυττάρων. “Τα στοιχεία δείχνουν ὀτι η καλύτερη τράπεζα αίματος για το αίμα του μωρού είναι ο ομφάλιος λώρος” (Diaz-Rossello, 2006, Weeks, 2007, Farrar et al 2010). Όταν γίνεται δωρεά του αίματος του ομφάλιου λώρου, στερείται το μωρό από αυτό το αίμα, και δεν προσφέρει κανένα όφελος για το μωρό (Sullivan, 2008, Buckley, 2009). Θ μας παραξένευε αν κάποιος ήταν υποτονικός, μετά αφού έχει χάσει ένα τέταρτο ή το ήμισυ του όγκου του αίματος του;

7- Ευαισθησία του μωρού: πραγματικά πιστεύουμε ότι το μωρό δεν έχει συναίσθηση της στέρησης που υποφέρει κατά τη γέννηση, όταν κόβεται ο λώρος πριν σταματήσει να χτυπά όντας αυτή η πρώτη εμπειρία του στον έξω κόσμο; Γιατί δεν λαμβάνουμε τις εμπειρίες των μωρών ως κάτι σημαντικό; Πριν από μερικές δεκαετίες υπήρχε η πεποίθηση ότι τα μωρά δεν αισθάνονται πόνο και αν έπρεπε να τα εγχειρήσουν αυτό γινόταν χωρίς αναισθησία …. Πιστεύουμε πραγματικά ότι το μωρό δεν αισθάνεται αυτή την απώλεια του αίματος και της ενέργειας και δεν το σχετίζει με την έναρξη της ύπαρξής τους στον εξωμήτριο κόσμο;

8- Αν όλοι οι ιστοί είναι καλά οξυγονωμένοι και διαποτισμένοι, ο εγκέφαλος επίσης: [/B] Αν υπάρχει κακή αιμάτωση, η έλλειψη του αίματος μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλική παράλυση, ακόμα και στον αυτισμό (Morley, 1998.

9- Οφέλη θηλαστικών:Κανένα θηλαστικό δεν κόβει ή δαγκώνει το λώρο πριν από την εξώθηση του πλακούντα! Κατά αυτόν τον τρόπο είναι το μωρό αυτό που ρυθμίζει τον όγκο του τελικού αίματος. Ο πλακούντας έχει λιγότερο αίμα και είναι μικρότερος και πιο εύκολος να εξωθηθεί αν το αίμα έχει φτάσει στο μωρό, έτσι ώστε η εξώθηση του πλακούντα να είναι πιο σύντομη. (Soltani et al, 2005).

10- Οφέλη για μητέρα-μωρό: Αν δεν αγγίζεται ο λώρος δεν σπάει ο δεσμός που δημιουργείται ανάμεσα στη μητέρα και το μωρό, τουλάχιστον για μια ώρα, ένα διάστημα εξαιρετικό και ανεπανάληπτο. Η μεγάλη ποσότητα των ορμονών που παράγονται αυτή τη στιγμή, αν σεβαστούμε τη σιωπή και την ιδιωτική στιγμή, επιτρέπουν να διευκολυνθεί η έναρξη ενός επιτυχούς μητρικού θηλασμού.

πηγή