Ο φωτογραφικός χρόνος της Νοσταλγίας

Η μνήμη ως αφετηρία Α-λήθειας

Η λανθάνουσα ενθύμηση του Είναι εκφρασμένη σαν νοσταλγία, συχνά αποτελεί την αφετηρία του ταξιδιού για την ανακάλυψη Του. Ο δρόμος της Α-λήθειας δεν είναι – όπως λέει και η λέξη \- παρά οδός αφύπνισης.

Στο καλλιτεχνικό φωτογραφικό έργο συχνά αυτή η νοσταλγία είναι έκδηλη. Και εκφράζεται σαν αναγνώριση μέσα στις φόρμες της φαινόμενης πραγματικότητας ποιοτήτων του Είναι, που αποτελούν το κύριο συστατικό του βλέμματος του, ιδίως όταν το έργο προκύπτει ως αυθόρμητη έκφραση του καλλιτέχνη και όχι ως εγκεφαλική κατασκευή. Αυτό συμβαίνει επειδή το καλλιτεχνικό έργο δεν είναι παρά ο καθρέφτης του εσωτερικού κόσμου του δημιουργού του.

Σ’ αυτήν την έκθεση ο Θεοδόσης Γιαννακίδης αναζητεί τον χώρο της σύνδεσης φωτογραφίζοντας με μιά παλιά μηχανή την οικογένεια του και το σπίτι του, σαν νοσταλγία της Αγαπητικότητας. Οι φωτογραφίες της Λίας Ζανή υλοποιούν ένα κόσμο θηλυκό και μας συντονίζουν στη συχνότητα της Αθωότητας. Οι προσωπογραφίες του Χάρη Κακαρούχα δεν είναι παρά η αναζήτηση του προσώπου στην Καθολικότητα του. Το φώς στις εικόνες του Μανόλη Καραταράκη θα μπορούσαμε να πούμε οτι είναι αυτό το Φώς στην έξοδο του Πλατωνικού σπηλαίου. Ενώ το φώς στις φωτογραφίες της Μαρίας Πάγκαλη μας εξαϋλώνει και μας τυλίγει σαν Ευλογία. Ο φωτογραφικός κόσμος του Παύλου Παυλίδη νοσταλγεί στις συχνότητες της άδολης Χαράς. Τέλος, η Κατερίνα Τζιγκοτζίδου μας προσκαλεί σε έναν εσωτερικό κόσμο όπου η επιθυμία και το άγγιγμα εκφράζονται σαν νοσταλγία της Οικειότητας.

Ο θεατής αυτών των εικόνων αν τις συναντήσει χωρίς να προσπαθήσει να τις καταλάβει, κρίνει, κατατάξει ή να τις αναλύσει, απλά παρόν στο οτιδήποτε συμβαίνει μπορεί να εισέλθει στον κάθετο φωτογραφικό χρόνο της νοσταλγίας. Και μπορεί να συν-κινηθεί. Η συγκίνηση συμβαίνει όταν η ψυχή ή το Είναι αναγνωρίζει μέσα από τις αισθήσεις τις ποιότητές του σαν εκδήλωση της Ύπαρξης και είναι ένα μεταμορφωτικό γεγονός. Αυτή η εν δυνάμει μεταμόρφωση είναι που νοηματοδοτεί την ύπαρξη της τέχνης στη ζωή μας… Δεν είναι;

Χάρης Κακαρούχας

Θεοδόσης Γιαννακίδης, Λία Ζανή, Χάρης Κακαρούχας, Μανώλης Καραταράκης, Μαρία Πάγκαλη, Παύλος Παυλίδης, Κατερίνα Τζιγκοτζίδου.

Επιμέλεια: Χάρης Κακαρούχας
Εγκαίνια: Παρασκευή 12 Ιουνίου, 20:00

The Box
Δοριλαίου 12, Πλατεία Μαβίλη 115 21

Ώρες λειτουργίας: Τρ – Πα: 11:00-15:00 & 17:00-20:00, Σα 11:00-18:00