Πανέμορφη Ελλάδα μας: “ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΣΑΜΑΡΙΑΣ” – Κρήτη- πως θα πάτε τι θα δείτε. (φωτογραφίες)

Το Φαράγγι της Σαμαριάς είναι ένα εθνικό πάρκο στη Κρήτη, καθώς και ένα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα στα Χανιά αλλά και ολόκληρη την Κρήτη.

Το φαράγγι βρίσκεται στο νομό Χανίων στα νοτιοδυτικά της Κρήτης. δημιουργήθηκε από ένα μικρό ποτάμι που τρέχει ανάμεσα στα Λευκά Όρη (Λευκά Όρη) . Λέγεται ότι το φαράγγι έχει μήκος 18 χλμ., η απόσταση αυτή μετριεται από τον Ομαλό στη βόρεια πλευρά του οροπεδίου και το χωριό της Αγίας Ρουμέλης. Στην πραγματικότητα, το φαράγγι είναι 16 χλμ., ξεκινώντας από το υψόμετρο των 1.250 μ. στη βόρεια είσοδο, και τελειώνει στις ακτές του Λιβυκού πελάγους στην Αγία Ρουμέλη.

Η διαδρομή μέσα από το φαράγγι της Σαμαριάς είναι 13 χιλιόμετρα, αλλά πρέπει να περπατήσετε άλλα 3 χιλιόμετρα μέχρι την έξοδο, αυξάνοντας έτσι την πεζοπορία στα 16 χιλιόμετρα. Το πιο γνωστό μέρος του φαραγγιού είναι το τμήμα «Σιδηρές Πύλες», όπου οι πλευρές του φαραγγιού πλησιάζουν το πλάτος των τεσσάρων μέτρων και ανεβαίνουν μέχρι το ύψος των 500 μ.

Το φαράγγι χαρακτηρίστηκε ως εθνικός δρυμός το 1962, κυρίως επειδή είναι καταφύγιο για τα σπάνια Κρι-Κρι ,(Κρητικό Αγριοκάτσικο) το οποίο έχει περιοριστεί στο πάρκο και σ’ένα νησί έξω από την ακτή της Αγίας Μαρίνας. Στο Φαράγγι της Σαμαριάς και στη γύρω περιοχή υπάρχουν διάφορα σπάνια ενδημικά είδη, καθώς και πολλά είδη λουλουδιών και πουλιών. Το χωριό της Σαμαριάς βρίσκεται ακριβώς μέσα στο φαράγγι που εγκαταλείφθηκε από τους τελευταίους κάτοικους το 1962.

Ένα “must” για τους επισκέπτες της Κρήτης είναι & η διαδρομή από το οροπέδιο του Ομαλού στην Αγία Ρουμέλη προς το Λιβυκό πέλαγος, στο οποίο οι τουρίστες παίρνουν το καραβάκι για το κοντινό χωριό της Χώρας Σφακίων και το λεωφορείο που οδηγεί πίσω στα Χανιά. Η διαδρομή διαρκεί 4-7 ώρες και μπορεί να είναι επίπονη, ιδιαίτερα τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Τοπικοί τουριστικοί πράκτορες παρέχουν οργανωμένες ημερήσιες εκδρομές για το φαράγγι Σαμαριάς. Σε αυτά περιλαμβάνονται η μεταφορά με λεωφορείο από το ξενοδοχείο σας στην είσοδο του φαραγγιού (κοντά στο χωριό του Ομαλού), και το στην επιστροφή παίρνοντας το καραβάκι από Αγία Ρουμέλη φτάνετε στα Σφακιά όπου θα σας περιμένει το λεωφορείο για να σας πάρει πίσω στα Χανιά.

Εάν είστε μόνος σας, μπορείτε να κάνετε μια μονοήμερη εκδρομή γύρω από τα Χανιά ή από Σουγια ή Παλαιόχωρα. Σημειώστε ότι τα λεωφορεία φεύγουν το πρωί από την Παλαιόχωρα & Σουγια και δεν λειτουργούν την Κυριακή.

  • Ακτοπλοϊκώς από Αγία Ρουμέλη στη Χώρα Σφακίων και Σουγια / Παλαιόχωρα στις 18:00.
  • Υπάρχει επίσης επίσης η διαδρομή “lazy-way» – από την Αγία Ρουμέλη στις Σιδηρές Πύλες (περισσότερο ή λιγότερο από μια ώρα σε όχι το δύσκολο έδαφος) και πίσω.

  • Πληροφορίες παρέχονται στα Χανιά από την Δασική Υπηρεσία
  • Οι επισκέψεις στο Εθνικό πάρκο επιτρέπονται από 1 Μαΐου έως 15 Οκτωβρίου.
  • Το ωράριο λειτουργίας είναι 7:00 – 15:00 καθημερινά. Από τις 15:00 μέχρι την δύση του ήλιου, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να περπατήσουν σε απόσταση μόλις δύο χιλιομέτρων στο εσωτερικό του πάρκου, είτε από το Ξυλόσκαλο είτε από την Αγία ΡουμέληΕντός του πάρκου, απαγορεύεται αυστηρά η διανυκτέρευση, το ανάμα φωτιάς, και το κολύμπι στα ρυάκια του φαραγγιού.

Πώς να επισκεφθείτε το φαράγγι της Σαμαριάς από τα Χανιά

  • Υπάρχουν καθημερινά λεωφορεία από τα Χανιά προς την αρχή του φαραγγιού, που ονομάζεται το Ξυλόσκαλο. Τα λεωφορεία, με την ένδειξη “ΟΜΑΛΟΣ“, αναχωρούν από τον κεντρικό σταθμό λεωφορείων στα Χανιά στις 6:15, 7:30 και 08:30 . Το κόμιστρο είναι € 6.20 . Τα λεωφορεία φεύγουν το πρωί & η διαδρομή διαρκεί μία ώρα. Το φαράγγι είναι 16 χλμ. (10 μίλια) μήκος & χρειάζεστε 5-6 ώρες για να το περπατήσετε.
  • Η είσοδος είναι € 5 (χωρίς έκπτωση για τα παιδιά ή μαθητές).
  • Υπάρχει άφθονο πόσιμο νερό σε όλο το μήκος του φαραγγιού. Συνιστώνται πάνινα παπούτσια ή μπότες πεζοπορίας.
  • Στο τέλος του φαραγγιού είναι η Αγία Ρουμέλη, ένα χωριό με εστιατόρια και καταλύματα, αλλά και καραβάκι προς τη Χώρα Σφακίων ή Σούγια. Για να επιστρέψετε την ίδια ημέρα, πάρτε το καραβάκι των 17:30 (τιμή: € 7.50) για τη Χώρα Σφακίων.

χώρα Σφακίων

  • Από τη Χώρα Σφακίων, τα λεωφορεία επιστρέφουν στα Χανιά (τιμή: € 6,50), που αναχωρεί στις 18:30? Το λεωφορείο περιμένει πάντα για το σκάφος να φτάσει. Τα εισιτήρια για τα 2 λεωφορεία μπορεί να αγοράσει στο ΚΤΕΛ στο σταθμό λεωφορείων Χανίων. Το εισιτήριο για το καραβάκι μπορεί να αγοραστεί στην Αγία Ρουμέλη μόνο.

Αγία Ρούμελη 

  • Καθημερινές ξεναγήσεις διοργανώνονται από διάφορα τουριστικά γραφεία στην Κρήτη & το κόστος κυμαίνεται συνήθως στα 40-60 €. Στην τιμή συμπεριλαμβάνετε το λεωφορείο, το οποίο σταματά στα ξενοδοχεία για συλλογή των επισκεπτών. Στο κόστος δεν συμπεριλαμβάνετε το εισιτήριο του πλοίου και το εισιτήριο εισόδου, που συνήθως πληρώνονται χωριστά στο λεωφορείο.

πηγή