Παραδοσιακή συνταγή: Γλυκιά κολοκυθόπιτα Μυτιλήνης… απλά υπέροχη!!

Προετοιμασία:

1 και μισή ώρα συν το ψήσιμο (80-90 λεπτά). Μπορείτε να την κάνετε νωρίτερα και να την διατηρήσετε στο ψυγείο ή και να την καταψύξετε. Αφήστε να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, πριν την ψήσετε. Εύκολη συνταγή, αν είστε εξοικειωμένοι με το στρώσιμο των φύλλων.

Υλικά (για 12+ άτομα)
1 πακέτο φύλλο κρούστας ή ανάλογο λεπτό, χειροποίητο
2 κιλά (καθαρισμένη) κολοκύθα, κομμένη σε χοντρούς κύβους (περί τα 6×6 εκατ.)
ελαιόλαδο για τα φύλλα (70 – 100 ml)

για την γέμιση
500 γρ. ρύζι καρολίνα ή κίτρινο
670 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
100 γρ. ελαιόλαδο
6 γρ. κανέλα τριμμένη
1 γρ. μοσχοκάρφι (γαρίφαλο) τριμμένο
5 γρ. αλάτι (προαιρετικά) – να το βάλετε
ελαιόλαδο για τα φύλλα (περί τα 70 – 100 ml)

για το σερβίρισμα
ζάχαρη άχνη και τριμμένη κανέλα

μοναδική γλυκιά κολοκυθόπιτα ΜυτιλήνηςΕτοιμάζετε την κολοκύθα:

Τοποθετείστε τα κομμάτια της κολοκύθας σε άνετη κατσαρόλα, με νερό που να ΜΗΝ τα σκεπάζει εντελώς (το νερό θα είναι περισσότερο από 1.5 lt). Σκεπάστε με το καπάκι και φέρτε σε σημείο βρασμού. Χαμηλώστε τη φωτιά σε μέτρια και βράστε (με το καπάκι) μέχρι η κολοκύθα να μαλακώσει καλά (30-40 λεπτά).
Σουρώστε και κρατήστε χωριστά το νερό που έβρασε η κολοκύθα – θα είναι περί τα 900 ml – 1.1 lt. Πολτοποιείστε με ραβδομπλέντερ ή στο μπλέντερ (προσοχή στην δεύτερη περίπτωση, πρέπει λίγο να κρυώσει η κολοκύθα) και επαναφέρετε τον πολτό στην κατσαρόλα.

μοναδική γλυκιά κολοκυθόπιτα ΜυτιλήνηςΠροσθέστε το ρύζι και το ελαιόλαδο και βράστε (μέτρια φωτιά προς χαμηλή φωτιά) μέχρι να μαλακώσει το ρύζι, ανακατεύοντας συχνά (25-30 λεπτά).
Στην διάρκεια του βρασμού, προσθέστε σταδιακά το νερό από το βράσιμο της κολοκύθας, που κρατήσατε. Θα το χρησιμοποιήσετε όλο. Όταν είναι έτοιμο το ρύζι, προσθέστε την ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο και το αλάτι. Ανακατέψτε καλά και αφήστε το μίγμα να κρυώσει.
Σημείωση: Το ρύζι θα πρέπει να βγει μαγειρεμένο πριν την προσθήκη της ζάχαρης. Αν μείνει αλ ντέντε και προσθέσετε την ζάχαρη, μετά δεν θα μαλακώνει.

μοναδική γλυκιά κολοκυθόπιτα Μυτιλήνης

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς C.
Ετοιμάζετε την γλυκιά κολοκυθόπιτα: Σε ταψί που έχετε αλείψει με ελαιόλαδο (με πινέλο), στρώστε τα μισά φύλλα στη βάση, λαδώνοντάς τα με το πινέλο, ένα-ένα. Απλώστε ομοιόμορφα την κρύα γέμιση -στρώστε την με κουτάλι ή σπάτουλα, αν σας βοηθάει.
Σκεπάστε με τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντάς τα κι αυτά ένα-ένα, με τον ίδιο τρόπο. Δημιουργείστε κόθρο γύρω-γύρω, αν σας αρέσει (θα έχετε και τραγανές γωνίες) ή γυρίστε τα φύλλα προς τα μέσα -δείτε περισσότερα για το στρώσιμο της πίτας στην κολοκυθόπιτα του λινκ.

μοναδική γλυκιά κολοκυθόπιτα ΜυτιλήνηςΨήσιμο: Χαράξτε την πίτα σε τετράγωνα ή ρόμβους, κόβοντας με σχετικά μυτερό, κοφτερό μαχαίρι και ραντίστε με νερό, με το χέρι. Ψήστε την γλυκιά κολοκυθόπιτα στον προθεσμασμένο φούρνο (180 C) για 80-90 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα. Στα 45 λεπτά, ελέγξτε το χρώμα και σκεπάστε την γλυκιά κολοκυθόπιτα με αλουμινόχαρτο, αν χρειάζεται.
Ελέγξτε επίσης, κατά πόσο έχει ψηθεί στο κάτω μέρος της, σηκώνοντάς την με προσοχή, με σπάτουλα.

glikia-kolokythopita-1fμοναδική γλυκιά κολοκυθόπιτα ΜυτιλήνηςΣερβίρισμα: Η γλυκιά κολοκυθόπιτα της Μυτιλήνης σερβίρεται χλιαρή, πασπαλισμένη με άχνη ζάχαρη και μπόλικη κανέλα. Προσθέστε την άχνη και την κανέλα (με σουρωτήρι) πριν το σερβίρισμα. Απολαύστε την, κεράστε την και δώστε τη συνταγή -θα σας τη ζητήσουν!

πηγή: www.pandespani.com