Παραδοσιακός χαλβάς…. που μας έρχεται από την Νίσυρο!!

  • 500ml νερό
  • 500ml λάδι
  • 1 κιλό αλεύρι
  • 1 ποτήρι χυμός πορτοκάλι
  • 1 κ.σ. σόδα
  • 1 ½ κ.γ. κανέλλα
  • 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1 κ.γ. γαρύφαλλο
  • 1 βαθύ πιάτο χοντροκομμένα αμύγδαλα
  • 1 χούφτα ζάχαρη (από το κιλό που θα χρειαστείτε για το σιρόπι)
  • Υλικά για το σιρόπι:
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 2 ½ φλιτζάνια νερό
  • ½ λεμόνι

Εκτέλεση

Βάζετε το λάδι και το νερό σε μια κατσαρόλα. Μόλις ζεσταθούν προσθέτετε τα αμύγδαλα να βράσουν ελάχιστα (περίπου 1 λεπτό). Μετά βάζετε το μίγμα σε μια λεκάνη και προσθέτετε τον χυμό και τη σόδα (θα την βάλετε στον χυμό και θα την ανακατεύετε μέχρι να πέσει όλος ο χυμός στην λεκάνη). Μετά βάζετε τα μπαχαρικά και στο τέλος το αλεύρι.

Ανακατεύετε μόνο με ξύλινη κουτάλα. Μπορεί να μην «πάρει» όλο το αλεύρι (αν το πάρει όλο θα κάνετε το σιρόπι όπως λέει η συνταγή, αν πάρει το μισό αλεύρι θα κάνετε το σιρόπι με 1 ½ φλιτζάνι νερό, κ.ο.κ.), θα το καταλάβετε όταν δείτε το μείγμα να ξεκολλάει από την λεκάνη καθώς το ανακατεύετε.

Μετά το αδειάζεται σε στρογγυλό ταψί Νο 40 (δεν το λαδώνετε), το στρώνετε με το χέρι, το κόβετε σε ρόμβους και σε κάθε κομμάτι βάζετε από ένα αμύγδαλο ξεφλουδισμένο. Το ψήνετε στους 180 βαθμούς -πάνω και κάτω αντίσταση- και θα είναι έτοιμο μόνο όταν ξεκολλήσει από το ταψί, μετά από 1-1 ½ ώρα. Το κόβετε ξανά και προσθέτετε το σιρόπι, το οποίο πρέπει να είναι ζεστό.

πηγή: newpost.gr