Πολύ έξυπνα tips… που μας κάνουν πιο εύκολη την ζωή στην κουζίνα.

Πότε αλατίζεται το φαγητό;

-Τα όσπρια και τα λαχανικά πρέπει να τα αλατίζονται προς το τέλος του μαγειρέματος διότι εάν τα αλατίσετε από την αρχή σκληραίνουν.

-Το κρέας και τα ψάρια πρέπει να αλατίζονται πολύ πριν το μαγείρεμά τους.

-Τα μακαρόνια πρέπει να βράσουν από την αρχή σε αλατισμένο νερό.

-Οι τηγανητές πατάτες και τα τηγανιτά αυγά πρέπει να αλατίζονται πριν τηγανιστούν.

Για πετυχημένη σπιτική μαρέγκα

Χρησιμοποιείστε φρέσκα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου. Ξεχωρίστε πολύ προσεκτικά τον κρόκο από τα ασπράδια. Αν τυχόν σπάσει κρόκος μέσα στα ασπράδια, τότε η μαρέγκα δεν θα πετύχει. Επίσης κατά το χτύπημα ρίξτε τους μερικές σταγόνες λεμόνι ή λίγη ζάχαρη άχνη ή λίγες σταγόνες ξύδι.

Για να μη σπάσει το αυγό σας ενώ το βράζετε

Θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και όχι από το ψυγείο. Επίσης βάλτε μέσα στο νερό που βράζει ένα κουταλάκι.

Για να μη δημιουργούνται σβόλοι στο αλεύρι

Ρίξτε στο μίγμα του αλευριού μια πρέζα αλάτι.

Για να λιώσετε την κουβερτούρα

Εάν δεν θέλετε να λιώσετε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί, τότε χρησιμοποιείστε το φούρνο μικροκυμάτων. Κόψτε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια ή αγοράστε ένα φάκελο Κουβερτούρα σε Σταγόνες ΓΙΩΤΗΣ. Βάλτε τη σε μπολ και ζεστάνετέ την στο φούρνο μικροκυμάτων για 1 λεπτό. Κατόπιν ανακατέψτε με ξύλινη κουτάλα.

 

Για να μην κόψει η μαγιονέζα

Μπορείτε να σώσετε την κομμένη μαγιονέζα σας σε μπεν μαρί: βάζετε σε μπολ ένα κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα, πιπέρι και αλάτι. Κατόπιν, προσθέτετε την μαγιονέζα σιγά-σιγά, χτυπώντας το μίγμα μέχρι να πήξει.

Για νόστιμες κρέπες 

Προσθέτετε λίγη μπύρα στο μίγμα, την κάνει αέρινη, ελαστική και βοηθά να απορροφηθεί η σως, η μαρμελάδα ή το σιρόπι  με την οποία θα την περιχύσετε. 

Ρίξτε μέσα ένα κομμάτι ψίχας ψωμιού και λίγο λάδι. Το ψωμί θα απορροφήσει το πολύ ξύδι και μετά μπορείτε θα το αφαιρέσετε.

Η σωστή θερμοκρασία για το τηγάνισμα

– Σε μεσαία θερμοκρασία για τηγανητά που περιέχουν πολύ νερό, όπως πατάτες και άλλα λαχανικά
– Σε υψηλή θερμοκρασία για αλευρωμένα ή βουτυρωμένα τρόφιμα
– Σε πολύ υψηλή θερμοκρασία για μικρού μεγέθους ψαρικά, όπως καλαμαράκια, κροκέτες κ.λπ.

-Τα μπιφτέκια και τα κρέατα χρειάζονται δυνατή φωτιά στην αρχή και μέτρια στο τέλος.

Για να παραμείνουν τραγανές οι πίτες μας

Τις αφήνετε να κρυώσουν χωρίς να τις σκεπάσετε αφού τις βγάλετε από το φούρνο. Την επομένη μέρα, εάν θέλετε να τις ζεστάνετε, τις ραντίζετε με λίγο νερό και κατόπιν τις βάζετε στο φούρνο.

Για το ψήσιμο των γλυκών

Ψήνετε τα κέικ, τα παντεσπάνια ή άλλα ανάλογα γλυκίσματα συνήθως στην κάτω θέση του φούρνου έτσι ώστε η επιφάνειά τους να φθάνει στη μέση του φούρνου. Τα κουλουράκια, οι κουραμπιέδες ή άλλα ανάλογα γλυκίσματα, τοποθετούνται στο μεσαίο ράφι του φούρνου, ενώ τα μπισκότα στο πιο ψηλό.

Για να καθαρίσετε εύκολα το σκόρδο

Ζεματίστε τις σκελίδες για λίγα λεπτά και θα ξεφλουδίζονται πανεύκολα.

Για το βράσιμο του ρυζιού

Το ρύζι δεν πρέπει να ανακατεύεται κατά το μαγείρεμά του. Με το συχνό ανακάτεμα το ρύζι μαλακώνει, κολλάει και λασπώνει.

Το μυστικό του σουφλέ

Για να φουσκώσει ομοιόμορφα το σουφλέ, πριν το βάλετε στο φούρνο βυθίστε ένα βρεγμένο μαχαίρι στο μίγμα και σχηματίστε έναν κύκλο.

Για διάφανα παγάκια

Για να έχετε εντυπωσιακά διάφανα παγάκια χρησιμοποιείστε στις παγοκύστες βραστό νερό.

πηγή