Πόση ζάχαρη -ως μέγιστη κατανάλωση- μπορούν να παίρνουν τα παιδιά και οι έφηβοι / ανά ημέρα???

Υπήρχε μέχρι τώρα μια έλλειψη σαφήνειας στις οδηγίες σχετικά με το πόση πρόσθετη ζάχαρη θεωρείται ασφαλής για τα παιδιά, με αποτέλεσμα πολλά τρόφιμα και ποτά να εξακολουθούν να περιέχουν αυξημένα πρόσθετα σάκχαρα.

Τα παιδιά και οι έφηβοι πρέπει να καταναλώνουν λιγότερο από έξι κουταλάκια του γλυκού πρόσθετα σάκχαρα ανά ημέρα, σύμφωνα με τις τελευταίες καταναλωτικές οδηγίες της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιάς (American Heart Association – AHA).

“Ο στόχος μας για την ζάχαρη είναι ο ίδιος για όλα τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 2 και 18 ετών, για να είναι απλό για τους γονείς και τους γιατρούς να το θυμούνται”, υποστήριξε η δρ Miriam Vos, επικεφαλής ερευνήτρια και συγγραφέας της μελέτης.

Ως πρόσθετα σάκχαρα ορίζονται οποιαδήποτε σάκχαρα, όπως η ζάχαρη, η φρουκτόζη και το μέλι, που χρησιμοποιούνται στην επεξεργασία και την προετοιμασία διαφόρων τροφίμων και ποτών, είτε αυτά προστίθενται μέσα στα τρόφιμα, είτε τρώγονται χωριστά.

“Για τα περισσότερα παιδιά, τα έξι κουταλάκια του γλυκού πρόσθετων σακχάρων ανά ημέρα ως μέγιστη κατανάλωση σε ζάχαρη είναι ένας υγιής και εφικτός στόχος”, εξήγησε η δρ Vos, η οποία είναι διατροφολόγος και καθηγήτρια παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Emory στην Ατλάντα.

Οι νέες οδηγίες αναφέρουν επίσης, ότι τα παιδιά που είναι μικρότερα των 2 ετών δεν πρέπει να καταναλώνουν καθόλου τρόφιμα ή ποτά με πρόσθετα σάκχαρα. Επιπλέον, τα παιδιά και οι έφηβοι ηλικίας 2 έως 18 ετών πρέπει να καταναλώνουν το πολύ 235 ml αναψυκτικών την εβδομάδα.

Η ανακοίνωση της ΑΗΑ, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Circulation, βασίζεται σε αναλυτική επανεξέταση ήδη διαθέσιμων επιστημονικών ερευνών σχετικά με το πώς η ζάχαρη επηρεάζει την υγεία των παιδιών.

Η τακτική κατανάλωση τροφών και ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση, παχυσαρκία και διαβήτη, τα οποία με τη σειρά τους αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

“Τα παιδιά που καταναλώνουν τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα τείνουν να καταναλώνουν λιγότερα υγιεινά τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, τα οποία κάνουν καλό στην υγεία της καρδιάς τους”, επισήμανε η δρ Vos.

Και πρόσθεσε: “Υπήρχε μέχρι τώρα μια έλλειψη σαφήνειας στις οδηγίες σχετικά με το πόση πρόσθετη ζάχαρη θεωρείται ασφαλής για τα παιδιά, με αποτέλεσμα πολλά τρόφιμα και ποτά να εξακολουθούν να περιέχουν αυξημένα πρόσθετα σάκχαρα, ενώ και η συνολική κατανάλωση ζάχαρης από τα παιδιά εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλή. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα παιδί στις ΗΠΑ καταναλώνει περίπου το τριπλάσιο της συνιστώμενης ποσότητας σε πρόσθετα σάκχαρα”.

Από τον Ιούλιο του 2018 τα προϊόντα διατροφής που πωλούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφουν το ποσό των προστιθέμενων σακχάρων στην ετικέτα.

“Μέχρι τότε, ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τα πρόσθετα σάκχαρα στη διατροφή του παιδιού σας είναι να του δίνετε ως επί το πλείστον τρόφιμα που είναι υψηλής διατροφικής αξίας, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, άπαχο κρέας, πουλερικά και ψάρια”, κατέληξε η δρ Vos.

Σε κάθε περίπτωση, για ό,τι αφορά στην υγεία του παιδιού σας, θα πρέπει να συμβουλεύεστε τον παιδίατρό σας.

πηγή:  www.zougla.gr