Πώς μπορώ να καταλάβω αν ο σκύλος μου έχει πυρετό;

Είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθούμε τη θερμοκρασία του σκύλου μας. Όταν η θερμοκρασία του σώματος του είναι υψηλή σημαίνει πως ο οργανισμός αντιδρά και προσπαθεί να καταπολεμήσει κάποια φλεγμονή ή λοίμωξη. Είναι σημαντικό να ξέρουμε πως να το κάνουμε και σε ποιες θα πρέπει να τηλεφωνήσουμε στον κτηνίατρο.

Μπορεί να έχετε ακούσει πως όταν η μύτη του σκύλου σας είναι ξερή και ζεστή είναι σημάδι πυρετού. Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν περιπτώσεις που ο πυρετός δεν μπορεί να γίνει τόσο εύκολα αντιληπτός.

Η φυσιολογική θερμοκρασία των σκύλων είναι μεταξύ 38,3 και 39,4 βαθμοί Κελσίου. Εάν η θερμοκρασία υπερβεί τους 40,5 βαθμούς Κελσίου, τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα για την υγεία του.

Ο σωστότερος τρόπος για να διαπιστώσουμε εάν ο σκύλος μας έχει πυρετό είναι να μετρήσουμε τη θερμοκρασία του με θερμόμετρο. Η διαδικασία είναι απλή. Θα πρέπει να τοποθετήσουμε το θερμόμετρο 2,5 με 5 εκατοστά στο πρωκτό του. Φρόντισε να το έχεις λιπάνει με βαζελίνη ή άλλα φαρμακευτικά προϊόντα λίπανσης με βάση το νερό. Για τα παραδοσιακά θερμόμετρα ο χρόνος μέτρησης είναι τα 3 λεπτά ενώ για τα ηλεκτρονικά 1 λεπτό. Υπάρχουν επίσης θερμόμετρα που μπορούν να μετρήσουν την θερμοκρασία και από το αυτί του.

Ζήτησε βοήθεια από κάποιο μέλος της οικογένειας ή φίλο γιατί πιθανότατα ο σκύλος σου να αισθανθεί άβολα και δύσκολα θα μείνει ακίνητος.

Θα πρέπει να κοιτάξεις την θερμοκρασία του σκύλου σου όταν:

  1. Ξαφνικά αρχίσει να κοιμάται πολύ κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  2. Ξαφνικά δεν έχει όρεξη για φαγητό ή νερό.
  3. Ξαφνικά δεν έχει όρεξη για παιχνίδι ή άλλες δραστηριότητες.
  4. Κάνει εμετό
  5. Βήχει

Εάν η θερμοκρασία του δεν είναι ανησυχητικά υψηλή, πάνω από τους 40 βαθμούς, μπορείς να βοηθήσεις εσύ τον σκύλο σου. Ένα δροσερό μπάνιο είναι μία καλή λύση. Προσοχή! Το νερό πρέπει να είναι απλά δροσερό, όχι παγωμένο.

Όταν οι σκύλοι παρουσιάζουν υψηλή θερμοκρασία συνήθως δεν έχουν όρεξη να φάνε ή να πιουν. Χωρίς φαγητό μπορεί να αντέξει αλλά η έλλειψη νερού μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση με σοβαρά αποτελέσματα για την υγεία του.

Εάν διαπιστώσεις πως η θερμοκρασία του σκύλου σου υπερβαίνει τους 40 βαθμούς Κελσίου να επισκεφτείς άμεσα τον κτηνίατρο.

πηγή