Σιδεράκια στα δόντια των παιδιών … ποια είναι η σωστή ηλικία να φορεθούν!!

Σιδεράκια,στα δόντια τους, χρειάζονται να βάλουν έξι στα δέκα παιδιά και ένας στους δυο ενήλικες, σύμφωνα με την έρευνα των Profit, Fields and amp Money,”Prevelance of Mal Occlusion and amp Orthodontic Treatment’.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, παλιότερα τα παιδιά δεν φορούσαν σιδεράκια, διότι οι οδοντίατροι δεν λειτουργούσαν προληπτικά αλλά κυρίως κατασταλτικά, αλλά και διότι η ορθοδοντική δεν ήταν τόσο ανεπτυγμένη όσο είναι σήμερα.

Ο πρώτος ορθοδοντικός έλεγχος ενδείκνυται να γίνεται στην ηλικία των 7-8 χρόνων, αφού έχουν ανατείλει οι πρώτοι γομφίοι. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να αποφύγουμε πιθανές εξαγωγές δοντιών.

Η πιο κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί θεραπεία είναι αυτή των 11 με 12 χρόνων και για το λόγο αυτό οι γονείς θα πρέπει να ενημερώνονται από τον οδοντογιατρό τους.

Σε αυτή την ηλικία βλέπουμε την πλειοψηφία των παιδιών να έχουν σιδεράκια, σαν να είναι μόδα, οπότε το παιδί δεν νοιώθει ότι ξεχωρίζει. Δεν είναι τυχαίο που ακόμη και αμερικάνικες σειρές και ταινίες, παρουσιάζουν παιδιά και ενήλικες με σιδεράκια, ώστε να μην αισθάνονται άσχημα όσοι φορούν.

Η διάρκεια της θεραπείας, ποικίλλει από 1,5 με 2 χρόνια και η σταθεροποίηση του αποτελέσματος διαρκεί ένα χρόνο. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί και η συμβολή πλαστικού χειρουργού. Η θεραπεία δεν είναι επώδυνη για το παιδί, καθώς μόνο τις πρώτες 2 με 3 μέρες νοιώθει μία μικρή πίεση, αλλά στη συνέχεια η ενόχληση εξαφανίζεται.

πηγή