Συνταγές γρήγορες….. για όταν έχουμε τις “τεμπελιές” μας!!!

Το ότι αρνείστε να ξοδεύετε ώρες ατελείωτες στην κουζίνα δεν σημαίνει ότι πρέπει να τρέφεστε καθημερινά με αυγά μάτια! Το ότι οι φίλοι σας σας ειδοποίησαν τελευταία στιγμή πως έρχονται δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά delivery. Ακόμα και οι πιο απαιτητικές συνταγές κρύβουν ένα άλλο πρόσωπο, μια πιο απλή τους εκδοχή, αυτήν… «της τεμπέλας»! Ο σεφ Γιώργος Μυστρίδης απλοποιεί το σουφλέ, φτιάχνει έναν ψευτομουσακά, μειώνει την ταλαιπωρία στην παρασκευή πίτας και προτείνει νόστιμες, γλυκές ιδέες για όσους υποστηρίζουν σθεναρά το δόγμα «δικαίωμα στην τεμπελιά!».

Εύκολο σουφλέ
Για 4 μερίδες

ΥΛΙΚΑ
100 γρ. γαλοπούλα καπνιστή κομμένη σε φέτες
100 γρ. μανιτάρια
500 γρ. ραβιόλια
50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
500 γρ. τυρί ένταμ τριμμένο
1 αυγό
400 ml γάλα φρέσκο
2 κουταλιές ελαιόλαδο
200 ml νερό
Αλάτι
Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύετε τα ραβιόλια με την παρμεζάνα, το γάλα, τη γαλοπούλα, τα μανιτάρια, το αυγό και το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνετε. Ρίχνετε σε ταψί το μείγμα μαζί με το νερό. Το στρώνετε, προσθέτετε τα τυριά και σκεπάζετε το σκεύος με λαδόκολλα. Ψήνετε στον φούρνο για 20΄, στους 170° C. Στη συνέχεια, ξεσκεπάζετε το ταψί και αφήνετε το σουφλέ να ψηθεί για άλλα 10΄.

Tip
Τα ραβιόλια χρειάζονται λιγότερη υγρασία από τα υπόλοιπα ζυμαρικά για να μαλακώσουν. Ρίχνοντας νερό μέσα στο ταψί, ψήνονται χωρίς να χρειαστεί να τα βράσετε προηγουμένως.

Ψευτομουσακάς
Για 5 μερίδες

ΥΛΙΚΑ
1/2 κιλό πατάτες σε φέτες
1/2 κιλό μελιτζάνες σε φέτες
4 ντομάτες σε φέτες
200 γρ. σύγκλινο σε φέτες
300 γρ. ένταμ τριμμένο
200 ml γάλα φρέσκο
Λίγο ελαιόλαδο
Λίγη ζάχαρη
Αλάτι
Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Απλώνετε τις μελιτζάνες σε ταψί, τις ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο, τις πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι και τις ψήνετε στο φούρνο για 10΄ στους 200° C. Σε άλλο ταψί, τοποθετείτε μία σειρά από πατάτες, από πάνω βάζετε το σύγκλινο, μετά την ντομάτα, στη συνέχεια τη μελιτζάνα που έχετε ψήσει, μία ακόμη στρώση από ντομάτα και στο τέλος το τυρί. Σε κάθε στρώση, ραντίζετε με ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνετε, ενώ στις στρώσεις της ντομάτας ρίχνετε και λίγη ζάχαρη. Περιχύνετε με το γάλα και ψήνετε στους 160-170° C για περίπου 35΄.

Μανιταρόπιτα «της τεμπέλας»
Για 8-10 μερίδες

ΥΛΙΚΑ
1/2 κιλό μανιτάρια
100 γρ. τυρί φέτα τριμμένη
1 ντομάτα κομμένη σε φέτες
3 αυγά
200 γρ. αλεύρι
500 γρ. γάλα φρέσκο
500 ml νερό
Λίγο λάδι
1 κουταλιά αλάτι
Λίγο πιπέρι
Ρίγανη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύετε το γάλα, το νερό, τα αυγά, το αλεύρι, τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι και ρίχνετε το μείγμα σε ένα ταψί που έχετε αλείψει προηγουμένως με λάδι. Στη συνέχεια, τοποθετείτε τα μανιτάρια και την ντομάτα πάνω από το μείγμα, μαζί με τη φέτα. Ψήνετε στο φούρνο για 30΄, στους 180° C.

2 ΓΛΥΚΕΣ «ΤΕΜΠΕΛΙΚΕΣ» ΙΔΕΕΣ 

Τεμπελο-κορμός
Για 12 κομμάτια

ΥΛΙΚΑ
500 γρ. κουβερτούρα
100 γρ. βούτυρο Ολλανδίας
300 γρ. μπισκότα βουτύρου
250 ml γάλα φρέσκο
Λίγη άχνη ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Λιώνετε τη σοκολάτα και το βούτυρο σε μπεν μαρί. Προσθέτετε σιγά-σιγά το γάλα και στη συνέχεια τα μπισκότα. Τοποθετείτε το μείγμα σε μακρόστενη φόρμα και τη βάζετε στην κατάψυξη για 90΄. Τη βγάζετε, κόβετε το γλυκό σε φέτες και σερβίρετε, αφού πασπαλίσετε πρώτα με ζάχαρη άχνη.

Tip
Αν θέλετε μια πιο υγιεινή εκδοχή του κορμού, μπορείτε να αντικαταστήσετε τα μπισκότα βουτύρου με ολικής άλεσης.

Τάρτα αχλάδι εξπρές
Για 8 κομμάτια

ΥΛΙΚΑ
1 φύλλο κουρού
4 αχλάδια καθαρισμένα, κομμένα σε φέτες
100 γρ. μέλι
Λίγο ρούμι
50 ml νερό
Λίγη κανέλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζετε τα αχλάδια σε κατσαρόλα μαζί με το νερό και το μέλι και τα βράζετε για 20΄. Στη συνέχεια, τα τοποθετείτε σε χαμηλό ταψί διαμέτρου περίπου 20 εκ. και τα σκεπάζετε με το φύλλο κουρού. Ψήνετε σε φούρνο, στους 180° C, για περίπου 20΄. Αφού το βγάλετε από τον φούρνο, αναποδογυρίζετε το ταψί, το αφαιρείτε και σερβίρετε αφού περιχύσετε με ρούμι και πασπαλίσετε με κανέλα.

πηγή: www.vita.gr