Τα 10 πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε όταν φτιάχνουμε πουρέ.

Ο πουρές είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μας φαγητά.

Με κοκκινιστό, με λεμονάτο, ο πουρές πάει με τα πάντα. Και φυσικά, δεν εννοούμε αυτόν τον έτοιμο πουρέ στο κουτί, αλλά εκείνον που φτιάχνεις μόνος σου από κανονικές πατάτες. Εάν σκοπεύετε να φτιάξετε σπιτικό πουρέ, ακολουθούν τα 10 πράγματα που πρέπει να προσέξετε, για να έχετε το καλύτερο και πιο γευστικό αποτέλεσμα.

Διαλέγετε τις λάθος πατάτες
Οι πατάτες του πουρέ πρέπει να έχουν μικρή περιεκτικότητα σε άμυλο, ώστε να αποκτήσει αυτή την τσιχλωτή υφή. Οι πιο κατάλληλες πατάτες είναι οι πατάτες Κύπρου και Νευροκοπίου. Μπορείτε να ρωτήσετε και τον μανάβη σας ποιες πατάτες σας προτείνει για πουρέ.

Δεν κόβετε τις πατάτες στο ίδιο μέγεθος
Αν δεν κόψετε τις πατάτες σας στο ίδιο μέγεθος δεν θα μαγειρευτούν στον ίδιο χρόνο, με αποτέλεσμα να έχετε κάποια κομμάτια πολύ μαγειρεμένα και άλλα λίγο μαγειρεμένα.

Βράζετε πολύ/λίγο τις πατάτες
Οι παραβρασμένες πατάτες χάνουν την γεύση τους και οι λίγο βρασμένες πατάτες είναι σκληρές και άγευστες. Για να καταλάβετε αν οι πατάτες σας είναι έτοιμες, τρυπήστε τις με ένα μαχαίρι και δείτε αν περνάει μέσα από τις πατάτες χωρίς αντίσταση.

Τις αλέθετε στο μπλέντερ
Οι πατάτες έχουν άμυλο και στο άμυλο δεν αρέσει να το «χτυπάνε». Εάν τις βάλετε στο μπλέντερ ή στο μίξερ, το αποτέλεσμα δεν θα είναι ένας αφράτος πουρές, αλλά κάτι που μοιάζει με κόλλα.

Ανακατεύετε πολύ τις πατάτες
Ακόμα κι αν δεν βάζετε τις πατάτες στο μπλέντερ, αλλά έχετε μύλο δεν υπάρχει λόγος για να τις ανακατεύετε πολύ ώρα, γιατί το αποτέλεσμα δεν θα είναι και πάλι καλό.

Βάζετε κρύο βούτυρο και γάλα
Τα υλικά αυτά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, γιατί με αυτόν τον τρόπο απορροφάται καλύτερο από τις καυτές πατάτες.

Βάζετε πολλά υγρά
Εάν βάλετε πολύ γάλα ή κρέμα γάλακτος κινδυνεύει ο πουρές να γίνει σούπα.

Δεν βάζετε πολύ βούτυρο
Ο πουρές είναι ένα από τα φαγητά που χρειάζεται βούτυρο για να αναδειχθεί, οπότε μην το λυπηθείτε (ακολουθώντας πάντοτε την συνταγή).

Δεν χρησιμοποιείτε πολύ αλάτι
Αν και το βούτυρο δίνει αρκετή γεύση στον πουρέ σας, το αλάτι δεν πρέπει να λείπει. Βάλτε αλάτι σταδιακά, δοκιμάζοντας, ώστε να πετύχετε το ιδανικό αποτέλεσμα.

Ξεραίνετε τον πουρέ σας
Μπορείτε να φτιάξετε από πριν τον πουρέ (αν και το καλύτερο είναι να τον τρώτε ζεστό) αλλά αν ο πουρές κρυώσει και τον ξαναζεστάνετε πρέπει να προσέξετε να μην ξεραθεί. Ένας τρόπος για να τον ζεστάνετε σωστά είναι να τον βάλετε σε μπεν μαρί και ο άλλος είναι είναι να βάλετε ζεστό βούτυρο ή γάλα.

πηγή