Το ξέρατε ότι: ο Φεβρουάριος είναι ιδανικός μήνας για φύτεμα, ειδικά για τα φυτά που πρόκειται να ανθίσουν το επόμενο καλοκαίρι;

Ο Φεβρουάριος είναι ιδανικός μήνας για φύτεμα, ειδικά για τα φυτά που πρόκειται να ανθίσουν το επόμενο καλοκαίρι. Φυτεύουμε: Ντάλιες, κατιφέδες, πετούνιες και σάλβιες.

Ο Φεβρουάριος χωρίς καμιά αμφιβολία είναι ένας καθαρά χειμωνιάτικος μήνας. Μια πιο κοντινή ματιά στα φυτά του κήπου, της βεράντας ή του μπαλκονιού θα σας αποκαλύψει πως πολλά «μάτια» είναι ήδη έτοιμα να σκάσουν και πως η άνοιξη είναι πολύ κοντά. Μια και ο Φεβρουάριος είναι τυπικά ο τελευταίος μήνας του χειμώνα, ξεκινούν σιγά σιγά οι μέρες προετοιμασίας για τα φυτά σας.

Κοιτάξτε σε ποια από αυτά χρειάζεται να αλλάξει το σχήμα ή το μέγεθός τους και διορθώστε τα με ένα σωστό κλάδεμα.
—Προμηθευτείτε διάφορους σπόρους λουλουδιών από τα φυτώρια και φυτέψτε τους για να γεμίσετε αργότερα τον κήπο και τις γλάστρες σας με την ανθοφορία τους. Οσα από τα φυτά σας εμφανίζουν νέα βλάστηση αρχίστε σιγά σιγά τη λίπανση.
—Αν ο καιρός είναι κατάλληλος, σκαλίστε λίγο το χώμα του κήπου σας και ενισχύστε το με λίγη κοπριά ή λίπασμα.
—Ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας που πρέπει να αποφασίσετε τι θα αφαιρέσετε και τι θα κρατήσετε από τα φυτά που υπάρχουν στα παρτέρια σας ή ακόμα και στις γλάστρες σας. Μετά από μια έντονη περίοδο ανθοφορίας τα περισσότερα έχουν κακή εικόνα.
Κάποια από αυτά θα πρέπει να αφαιρεθούν ή να αντικατασταθούν! Κάποια όμως που βρίσκονται σε καλή κατάσταση θα… μεταμορφωθούν σε λίγες μέρες.
—Αν διαθέτετε γκαζόν στον κήπο σας, φροντίστε να μην περπατάτε πάνω του όταν έχει παγωνιά. Οι πατημασιές σας σίγουρα θα κάνουν ζημιά και θα αφήσουν σημάδια.

—Ο Φεβρουάριος είναι μήνας βροχών. Για τα περισσότερα φυτά κήπου αυτό είναι «μάννα εξ ουρανού»! Για άλλα, όμως, όχι. Αν φιλοξενείτε αλπικά φυτά σε βραχόκηπο, προστατέψτε τα από τις δυνατές βροχές του μήνα σκεπάζοντάς τα. Το ριζικό σύστημα των περισσότερων αλπικών φυτών είναι ρηχό και κινδυνεύουν να ξεριζωθούν.

—Τα γεράνια είναι ανθεκτικά φυτά που αντέχουν στο κρύο και τη ζέστη. Σε ακραία καιρικά φαινόμενα, όμως, καλό είναι να τα προστατέψετε για να τα χαρείτε και άλλες χρονιές. Ετσι, αν η θερμοκρασία πέσει πολύ χαμηλά, βγάλτε τα από τη γλάστρα τους, αφαιρέστε το χώμα από τις ρίζες και κλαδέψτε τους βλαστούς τους στα 15 εκατοστά από τη βάση.

-Εποχή του κλαδέματος θεωρείται ο μήνας Φεβρουάριος για να έχουν τα φυτά σας την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζονται. Κλαδεύουμε: Το γιασεμί, την γλιτσίνια, αλλά και θάμνους και αειθαλή δέντρα, τις τριανταφυλλιές. Το κλάδεμα αυτή την εποχή θα τις ενθαρρύνει και θα έχουν πλούσια ανθοφορία την επόμενη περίοδο.

πηγή