ΠΟΤΕ καυγάδες μπροστά στα παιδιά μας ….. ανησυχούν, όταν ακούνε δυνατές φωνές και βλέπουν τους γονείς τους θυμωμένους!

Όλα τα ζευγάρια διαφωνούν και είναι φυσιολογικό αυτό να γίνεται κατά καιρούς. Όσοι είστε γονείς τις πιο πολλές φορές διαπληκτίζεστε για τα χρήματα ή για τις δουλειές του σπιτιού και συνήθως η διαφωνία συνοδεύεται από φωνές.

Έχετε όμως, αναρωτηθεί πώς νιώθουν τα παιδιά σας, όταν σας ακούνε να μαλώνετε;

Τα περισσότερα παιδιά ανησυχούν, όταν ακούνε δυνατές φωνές και σας βλέπουν θυμωμένους.

Ακόμα και αν συζητάτε με επιχειρήματα, αλλά χρησιμοποιείτε έντονο ύφος, αισθάνονται φοβισμένα, λυπημένα και αναστατωμένα.

Κάποιες φορές ενδέχεται επίσης, να νιώθουν ένοχα και να νομίζουν ότι προκάλεσαν εκείνα αυτή την αναστάτωση. Μπορεί να νομίζουν μέχρι και ότι θα πάρετε διαζύγιο ή ότι δεν αγαπιέστε πλέον. Επιπλέον, μπορεί να πιστεύουν, ότι θα χάσετε τον έλεγχο και να νιώθουν απροστάτευτα, γι αυτό και μερικές φορές βάζουν τα κλάματα ή έχουν διαταραχές στον ύπνο τους.

Όμως, εσείς με τη σειρά σας, πρέπει να δώσετε στα παιδιά να καταλάβουν, ότι δεν είναι ποτέ δικό τους σφάλμα, αν εσείς μαλώνετε. Φυσικά το πιο σωστό είναι να μη διαφωνείτε ποτέ μπροστά τους. Αλλά, επειδή άνθρωποι είστε και μπορεί να κάνετε λάθη, καλό είναι να εξηγήσετε στα μικρά σας, ότι αγαπάτε ο ένας τον άλλον, παρόλο που πριν φωνάξατε λίγο παραπάνω.

Επίσης, το καλύτερο που έχετε να κάνετε, όταν αντιλαμβάνεστε μια διαφωνία στον αέρα, είναι να πηγαίνετε σε ένα άλλο δωμάτιο. Με αυτό τον τρόπο, θα μειώσετε τις πιθανότητες τα παιδιά σας να αντιληφθούν, ότι θα μαλώσετε και έτσι δεν θα αναστατωθούν. Ακόμα όμως, και αν τύχει να φωνάξετε μπροστά τους, προσπαθήστε να μη χρησιμοποιήσετε άσκημο λεξιλόγιο και να ανακτήσετε γρήγορα την ψυχραιμία σας. Με λίγα λόγια πρέπει να μάθετε να συγκρατείτε τον θυμό σας και να ξεσπάτε, όταν δεν βρίσκεστε μαζί με τα παιδιά σας.

Εν κατακλείδι, εφόσον, οι διαφωνίες σας γίνονται σε φυσιολογικό βαθμό και όχι μπροστά στα μικρά σας, τότε δεν είναι κακό. Είναι σημαντικό για τα ζευγάρια να μπορούνε να εκφράζουν αυτό που σκέφτονται και αισθάνονται, ακόμα και όταν διαφωνούν. Εξάλλου τις περισσότερες φορές ένας διαπληκτισμός μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε καλύτερα τον σύντροφο σας και να έρθετε πιο κοντά του. Καμία οικογένεια δεν είναι τέλεια. Ακόμα και τα πιο ευτυχισμένα σπίτια έχουν τα προβλήματα τους. Αν όμως έχετε τη θέληση, θα μπορέσετε να τα λύσετε και να τα ξεπεράσετε.

Πηγή: http://www.jenny.gr/