Υπέροχες μπουκίτσες…… μελομακάρονα σιμιγδαλένια!! (φωτογραφίες)

Υλικά

  • 1 φλ.τσ. ελαιόλαδο
  • 2 1/2 φλ.τσ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1/4 φλ.τσ. ζάχαρη
  • 1/2-1 φλ. τσ. αλεύρι
  • 1/4 φλ.τσ. κονιάκ
  • 1/4 φλ.τσ. χυμό πορτοκάλι
  • 2 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κ.γ. κανέλα, 1 κ.γ. γαρύφαλλο
  • 1 κ.γ. σόδα

Υλικά για το σιρόπι

  • 1 1/2 φλ.τσ. νερό
  • 1 φλ.τσ. ζάχαρη
  • 1 φλ.τσ. μέλι
  • 1 κ.σ. κανέλα και ξύσμα πορτοκαλιού
  • Καρύδια

20141124_0007

Εκτέλεση

  1. Σε μια λεκάνη ή στο κάδο του μίξερ βάζω το ελαιόλαδο, το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα και το γαρύφαλλο. Χτυπάω για λίγο, ώστε να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά.
  2. Στο φλιτζάνι που έχω το χυμό πορτοκάλι ρίχνω τη σόδα και με το που αφρίζει, το ρίχνω στον κάδο με όλα τα άλλα υλικά.
  3. Προσθέτω σιγά σιγά το σιμιγδάλι, ανακατεύω απαλά ώστε να αναμειχθούν όλα τα υλικά και αρχίζω να πλάθω τη ζύμη, προσθέτοντας ταυτόχρονα και το αλεύρι.
  4. Ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο αλεύρι, θα το δείτε αυτό πλάθοντας τα υλικά, ώστε η τελική ζύμη να είναι εύπλαστη και μαλακιά.
  5. Αφήνω τη ζύμη μου σκεπασμένη για μισή έως μια ώρα, αφ ενός για να ξεκουραστεί, αφ ετέρου για να δέσουν τα υλικά μεταξύ τους και κυρίως το σιμιγδάλι να μαλακώσει με την υπάρχουσα υγρασία.
  6. Στη συνέχεια πλάθω μικρά μπαλάκια, σαν μεγάλες παιδικές γκαζές.
  7. Παίρνω ένα ένα μπαλάκι και κρατώντας το μεταξύ του δείχτη και του μεγάλου δαχτύλου, του κάνω ένα μικρό βαθούλωμα από κάτω, ενώ από την πάνω πλευρά το χαράσσω με ένα πιρουνάκι.
  8. Αυτό το βαθούλωμα βοηθάει στο να ρουφήξουν καλύτερα τα μελομακάρονα το σιρόπι.
  9. Βάζω όλα τα μελομακάρονα σε ταψί φούρνου, στρωμένο με λαδόκολλα.
  10. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 για 20-22 λεπτά, όχι παραπάνω.
  11. Τα βγάζω από το φούρνο, τα αφήνω να κρυώσουν σε σχάρα και αρχίζω να ετοιμάζω το σιρόπι.
  12. Σε ένα κατσαρολάκι, βάζω το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, το ξύσμα ή μια φλούδα πορτοκαλιού και την κανέλα και αφήνω να βράσουν 2-3 λεπτά, από την αρχική στιγμή βρασμού.
  13. Στο καυτό πια σιρόπι, ρίχνω λίγα λίγα τα μελομακάρονα ώσπου να σιροπιάσουν καλά. Ο χρόνος θα εξαρτηθεί από το πόσο μαλακά ή σκληρά έχουν βγει από το φούρνο.
  14. Τα τακτοποιώ σε πιατέλα και τα πασπαλίζω με ψιλοτριμμένα καρύδια.

20141124_001020141124_001420141124_002020141124_002320141124_002720141124_003020141124_003220141124_0038

Tip:

Για να μην απλώσουν τα μελομακάρονα, μπορείτε να αναμείξετε στο αλεύρι μερική ποσότητα ολικής. Αυτό το έκανα για πρώτη φορά και είδα ότι πέτυχε μια χαρά.

πηγή:  www.foodcollection.gr