2 υπέροχες συνταγές για μουσακά …. μία με λιγότερες θερμίδες και μία για χορτοφάγους!!!

Μουσακάς με λίγες θερμίδες

Υλικά:

1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
Χυμός ντομάτας συμπυκνωμένος ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ 
1 κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο
1 κουταλάκι γλυκού κανέλα
Πιπέρι – πάπρικα γλυκιά
8 μεγάλες μελιτζάνες
10 μεγάλες πατάτες
Αντικολλητικό χαρτί
1 ποτήρι κρασί
Μπεσαμέλ:
Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ
                ή
1 1/5 λίτρο γάλα φρέσκο
8 κουταλιές σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 gr βούτυρο ή Μαργαρίνη BELLA
3 αυγά
1 κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο
Πιπέρι
Κεφαλοτύρι τριμμένο

Συνταγή:
1. Πρώτα πλένουμε τις μελιτζάνες και τις πατάτες και τις καθαρίζουμε. Σκουπίζουμε να μην έχουν νερό. Κόβουμε κατά μήκος σε μεγάλες κάθετες φέτες. Βάζουμε τις μελιτζάνες στο ταψί με αντικολλητικό χαρτί και με ένα πινέλο τις περνάμε με λίγο λαδάκι από την επάνω μεριά. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν. Μόλις ψηθούν, τις βάζουμε σε μια μεγάλη πιατέλα, στην οποία έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
2.Ακολουθούν οι πατάτες, τις οποίες κόβουμε λίγο πιο λεπτές μισό εκατοστό, κατά μήκος κι αυτές και τις τοποθετούμε στο ταψί, σε αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν. Μόλις ψηθούν, τις βάζουμε σε μια μεγάλη πιατέλα, στην οποία έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
3. Παράλληλα ετοιμάζουμε τον κιμά μας. Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε λίγο λάδι, σωτάρουμε το κρεμμύδι και τη σκελίδα σκόρδου, προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει καλά χρώμα. Προσθέτουμε, μοσχοκάρυδο, κανέλα, πιπέρι και λίγη πάπρικα γλυκιά. Αν δεν έχετε μικρά παιδιά, μπορείτε να σβήσετε με ένα μικρό ποτήρι κρασί. Έπειτα προσθέτουμε το χυμό ντομάτας και λίγο νεράκι για να βράσει.
4. Παίρνουμε ένα μεγάλο ταψί, αλείφουμε με λίγη μαργαρίνη κάτω και τοποθετούμε τις πατάτες. Από επάνω τοποθετούμε τις μελιτζάνες και πασπαλίζουμε με λίγο κεφαλοτύρι.
5. Με μια σουρωτή κουτάλα, παίρνουμε τον κιμά στραγγιχτό και απλώνουμε επάνω από τις μελιτζάνες. Απλώνουμε επάνω ότι μελιτζάνες έχουν περισσέψει και προσθέτουμε την μπεσαμέλ.
6. Η έτοιμη μπεσαμέλ είναι μια καλή πρόταση για να κάνετε γρήγορα της συνταγή σας. Αλλιώς, παίρνουμε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε το γάλα και ενώ αρχίζει να βράζει, συνεχίζουμε με το βούτυρο ή τη μαργαρίνη και ανακατεύουμε πολύ καλά. Συνεχίζουμε προσθέτοντας σιγά, σιγά το αλεύρι. Χρησιμοποιήστε σύρμα για να αναδεύεται καλά το μείγμα. Στο τέλος προσθέτουμε και τα αυγά, το μοσχοκάρυδο και το πιπέρι. Ανακατεύουμε μέχρι να σφίξει η μπεσαμέλ
7.Αφού απλώσουμε τη μπεσαμέλ επάνω στις μελιτζάνες, τότε προσθέτουμε επάνω τριμμένο τυρί. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να ψηθεί καλά η μπεσαμέλ.

Τα μυστικά μου 

-Για τη μπεσαμέλ, χρησιμοποιείστε κατσαρόλα με χονδρό πάτο για να μη κολλήσει η κρέμα μας. Ανακατεύετε ασταμάτητα με σύρμα ενώ θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε κουτάλα για να ανακατέψετε το μείγμα από τις άκρες της κατσαρόλας.

-Μπορούμε να φτιάξουμε διπλή δόση, αν θέλετε παχιά στρώση μπεσαμέλ.

πηγή: juniorsclub.gr

Μουσακάς για χορτοφάγους

7-8 πατάτες
1/2 κιλό μανιτάρια φρέσκα
1-2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1/2 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
ελαιόλαδο
500 γραμμ. ντοματάκια ψιλοκομμένα
1 κουταλιά της σούπας πελτές ντομάτας διαλυμένος σε 1/2 κούπα νερό
1/2 ποτηράκι κόκκινο κρασί
Λίγος μαϊντανός ψιλοκομμένος
μοσχοκάρυδο
1 κουταλάκι ζάχαρη
Αλάτι – πιπέρι

Για την κρέμα
5 φλιτζάνια τσαγιού νερό
1 φλιτζάνι τσαγιού νιφάδες πατάτας (για πουρέ)
1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
3/4 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι
μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι
Φρυγανιά τριμμένη

Εκτέλεση:
Τηγανίζουμε ελαφρά τις πατάτες, αφού τις έχουμε κόψει σε ροδέλες και τις στρώνουμε σε απορροφητικό χαρτί. Έπειτα, τεμαχίζουμε σε μικρά κομματάκια τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε σε κατσαρόλα με ελαιόλαδο όπου τσιγαρίζουμε ήδη το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ανακατεύουμε καλά, αφήνουμε 1-2 λεπτά, σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε έως ότου εξατμιστεί το αλκοόλ. Τέλος, ρίχνουμε τα ντοματάκια, τον πελτέ διαλυμένο σε 1/2 κούπα νερό, τον μαϊντανό, τα αρωματικά, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να απορροφηθούν τα πολλά υγρά.

Φτιάχνουμε τον πουρέ πατάτας βράζοντας 1200ml νερό περίπου και όταν πάρει γερή βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τις νιφάδες πατάτες ανακατεύοντας διαρκώς. Παράλληλα, ζεσταίνουμε ½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει ξανθό χρώμα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τον πουρέ και ανακατεύουμε συνεχώς για να μην σβωλιάσει. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο και σιγοβράζουμε έως ότου να πήξει η κρέμα. Λαδώνουμε την επιφάνεια ενός πυρέξ και στρώνουμε τις πατάτες, ρίχνοντας λίγο αλάτι. Κάνουμε μια στρώση από τη γέμιση με τα μανιτάρια, μία στρώση με πατάτες και τελειώνουμε απλώνοντας με σπάτουλα την κρέμα από το μείγμα πουρέ. Πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 περίπου λεπτά, έως ότου πάρει χρώμα ο μουσακάς.

πηγή: www.4moms.gr