Φρούτα και τρόφιμα του Μαϊου: η θρεπτική αξία τους και οι θερμίδες τους!! (φωτογραφίες)

Βερίκοκα

Είτε σκέτα, είτε μέσα στη φρουτοσαλάτα σας, είτε σε smoothie, τα βερίκοκα βρίσκονται στην εποχή τους και η διατροφική τους αξία είναι μεγάλη. Ένας από τους λόγους είναι ότι είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και C και με ένα σμπάρο, ενισχύετε και το ανοσοποιητικό και την όρασή σας. Ακόμη, οι φυτικές τους ίνες κάνουν καλό στο έντερο και σας κρατούν χορτάτους και μακριά από το τσιμπολόγημα, ενώ περιέχουν και μικρή ποσότητα καλίου, συμβάλλοντας στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Κι όλα αυτά με μόλις 17 θερμίδες ανά βερίκοκο.

Κεράσια

Εν προκειμένω καλύτερα να μην κρατήσετε μικρό καλάθι, καθώς τα κεράσια βρίσκονται στην εποχή τους και είναι η ιδανική ευκαιρία να μπουν φρέσκα και μυρωδάτα στα σνακ της ημέρας. Ένα φλιτζάνι κεράσια, αποδίδει μόλις 51 θερμίδες, είναι απολαυστικό και χορταστικό και ταυτόχρονα σας χαρίζει βιταμίνη Α και C, όπως και τα βερίκοκα, ενώ γενικά τα κεράσια περιέχουν μικρές ποσότητες μαγνησίου, ασβεστίου και καλίου, κάνοντας καλό στα οστά. Συν του ότι είναι γλυκά και μπορούν εύκολα να αντικαταστήσουν την επιθυμία μας για γλυκό, χαρίζοντάς μας φυτικές ίνες και κρατώντας μας μακριά από πάστες και προφιτερόλ.

Φράουλες

Κι αν τα κεράσια δεν σας φτάνουν για να μην πέσετε στην παγίδα ενός επεξεργασμένου γλυκού, βάλτε και λίγες φράουλες στο κόλπο. Από τις φράουλες, αυτό που θα λάβετε σε γενναιόδωρες ποσότητες είναι η αντιοξειδωτική βιταμίνη C, η οποία ξεπερνάει τη συνιστώμενη ημερήσια δόση σε ποσότητα ενός φλιτζανιού, σκοτώνει της ελεύθερες ρίζες, ενισχύει το ανοσοποιητικό και κρατά το γήρας μακριά. Στην ίδια ποσότητα, θα λάβετε και μικρές ποσότητες σιδήρου για καλύτερη απορρόφηση της C, βιταμίνης Β6, μαγνησίου και σιδήρου, ενώ οι φυτικές ίνες καλύπτουν το 11% της ποσότητας που πρέπει να λαμβάνουμε καθημερινά. Όσο για τις θερμίδες, μην ανησυχείτε. Σε ποσότητα 1 φλιτζανιού, οι θερμίδες είναι 47, που σημαίνει ότι μπορείτε να πασπαλίσετε μερικούς κόκκους καστανής ζάχαρης, για πιο γλυκιά γεύση.

Αρακάς

Ένα από τα πιο μικρά λαχανικά της άνοιξης είναι επίσης και από τα πιο θρεπτικά. Ο αρακάς είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες και βιταμίνες Α, C και Κ, κάνοντας καλό στο αίμα, στα κόκαλα και στο ανοσοποιητικό και αποτελεί φυτική πηγή πρωτεϊνών, χωρίς, όμως, υψηλή περιεκτικότητα σε όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Ακόμη, ο αρακάς είναι μια καλή πηγή μετάλλων και ιχνοστοιχείων (φώσφορος, κάλιο, ψευδάργυρος, μαγνήσιο) και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β ανιχνεύονται σε καλά επίπεδα για τον οργανισμό. Αν δεν σας αρέσει στη λαδερή του μορφή, μπορείτε να τον βράσετε και να τον προσθέσετε στη σαλάτα σας, να τον κάνετε πουρέ, να τον συνδυάσετε με ζυμαρικά ή ρύζι κ.ο.κ., έχοντας υπόψη ότι οι θερμίδες του φτάνουν τις 118 ανά φλιτζάνι.

Κολοκυθάκια

Ιδανικό λαχανικό για όταν θέλουμε να φάμε κάτι ελαφρύ (βραστά με λεμόνι), κάτι τραγανό (τηγανητά) ή θέλουμε να τους αλλάξουμε μορφή και να τα μετατρέψουμε σε… μακαρονάδα. Τα κολοκυθάκια είναι μια άκρως διαιτητική τροφή, αφού οι θερμίδες τους φτάνουν μόλις τις 19 σε 1 φλιτζάνι με ψιλοκομμένο κολοκυθάκι, ενώ και η διατροφική του αξία δεν πάει πίσω. Βιταμίνη C σε ικανοποιητικές ποσότητες, βιταμίνη Β-6, βιταμίνη Α, φυτικές ίνες, αλλά και ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο, είναι με μερικά μόνο από τα θρεπτικά συστατικά που θα λάβουμε αν το βάλουμε στο πιάτο μας. Με λίγα λόγια, τα οφέλη του εντοπίζονται στο έντερο, το ανοσοποιητικό, τα οστά και φυσικά στη… σιλουέτα!

Σπαράγγια

Τα σπαράγγια μπορεί να μην μπαίνουν συχνά στο πιάτο, αλλά είναι πλούσια σε βιταμίνες και σίγουρα ελκυστικά για την υγεία και τη γραμμή μας. Περιέχουν φυλλικό οξύ (βιταμίνη Β9), βιταμίνη A, C, E και Κ, προσφέροντας αντιοξειδωτική δράση, τόνωση ανοσοποιητικού, προφύλαξη της υγείας της όρασης, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν μια ιδιαιτέρως καλή πηγή γλουταθειόνης, μιας αποτοξινωτικής ουσίας που βοηθά στη διάσπαση καρκινογόνων και άλλων μορίων που είναι βλαβερά για την υγεία. Ακόμη, δρουν ως φυσικό διουρητικό που βοηθάει τον οργανισμό να απομακρύνει τις τοξίνες και να «ξεφορτωθεί» το πλεονάζον νάτριο, βοηθώντας σε περιπτώσεις υψηλής αρτηριακής πίεσης και οι θερμίδες τους είναι μόλις 20 στα 100 γραμμάρια.