Aυτό το ήξερες….. τα καλύτερα απωθητικά για τον σκόρο…. είναι μέσα στην κουζίνα μας και στην φύση …. και δεν το ξέραμε!!

 ΑΝΤΙΣΚΩΡΙΑΚΑ

Η μάνα φύση για όλα έχει προβλέψει ακόμα και για τις «επιθέσεις» των άτακτων εντόμων που τρέφονται από τα ρούχα μας!

Έτσι, πασίγνωστα βότανα και μπαχαρικά, όπως είναι το γνωστό σε όλους μαύρο πιπέρι, η μοσχοβολιστή λεβάντα στην αποξηραμένη της μορφή ή σε αιθέριο έλαιο, η κανέλλα και το γαρύφαλλο, το αιθέριο έλαιο κέδρου, πέρα από τις αρωματικές τους ιδιότητες για τις οποίες φημίζονται και την χρησιμότητά τους στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, αποτελούν και θαυμάσια αντισκωριακά.

Δείτε που και πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το καθένα:


ΛΕΒΑΝΤΑ
Ξακουστή για το ντελικάτο της άρωμα, οι ανθοφόροι βλαστοί της λεβάντας δε φαντάζεστε τι ευχάριστο άρωμα που θα αφήσουν μέσα στα ντουλάπια και τα συρτάρια σας που φυλάτε τα ρούχα και τα εσώρουχά σας. Τώρα, που ο καιρός πλέον καλοκαίριασε και ο τα χειμωνιάτικα ρούχα δίνουν τη θέση τους στα καλοκαιρινά, αξιοποιήστε την αντισκωρική ιδιότητα της λεβάντας στο έπακρο. Φτιάξτε ένα μικρό μπουκέτο από κλαράκια αποξηραμένης λεβάντας και κρεμάστε το στην κρεμάστρα. Εναλλακτικά, πάρτε παλιά τούλια από μπομπονιέρες ή φτιάξτε πουγκάκια από τούλι ή ένα λεπτό ύφασμα, γεμίστε τα με μερικές κουταλιές αποξηραμένη λεβάντα μέχρι πάνω, δέστε τα καλά και τοποθετήστε τα στις γωνίες της ντουλάπας, κρεμάστε τα σε κρεμάστρες ή τοποθετείστε ένα πουγκάκι μέσα σε κάθε συρτάρι και οι σκώροι θα αλλάξουν πεζοδρόμιο…!
ΜΑΥΡΟ ΠΙΠΕΡΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΟΥΝΕΣ
Και όμως είναι αλήθεια! Οι κόκκοι του κλασικού μαύρου πιπεριού που όλοι χρησιμοποιούμε στη μαγειρική μας, είναι άριστοι σύμμαχοι ενάντια στους σκόρους ειδικά σε περίπτωση που αυτοί «έχουν βάλει στο μάτι» να πάρουν μια γεύση… από τις γούνες σας! Οι σκόροι απεχθάνονται αυτό το έντονο άρωμα του πιπεριού. Έτσι, εσείς δεν έχετε παρά να βάλετε το μαύρο πιπέρι σε κόκκους, μέσα σε πουγκάκια από τούλι να τα γεμίσετε και να τα κλείσετε καλά και να βάλετε ένα μέσα στην τσέπη της κάθε γούνας.


ΓΑΡΥΦΑΛΛΟ
Όσο ευχάριστο είναι σε μυρωδιά για εμάς, φαίνεται ότι άλλο τόσο δυσάρεστο είναι σε μυρωδιά για το σκόρο! Μέγα αποτελεσματικό αντισκωρικό τα γαρύφαλλα-μοσχοκάρφια μπορείτε να τα καρφώσετε σε όλη την επιφάνεια ενός πορτοκαλιού το οποίο θα τυλίξετε μέσα σε ένα τούλινο ύφασμα, είτε θα το βάλετε μέσα σε ένα μπολ ατόφιο και θα το ακουμπήσετε σε μια γωνιά της ντουλάπας. Εναλλακτικά μπορείτε να γεμίσετε πουγκάκια ή ένα τούλι από μπουμπουνιέρα με τα μοσχοκάρφια και να το κρεμάσετε στις κρεμάστρες και έτσι ούτε σκώρος ούτε ζημιά…!


ΚΑΝΕΛΛΑ
Κάτι ήξεραν τα παλιά χρόνια που κάθε τέτοια εποχή έβγαζαν από τα βαζάκια κανέλλα για να την αξιοποιήσουν στις ντουλάπες τους. Παλιές νοικοκυρές. Αξιοποιούσαν το τίποτα και με αυτό έκαναν τα πάντα…, όπως δηλαδή και με την κανέλα που πρώτες ανακάλυψαν ότι εκτός από πλούσιο άρωμα τους που χαρίζουν αφειδώς στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, είναι ένας ιδανικός σύμμαχος για να κρατήσετε σε απόσταση ασφαλείας το σκόρο που κάνει επίθεση στα ρούχα σας και ειδικότερα στα μάλλινα. Ακολουθήστε λοιπόν το παράδειγμά τους κι εσείς και διασκορπίστε ατόφια ή κλεισμένα μέσα σε λινά πουγκάκια ξυλάκια κανέλας σε διάφορα σημεία ανάμεσα στο ρουχισμό, μέσα στους ειδικούς σάκους φύλαξης ρούχων και στα συρτάρια σας.

πηγή: www.bahar.gr