Mongolian Beef: ένα εύκολο -υπέροχο- κινέζικο φαγητό (φωτογραφίες).

Για τους λάτρεις της κινέζικης κουζίνας και όχι μόνο…..

ΥΛΙΚΑ:

  • 2 κσ και 2 κγ ελαιόλαδο, χωρισμένα
  • 1 κομμάτι φρέσκου ginger, 3-4 εκατοστά
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1/2 κούπα σόγια sauce-εγώ χρησιμοποίησα την πράσινη, που περιέχει λιγότερο αλάτι
  • 1/2 νερό
  • 1/2 κούπα μέλι ή καστανή ζάχαρη, ή ζάχαρη καρύδας
  • 500 γρ μοσχαρίσιο κρέας
  • 1/2 κούπας κορν φλαουρ
  • 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • λίγο μπούκοβο ή καυτερό πιπέρι σε σκόνη
  • λίγο καβουρντισμένο σουσάμι για γαρνίρισμα
   ΟΔΗΓΙΕΣ:
  1. Καθαρίστε το ginger εξωτερικά, και τρίψτε το στον τρίφτη. Ψιλοκόψτε το σκόρδο. Σε ένα κατσαρολάκι και σε μέτρια φωτιά, τοποθετήστε τις 2 κουταλιές του γλυκού ελαιόλαδο, και σωτάρετε το ginger μαζί με το σκόρδο, για 1 λεπτάκι. Προσέξτε να μην ‘αρπάξει’ το σκόρδο. Προσθέστε την σόγια και το νερό, το μέλι ή την ζάχαρη, και το μπούκοβο, δυναμώστε την φωτιά, και βράστε για 3-4 λεπτά, μέχρι να πήξει λίγο η σάλτσα. Σβήστε την φωτιά, κι αφήστε την στην άκρη.
  2. Κόψτε το κρέας σε μακρόστενες, λεπτές λωρίδες. Τοποθετήστε το κορν φλαουρ μέσα σε σακουλάκι που κλείνει αεροστεγώς-με ziplock-ή σε ένα μικρό τάπερ εάν δεν έχετε σακούλες, και προσθέστε το κρέας. Ανακινήστε το καλά, ώστε να καλυφθεί εντελώς το κρέας με το corn flour.
  3. Κόψτε σε φέτες τα κρεμμυδάκια, μέχρι και αρκετό από το πράσινο μέρος τους.
  4. Ετοιμάστε το ρύζι-μετρήστε την ποσότητα που θέλετε, ξεπλύνετε το καλά, και ρίξτε το σε ελαφρά αλατισμένο νερό που βράζει. Αφήστε να σιγοβράσει σύμφωνα με τις οδηγίες του. όταν είναι έτοιμο, σβήστε την φωτιά, και τοποθετήστε μια πετσέτα κουζίνας στο στόμιο της κατσαρόλας. Κλείστε με το καπάκι πάνω από την πετσέτα, κι αφήστε το να ‘ξεκουραστεί’ για 5 λεπτά.
  5. Ζεστάνετε καλά σε ένα μεγάλο τηγάνι το υπόλοιπο ελαιόλαδο, προσθέστε το κρέας, και σοτάρετε για 5 περίπου λεπτά, ανακατεύοντας-κουνώντας μπρος πίσω το τηγάνι δυνατά-μέχρι να αρχίσει να ροδίζει καλά.
  6. Αφαιρέστε το κρέας, και τοποθετήστε το σε νέο, καθαρό τηγάνι.
  7. Προσθέστε την σάλτσα, και βράστε για 1 ακόμα λεπτό, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέστε και τα κρεμμυδάκια-κρατήστε λίγο από το πράσινο μέρος τους στην άκρη για γαρνίρισμα-και μαγειρέψτε το φαγητό για 1 ακόμα λεπτό, μέχρι μόλις να μαραθούν, και να πήξει η σάλτσα.
  8. Σερβίρετε το κρέας πάνω από ρύζι, προσθέτετε για γαρνιτούρα λίγο σουσάμι και λίγα από τα κρεμμυδάκια που φυλάξατε και φάτε το αμέσως!