Το παιδί μας στην παραλία…. τι να προσέξεις και πως να το προφυλάξεις από δυσάρεστες καταστάσεις!!

Το καλοκαίρι εμφανίζονται συχνά στα παιδιά κρούσματα ηλίασης, επιπεφυκίτιδας και μυκητιάσεων. Ποια είναι τα συμπτώματα και πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση; Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης σε βοηθάει να αντιμετωπίσεις την κατάσταση…

1. ΗΛΙΑΣΗ
Η έκθεση στον ήλιο χωρίς προφυλάξεις μπορεί να προκαλέσει ηλίαση. Ηλίαση είναι η υπερθέρμανση του εγκεφάλου, κατά την οποία προκαλούνται βλάβες στα νευρικά κύτταρα λόγω της θερμότητας.
-Η ηλίαση εμφανίζεται με συμπτώματα όπως πυρετός, υπνηλία, αστάθεια βάδισης, ανορεξία, εμετό ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις το παιδί μπορεί να “πέσει” ακόμη και σε κώμα.
Τι να κάνεις
– οδηγούμε το παιδί σε σκιερό μέρος
– του βρέχουμε το πρόσωπο, το κεφάλι και το σώμα
– χορηγούμε πολλά υγρά (νερό και χυμούς)
Πρόληψη
Φροντίζουμε το παιδί πάντα να:
– φοράει καπέλο όταν βρίσκεται εκτός σπιτιού. Προτιμούμε καπέλα με στρογγυλό γείσο για να προφυλάσσεται ο αυχένας και οι ώμοι του.
– φοράει αντηλιακή κρέμα
– φοράει λευκά, φαρδιά ρούχα με μανίκια
– πίνει άφθονα υγρά

2. ΕΠΙΠΕΦΥΚΙΤΙΔΑ
Η επιπεφυκίτιδα μπορεί να προκληθεί από τις πολλές βουτιές στη θάλασσα ή την πισίνα, το αλάτι, την άμμο, τον έντονο ήλιο κτλ
– Κύριο χαρακτηριστικό της είναι το κοκκίνισμα των ματιών που αρκετές φορές συνοδεύεται από τσίμπλες.
Τι να κάνεις
Μια πρώτη αντιμετώπιση είναι το πλύσιμο του ματιού με φυσιολογικό ορό. Αν το παιδί έχει τσίμπλες απαραίτητο συμπλήρωμα είναι ένα ειδικό κολλύριο.
Πρόληψη
Τα παιδιά που εμφανίζουν συχνά επιπεφυκίτιδες θα πρέπει να φορούν ειδικά γυαλιά για τη θάλασσα, που εφαρμόζουν αεροστεγώς.
3. ΜΥΚΗΤΕΣ
Στην άμμο της θάλασσας κατοικούν διάφοροι μύκητες, “ανθρωπόφιλοι” ή “ζωόφιλοι”. Οι μύκητες είναι υπεύθυνοι για τις μυκητιάσεις των γεννητικών οργάνων και του δέρματος, που εμφανίζονται με τη μορφή λευκών, μικρών κηλίδων με κόκκινο περίγραμμα.
Γεννητικά όργανα
Για να προληφθούν οι μυκητιάσεις των γεννητικών οργάνων:
– τα παιδιά δεν θα πρέπει να κάθονται απευθείας στην άμμο αλλά να χρησιμοποιούν πάντα ψάθα ή πετσέτα
– τα βρέφη πρέπει να φορούν πάνα ή βρακάκι γιατί υπάρχει ο κίνδυνος ουρολοίμωξης
– μετά το μπάνιο επιβάλλεται ένα καλό ντους με ιδιαίτερη έμφαση στο καλό στέγνωμα
Δέρμα
Επειδή οι μύκητες αναπτύσσονται σε υγρό περιβάλλον πρέπει:
– να πλένουμε και να στεγνώνουμε πολύ καλά τα σημεία που εμφανίζονται. Ειδικά το καλοκαίρι οι μύκητες “προτιμούν” τα δάχτυλα των ποδιών.
– να βάζουμε ταλκ στην περιοχή για να διατηρείται στεγνή.
Τι να κάνεις
Για την αντιμετώπιση χορηγούνται και αντιμυκητιασικές αλοιφές αφού βεβαίως έχετε πρώτα συμβουλευτεί το γιατρό σας.Η θάλασσα μπορεί να κρύβει “παγίδες” για το παιδί σου. Κάνε κλικ εδώ για να δεις πως να τις αντιμετωπίσεις!