Τα μάτια μας και ο ήλιος (μάθε τι πρέπει να προσέχεις ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες)

Πώς θα προστατευθούμε από τη βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία!!

Σοβαρούς κινδύνους διατρέχουν τα μάτια μας τους θερινούς μήνες λόγω της τρύπας του όζοντος. Η βλαβερή υπεριώδης ακτινοβολία διαπερνά την ατμόσφαιρα και έρχεται σε επαφή με το ανθρώπινο σώμα. Η αυξημένη θερμοκρασία έχει ως συνέπεια να εμφανίζονται διάφορα οφθαλμολογικά προβλήματα όπως ελάττωση δακρύων, επιπεφυκίτιδα και δερματίτιδα βλεφάρων.
Παράλληλα μπορεί να παρουσιαστούν αρκετά προβλήματα στους οφθαλμούς από ακάθαρτες πισίνες, τη θάλασσα, την κακή συντήρηση των φακών επαφής, βρώμικα χέρια κ.ά.
Σύμφωνα με τον χειρουργό οφθαλμίατρο, αντιπρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Υαλοειδούς – Αμφιβληστροειδούς κ. Ιωάννη Δατσέρη, ακόμη και ένα μεσημέρι στην παραλία δίχως γυαλιά ηλίου και καπέλο είναι αρκετό για να υποστεί ένας ευαίσθητος άνθρωπος έγκαυμα στον κερατοειδή χιτώνα, το οποίο πιθανώς θα αντιληφθεί το βράδυ, μετά την επιστροφή του στο σπίτι και τη νυκτερινή κατάκλιση.
Οταν, δηλαδή, ξυπνήσει από έντονους πόνους στο μάτι. Οι μακροπρόθεσμες βλάβες, από την άλλη πλευρά, δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά συσσωρεύονται με το πέρασμα του χρόνου καθώς δρουν αθροιστικά. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που εκτίθενται δίχως προστασία τα μάτια στη UV ακτινοβολία, οι νέες βλάβες προστίθενται στις προηγούμενες.
Στις ομάδες υψηλού κινδύνου για βλάβες τόσο από οξεία όσο και από χρόνια έκθεση ανήκουν όσοι έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα και ανοιχτόχρωμα μάτια, τα βρέφη, τα νήπια και τα μικρά παιδιά, καθώς και οι ασθενείς που έχουν χειρουργηθεί στα μάτια για καταρράκτη, όσοι έχουν κάνει φωτοδυναμική θεραπεία για εκφύλιση ωχράς κηλίδος και όσοι παίρνουν φάρμακα που προκαλούν φωτοευαισθησία (όπως ορισμένα αντιβιοτικά και αντισυλληπτικά).
Ανήκουν επίσης όσοι εργάζονται σε υπαίθριους χώρους το μεσημέρι (λ.χ., αγρότες, ψαράδες, οικοδόμοι), όσοι εργάζονται σε χώρους με τεχνητές πηγές της UV (λ.χ., σολάριουμ, λάμπες φθορισμού) και ειδικές πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι λάτρεις των θαλάσσιων και των χειμερινών σπορ (βλέπουμε, λ.χ., αρκετά συχνά 20άρηδες λάτρεις του σέρφινγκ με πτερύγιο).
Πώς θα προστατευθείτε από τον ήλιο
  • Αγοράστε από ένα κατάστημα οπτικών ένα καλό ζευγάρι γυαλιά ηλίου που θα φέρουν τη σήμανση CE και θα αναγράφουν ότι απορροφούν πλήρως τη UVA και τη UVB.
  • Μη σας ξεγελά το χρώμα των γυαλιών ηλίου: πιο σκούρα δεν σημαίνει μεγαλύτερη ηλιοπροστασία. Αντιθέτως, σημαίνει μεγαλύτερη έκθεση στη UV διότι διαστέλλεται η κόρη του ματιού λόγω του σκούρου χρώματος.
  • Προτιμήστε τα γυαλιά ηλίου που καλύπτουν τα μάτια και από το πλάι. Οσο πιο μεγάλα είναι τα γυαλιά και όσο μεγαλύτερη περιφέρεια των ματιών καλύπτουν τόσο περισσότερο προστατεύουν από τον ήλιο.
  • Να φοράτε καπέλο με φαρδύ γείσο που θα σκιάζει καλά τα μάτια σας.
  • Αν χρησιμοποιείτε φακούς επαφής, να φοράτε και γυαλιά ηλίου, ακόμη κι αν οι φακοί παρέχουν κάποια προστασία από τη UV.
  • Μην κολυμπάτε με φακούς επαφής ιδιαίτερα σε πισίνες όπου υπάρχει μεγάλος φόβος από μολύνσεις, αν όμως είναι απαραίτητο χρησιμοποιήστε ημερήσιους φακούς επαφής.
  • Μη σας ξεγελούν τα σύννεφα, διότι η UV τα διαπερνά σε μεγάλο ποσοστό (ως 80%). Χειμώνα – καλοκαίρι, με ή χωρίς συννεφιά, να φοράτε γυαλιά ηλίου στους υπαίθριους χώρους.
  • Μην κοιτάζετε ποτέ «κατάματα» τον ήλιο: κινδυνεύετε από ηλιακή αμφιβληστροειδοπάθεια, η οποία είναι ουσιαστικά η βλάβη του βαθύτερου χιτώνα των ματιών εξαιτίας της ηλικιακής ακτινοβολίας.
  • Να θυμάστε ότι το δέρμα των βλεφάρων είναι πολύ ευαίσθητο στην υπεριώδη ακτινοβολία και χρειάζεται καλή αντηλιακή προστασία (SPF τουλάχιστον 15) και καπέλο.
  • Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν «καίει» ο ήλιος. Από τις 11 το πρωί ως τις 5 το απόγευμα το καλύτερο (όχι μόνο για τα μάτια αλλά γενικώς) είναι να αποφεύγετε να βρίσκεστε σε υπαίθριους χώρους.
  • Μην ξεχνάτε τα παιδιά και τους ηλικιωμένους. Ολων τα μάτια κινδυνεύουν από τον ήλιο, συνεπώς χρειάζονται και αυτοί καπέλα και γυαλιά ηλίου.
  • Αν παίρνετε φάρμακα, ρωτήστε τον γιατρό ή τον οφθαλμίατρο αν προκαλούν φωτοευαισθησία.
  • Να έχετε μαζί μας τεχνητά δάκρυα και αντιβιοτικό τομπραμυκίνη  σε απομακρυσμένες περιοχές διακοπών με αδύνατη πρόσβαση σε γιατρό ή φαρμακείο.