Ένας από τους ωραιότερους προορισμούς της Ελλάδας: το Πήλιο, τα χωριά του και το υπέροχο τρενάκι του.

Αν όλο το Πήλιο έπρεπε να κλειστεί σε μια εικόνα, θα μπορούσε ίσως αυτή να είναι το κουκλίστικο, γραφικό Νεραϊδοχώρι, οι Μηλιές.

Με τον υπέροχο σταθμό του Μουτζούρη, με μοναδικά τοπία και πολύ σπουδαία αρχιτεκτονική, αποτελεί έναν από τους ωραιότερους προορισμούς της Ελλάδας. Πρόκειται για ένα πολύ παλιό κεφαλοχώρι, με απέραντη ιστορία, σημαντικά κτίρια και κυρίως, σπουδαία τοπία, τα οποία τώρα την άνοιξη μαγεύουν. Και ο ομορφότερος τρόπος για να βρεθεί κάποιος στις Μηλιές, είναι με το τρενάκι από τον Βόλο!

Πυργόσπιτα και καλντερίμια
Από άποψη αρχιτεκτονική οι Μηλιές δεν διαφέρουν βέβαια από το συνολικό πηλιορείτικο ύφος. Μεγάλα δίπατα αρχοντικά, με εξαίρετη λιθοδομή, με όμορφα παράθυρα να αγναντεύουν την ωραιότητα του μαγικού βουνού, όλα τα εκλεκτά συστατικά της παράδοσης και της αυθεντικότητας είναι εδώ. Η κεντρική πλατεία είναι ένα κόσμημα και φυσικά είναι ο ναός των γεύσεων και των απολαύσεων. Εδώ είναι συγκεντρωμένες οι ταβέρνες στις οποίες θα γευτεί κάποιος όλη την παράδοση σε ένα πιάτο! Τα πανέμορφα καλντερίμια θυμίζουν άλλες εποχές και οι βόλτες μέσα στο χωριό, με τα ανηφορικά σοκάκια, τις υπέροχες κρήνες και το καταπράσινο τοπίο είναι δεδομένη απόλαυση!

Το δίκτυο του Πηλίου
Από τις Μηλιές ξανοίγονται δρόμοι που οδηγούν όχι μόνον στις πανέμορφες γειτονιές του ίδιου του χωριού, αλλά και στην Τσαγκαράδα και το εκπληκτικό χωριό.

Μιας και οι Μηλιές ήταν ένα από τα σημαντικά κέντρα της εμπορικής ζωής του Πηλίου, συνδέεται με τα χωριά με μονοπάτια απίστευτης ομορφιάς και σημασίας.


Ο Μουτζούρης ενός σπουδαίου καλλιτέχνη

Το νοσταλγικό τρενάκι που συνδέει τον Βόλο με τις Μηλιές είναι από μόνο του ένα αξιοθέατο. Υπήρξε για πάνω από 80 χρόνια σημείο αναφοράς της περιοχής, καθώς ο ρόλος του δεν ήταν τουριστικός, αλλά πολύ, πολύ ζωτικός. Ένωνε όλη την επικράτεια του Πηλίου με το σημαντικό λιμάνι του Βόλου.

Ο Μουτζούρης κατασκευάστηκε από το 1894 ως το 1903. ο Εβαρίστο ντε Κίρικο, που ήταν ο μηχανικός ο οποίος ανέλαβε το έργο, ήταν πατέρας του μεγάλου ζωγράφου, του Τζόρτζιο ντε Κίρικο, που αποτελεί φυσικά το καύχημα της Μαγνησίας. Τα πανέμορφα καλντερίμια που ξανοίγονται στο σώμα του Πηλίου οφείλουν την κατασκευή τους στην ύπαρξη του σιδηροδρόμου, αφού ήταν υποχρέωση της εταιρίας να τα επισκευάσει και να τα επεκτείνει. Η σημερινή μαγική διαδρομή του, με την…ασύλληπτη ταχύτητα των 25 χιλιομέτρων την ώρα, ξεκινά από τα Λεχώνια και κάνει μια μικρή στάση στην Άνω Γατζέα. Μετά κατευθύνεται με προορισμό Αγία Τριάδα, Άγιος Αθανάσιος Πινακάτων, Αργυρέικα και Μηλιές. Η διεύθυνση της μηχανής αναστρέφεται χειροκίνητα και παίρνει φορά, για την επιστροφή στα Λεχώνια, στο σταθμό των Μηλεών. Πρόκειται για μια από τις πιο νοσταλγικές και όμορφες διαδικασίες όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη!


Χρήσιμες Πληροφορίες
Ωράριο Διαδρομής με το τρένο από τον Βόλο προς τις Μηλιές:
Τον χειμώνα: μόνο τα Σαββατοκύριακα και Αργίες, εκτός της Κυριακής του Πάσχα (αναχώρηση από Άνω Λεχώνια στις 10:00π.μ. και επιστροφή από Μηλιές στις 3:00μ.μ.).

Μεγάλη η ομορφιά και τον Χειμώνα..

 

πηγή