ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΙΟΣ.. ξανά κοντά μας, με τους: Μελίνα Ασλανίδου και τους Stavento.

Από το Σάββατο 28/11, ο Γιάννης Πάριος συναντιέται στην «Ιερά Οδό» με τη Μελίνα Ασλανίδου και τους Stavento. Μ’ αυτό τον τρόπο, ο κορυφαίος ερωτικός τραγουδιστής διευρύνει για ακόμη μια φορά το εκφραστικό του πεδίο, σμίγοντας τη μουσική του με νεότερες όψεις του λαϊκού ή του μοντέρνου.

Το να κάνεις συστάσεις για τον Γιάννη Πάριο είναι εντελώς περιττό. Πολύ πρόσφατα, τον περασμένο Σεπτέμβριο, γέμισε το Κατράκειο της Νίκαιας για δύο βράδια, αποδεικνύοντας ότι μπορεί να έχει τον απόλυτο έλεγχο της συναυλιακής σκηνής (όπως και κάθε σκηνής, νυχτερινής ή θεατρικής ) και να παρασύρει με τη φωνή και την παρουσία του το πολυπληθές κοινό, που ήρθε, φυσικά, για να τραγουδήσει μαζί του και να τον αποθεώσει.

Η προηγούμενη εμφάνισή του ήταν πριν από ενάμιση χρόνο στη θεατρική σκηνή του «Pantheon», όπου με την εκφραστική δυναμική… τριών τενόρων μάς έδωσε μια ωραία σύνοψη της καλλιτεχνικής του πορείας. Πορείας που ήδη έχει ξεπεράσει τα 45 χρόνια και σφραγίζει με την ταυτότητα και την ποιότητά της την, ούτως ειπείν, «μεταπολιτευτική» ιστορία του τραγουδιού μας σε κάποιες ιδιαίτερες διαστάσεις του.

Ο Γιάννης Πάριος, με τρόπο πειστικό και ουσιώδη, χαρακτήρισε –ή, μάλλον, δημιούργησε με την ερμηνευτική του attitude– ένα «είδος» που κρατά ίσες αποστάσεις από το δικό μας λαϊκό και μια τάση του ευρωπαϊκού μετα-ποπ, με μια χαρακτηριστική ερωτική χροιά. Αυτό έγινε στα ’70s, ενώ στη συνέχεια, στην πολυμουσική δεκαετία του ’80, ο Πάριος έφτια­ξε μια σχεδόν «κλασική» κατάσταση με τα «Νησιώτικά» του, με συνέπεια να μη νοείται ελληνικό γλέντι χωρίς αυτά.

 

Από τον Ξαρχάκο μέχρι τον Θεοδωράκη –και, φυσικά, τον «δικό του Τσιτσάνη»–, ο Γιάννης Πάριος έχει με τις ερμηνείες του μια περίοπτη θέση στο πάνθεον του ελληνικού τραγουδιού, κρατώντας παράλληλα ένα προφίλ χαμηλό σε σχέση με την αντικειμενική του αξία, αλλά και με την ιδιαίτερη συνθετική γραφή του.

Το σχήμα της «Ιεράς Οδού» μπορεί με βεβαιότητα να ξεχωρίσει αυτήν τη σεζόν, καθώς η αισθαντική και ιδιαίτερη προσέγγιση της Μελίνας Ασλανίδου σε τραγούδια λαϊκής βάσης –και όχι μόνο– ταιριάζει τέλεια με τον Πάριο, ενώ η παρουσία των Stavento μπορεί να αποτελέσει μια πραγματικά δημιουργική πρόκληση –και το «κάτι άλλο»– σε ένα ψυχαγωγικό πρόγραμμα όπως αυτό.

Εξάλλου, το τραγούδι «Παιδί μονάχο» που έγραψαν για τον Πάριο αποτελεί μια καλή βάση και έναρξη γι’ αυτήν τη συνεργασία. Τα υπόλοιπα στη σκηνή….

πηγή: www.athinorama.gr