Λίμνη Πλαστήρα, το στολίδι της Καρδίτσας!! (φωτογραφίες και βίντεο)

Μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις που μια ανθρώπινη παρέμβαση έδωσε νέα πνοή στη φύση και δημιούργησε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον.

Επισκεφτείτε τη κάθε εποχή και νιώστε τη μαγεία της Ελληνικής φύσης να σας κατακλύζει. Απολαύστε την τοπική φιλοξενία και γευτείτε αυθεντικές γεύσεις που θα σας μείνουν αξέχαστες.

Η τεχνητή λίμνη Νικολάου Πλαστήρα (Ταυρωπού), με μέγιστο μήκος 12 χλμ, πλάτος 4 χλμ και μέγιστο βάθος 60 μ., καταλαμβάνει το χώρο όπου υπήρχε άλλοτε το οροπέδιο της Νεβρόπολης ή Μέγας Κάμπος (δυτικά – νοτιοδυτικά από την πόλη της Καρδίτσας), αποτελεί δε έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας.
Οι επισκέπτες απολαμβάνουν το σπάνιας ομορφιάς φυσικό περιβάλλον και τις εξαίρετες τουριστικές εγκαταστάσεις (κυρίως στις δυτικές όχθες της λίμνης), ενώ έχουν τη δυνατότητα να επιδοθούν σε δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού (διαδρομές πεζοπορίας και αναρρίχησης, ιππασία, κανό – καγιάκ, ορεινή ποδηλασία, σκοποβολή κ.ά.) και να αγοράσουν τοπικά προϊόντα υψηλής ποιότητας (κρασί, τσίπουρο, μέλι, γλυκά).

H διαδρομή γύρω από τη λίμνη Πλαστήρα, με τις δαντελωτές όχθες και τα πυκνά δάση καστανιάς, βελανιδιάς, ελάτου και οξιάς, είναι μαγευτική.

Η τεχνητή λίμνη οφείλει την ονομασία της στο άξιο τέκνο της Καρδίτσας, το διακεκριμένο στρατιωτικό και πολιτικό Νικόλαο Πλαστήρα (1883-1953), που συνέλαβε την ιδέα της κατασκευής του φράγματος τη δεκαετία 1920-1930. H ιδέα υλοποιήθηκε κατά τα έτη 1956-1961 από τις κυβερνήσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Το φράγμα, μήκους 220 μ. και ύψους 83 μ., έχει καθοριστική σημασία για την άρδευση, την ύδρευση και την ηλεκτροδότηση της Καρδίτσας και της ευρύτερης περιοχής.

Ο Ταυρωπός (Μέγδοβας), ο μεγαλύτερος των παραποτάμων του Αχελώου, πηγάζει από τα Άγραφα και συνεχίζει μετά το φράγμα τη διαδρομή του έως τη λίμνη Κρεμαστών. Αποτελεί ένα από τα ωραιότερα ορεινά ποτάμια της Ελλάδας, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα στις παρόχθιες εκτάσεις του.
 ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ

gossip_angel