Μάθε πράγματα που δεν γνωρίζεις… που θα σου φανούν όμως πολύ χρήσιμα και θα πλουτίσουν την γνώσεις σου!!

Συμβουλές για κέηκ πετυχημένο:
– Πρέπει το αλεύρι να είναι κοσκινισμένο
– Να είναι ο φούρνος προθερμασμένος
– Να μην ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου τουλάχιστον για την πρώτη μισή ώρα καθόλου
– Αφού ψηθεί, να το αφήσουμε για 5΄ να κρυώσει και μετά να το αναποδογυρίσουμε σε συρμάτινη σχάρα

 

ΠΩΣ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΜΥΡΩΔΙΑ ΕΝΟΣ ΤΗΓΑΝΗΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΟ ΤΟΥ ΤΗΓΑΝΙΟΥ ΜΑΣ;
Τρίβουμε τον πάτο με υγρά φύλλα τσαγιού.

 

ΓΙΑ ΜΑΛΑΚΑ ΣΝΙΤΣΕΛ:
Τηγανίστε τα σε χαμηλή φωτιά και σκεπασμένα!

 

Για να μην καεί το λάδι όταν τηγανίζετε, μην αφήνετε το τηγάνι στη φωτιά ποτέ χωρίς να έχει μέσα κάτι. Αρκεί να βάλετε μια φέτα ψωμί.

 

Για να αφαιρέσετε πιο εύκολα την πέτσα(την καφέ φλουδίτσα) από την καρυδόψιχα, αφήστε την μία ώρα μέσα σε χλιαρό γάλα ή σε νερό με λίγο αλάτι

 

Για εύκολο ξεφλούδισμα της βραστής πατάτας, μόλις βράσει, περάστε την σε κρύο νερό.

 

Μετά από το τρίψιμο μαλακού τυριού, ο τρίφτης καθαρίζεται δύσκολα. Βάλτε τον για 10 λεπτά στο ψυγείο και μετά σε ζεστό νερό.

 

Εάν σας περίσσεψαν κρόκοι αβγών από την παρασκευή ενός γλυκού, μπορείτε να τους διατηρήσετε στο ψυγείο για δυο μέρες, εάν τους βάλετε σε μπώλ με κρύο νερό, που να τους σκεπάζει.

 

Εαν δεν μπορείτε να βγάλετε με τίποτα το φελό από τη σαμπάνια, βρέξτε το μπουκάλι με ζεστό νερό για λίγα δευτερόλεπτα. Η θερμοκρασία διαστέλλει το γυαλί κι έτσι θα βγει ευκολότερα ο φελός.

 

Μη βάζετε τη σαμπάνια στο ψυγείο, γιατί αλλοιώνεται το άρωμά της. Αρκεί να την βάλετε σε μπώλ με παγάκια για λίγο χρόνο

 

Τα άγουρα αβοκάντο ωριμάζουν γρήγορα, αν τα βάλετε σε ζεστό χώρο κλεισμένα σε χάρτινη σακούλα

 

Αν από την υγρασία το πακέτο της ζάχαρης έγινε ένα κομμάτι, βάλτε το για 1-2 λεπτά στο φούρνο.

 

ΠΩΣ ΘΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΜΟΥΝΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΑΣ;
Τα αφήνουμε σε μπώλ με νερό, αλλά πριν έχουμε ρίξει μέσα μια χούφτα αλάτι. Αυτό θα αναγκάσει τα έντομα να βγούν στην επιφάνεια.

 

Για να κάνετε πιο ελαφριά μια σάλτσα με κρεμμύδια, προσθέστε ένα κομμάτι μήλο τριμμένο.

 

ΠΑΛΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΟΣ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ;
Ανακουφιστείτε με μιά κουταλιά μέλι διαλυμένο σε λίγο χυμό λεμονιού με λίγο νερό και πιείτε το αργά.

 

ΝΟΣΤΙΜΟΤΕΡΑ ΣΝΙΤΣΕΛ!
Προσθέστε δυό κουταλιές τριμμένο τυρί στην τριμμένη φρυγανιά που τα πανάρετε!

 

Για πιο αφράτη ομελέτα προσθέστε στα χτυπημένα αβγά 2 κουταλιές κρέμα γάλακτος.

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΠΡΙΚ;
Αβγά σολομού. Τρώγεται σε καναπεδάκια με λεμόνι και βούτυρο ή σερβίρεται στο ειδικό σκεύος για χαβιάρι με πάγο από κάτω.

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΟΥΑ ΓΚΡΑ;
Συκώτι πάπιας ή χήνας. Εκλεκτότερο θεωρείται της χήνας με γεύση λεπτή και γλυκιά. Η καλύτερη ποιότητα είναι το φουά γκρά entier.

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΕΡΣΙΚΟ Ή ΡΩΣΙΚΟ ΧΑΒΙΑΡΙ
Αβγά από το ψάρι οξύρυγχος, το οποίο ψαρεύεται στα νερά της Κασπίας Θάλασσας. Ακριβότερη ποικιλία η Beluga (την προτιμά κι ο Τζέημς Μπόντ) που η τιμή της φτάνει και τις 500.000 δρχ το κιλό!

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΦΕΛΑ;
Πρόβειο ή κατσικίτσιο τυρί που προέρχεται από τη Μεσσηνία και τη Λακωνία. Τρώγεται σε σαλάτες ή επιτραπέζιο.

 

ΠΩΣ ΘΑ ΧΥΛΩΣΕΙ Η ΦΑΣΟΛΑΔΑ ΜΟΥ Ή Η ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ ΜΟΥ
Πολτοποιήστε λίγα φασόλια (για τη φασολάδα) ή πατάτες (για την ψαρόσουπα) με ένα πηρούνι και ξαναρίξτε τα στο φαγητό. Ανακατέψτε καλά.

 

Για να μην κολλάνε τα μακαρόνια, προσθέστε στο νερό που βράζουν 1-2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο!

 

Μην αφήνετε τα μπαχαρικά εκτεθειμένα στην ζέστη και την υγρασία,γιατί χάνουν τη γεύση και το άρωμά τους.

 

ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΩ ΤΗ ΦΕΤΑ ΓΙΑ ΚΑΙΡΟ;
Βαλτε σε δοχείο που κλείνει καλά το τυρί σας και περιχύστε το με νερό που βράσατε μαζί με γάλα και λίγο αλάτι.

 

Για να μη ζαρώσουν πολύ οι φέτες του μπέηκον, πριν τις τηγανίσετε, βουτήξτε τες σε καυτό νερό και στεγνώστε τες με απορροφητικό χαρτί.

 

Δοκιμάστε να αντικαταστήσετε το κρασί στις συνταγές των φαγητών κατσαρόλας με κονιάκ. Θα τους δώσει μια φινέτσα και μια διακριτική μυρωδιά.

 

Όταν μαγειρεύετε λαχανικά στα μικροκύματα, προσθέστε λίγο βούτυρο και λίγο νερό (1-2 κουταλιές της σούπας). Θα διευκολύνει το ομοιόμορφο και γρήγορο ψήσιμό τους.

 

Το ντρέσινγκ στην πατατοσαλάτα πρέπει να ρίχνεται όσο οι πατάτες είναι ζεστές, ώστε να απορροφηθεί καλύτερα!

 

Τις πατάτες που θέλετε να κάνετε πουρέ, πρέπει να τις λιώνετε όσο είναι ζεστές, γιατί λιώνουν πιο εύκολα και δε δημιουργούνται “κόμποι”.

 

ΦΑΓΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΨΥΞΗ
Λίγα λεπτά πριν την ολοκλήρωση ενός φαγητού, το οποίο πρόκειται να καταψύξετε, σταματήστε το μαγείρεμά του. Μετά την απόψυξη, ολοκληρώστε τη διαδικασία ως μέρος του ζεστάματός τους.
ΦΑΓΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΨΥΞΗ
Κρυώστε τα φαγητά που πρόκειται να καταψύξετε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα (π.χ. χρησιμοποιήστε μια βάση από νερό ή παγάκια, πάνω στην οποία θα ακουμπήσετε τα φαγητά σας). Καταψύξτε τα όταν θα έχουν θερμοκρασία δωματίου, για να αποφύγετε την δημιουργία κρυστάλλων. Επίσης θα αποφύγετε την χαρακτηριστική μαλακή υφή καταψυγμένων/ξαναζεσταμένων φαγητών.
ΚΑΡΥΚΕΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΨΥΞΗ
Συνήθως χάνουν γεύση/οσμή ή και αλλιώνουν την γεύση των φαγητών. Προτιμήστε να τα προσθέσετε την στιγμή της κατανάλωσης.
ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΨΥΞΗ
Πολλά από αυτά χάνουν πολλές από τις ιδιότητες της υφής και της εμφάνισής τους (αν και όχι την γεύση, χρώμα και θρεπτικές αξίες τους). Προτιμήστε να καταψύχετε τα πιο σκληρά και ώριμα φρούτα. Πλύντε τα καλά με κρύο νερό, συσκευάστε τα σε ατομικές μερίδες και καταψύξτε τα για διάστημα όχι μεγαλύτερου του ενάμισυ έτους.
ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΨΥΞΗ
Στην περίπτωση που επιλέξετε να καταψύξετε λαχανικά, πλύντε τα με κρύο νερό σαν να πρόκειται να τα χρησιμοποιήσετε τώρα. Ζεματίστε σε βραστό νερό για 2-5 λεπτά, ψύξτε τα με κρύο νερό και στεγνώστε τα. Με τη διαδικασία εναλλαγής ζεστού-κρύου αδρανοποιούνται ένζυμα στα οποία οφείλονται οι αλλοιώσεις γεύσης, υφής και η μείωση της θρεπτικής αξίας κατά την κατάψυξη.
ΞΙΔΙ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ
Το ξίδι αποτελεί ένα όπλο στον καθαρισμό λεκέδων γάλατος, αίματος, αβγού, αλκοολούχων ποτών, αναψυκτικών, κέτσαπ, μουστάρδας, παγωτού, τσάι, χυμών φρούτων
ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΨΥΚΤΗ
Οι οσμές από φαγητά που παρέμειναν στην κατάψυξη μεγάλο διάστημα, από τρόφιμα που χάλασαν μετά από διακοπή ρεύματος κλπ μπορούν να απομακρυνθούν με διάλυμα μιας κουταλιάς μαγειρικής σόδας σε ένα φλιτζάνι νερό ή μισό φλιτζάνι ξίδι σε 8 φλιτζάνια νερό. Αν οι μυρωδιές επιμένουν, αφήστε στην κατάψυξη μια τσαλακωμένη εφημερίδα ή κόκκους καφέ σε ανοικτό δοχείο, για κάποιο διάστημα.
ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΤΑΨΥΞΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Αφαιρέστε όσο περισσότερο αέρα γίνεται, από την συσκευασία του τροφίμου προς κατάψυξη. Θα μειωθούν οι υγρασίες και κατά συνέπεια οι κρύσταλλοι πάγου.
Αποφύγετε την άμεση επαφή ήδη καταψυγμένων με νωπών (προς κατάψυξη)τροφίμων
Συσκευάζετε σε ατομικές μερίδες
Μην αποψύχετε ΠΟΤΕ σε θερμοκρασία δωματίου ή με χρήση ζεστού νερού γιατί πολλαπλασιάζει τον σχηματισμό βακτηριδίων. Προτιμήστε κρύο ή τρεχούμενο νερό, ψυγείο ή το φούρνο μικροκυμάτων.
ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΝΑ…
…καταψύχετε μαγιονέζες, ασπράδια βρασμένων αβγών, λιπαρά κρεατικά (μπέικον, αλαντικά), σάλτσες με γάλα, γιαούρτι. Τα τυριά ενώ καταψύχονται ασφαλώς, στην απόψυξή τους θρυμματίζονται εύκολα. Μακαρόνια και πατάτες μαλακώνουν πολύ και είναι υγρά όταν αποψυχθούν. Φρέσκα κρεμμυδάκια, αγγούρια, μαρούλια, ντομάτες (νωπές), ραπανάκια, καρπούζι, σταφύλια, μήλα, αχλάδια δεν είναι ιδανικά για κατάψυξη.
ΤΡΙΜΜΕΝΟ ΤΥΡΙ ΕΤΟΙΜΟ ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ
Μπορείτε να καταψύξετε το τριμμένο τυρί στο σακουλάκι του. Κάθε φορά που θέλετε να χρησιμοποιήσετε λίγο δεν χρειάζεται να το ξεπαγώνετε (γιατί οι κόκοι δεν ενώνωνται μεταξύ τους) και είναι έτοιμο πρός βρώσιν [από Ελένη]

ΟΔΟΝΤΟΓΛΥΦΙΔΑ
Η πατέντα της μηχανής παραγωγής οδοντογλυφίδων ανήκει στους αμερικάνους Σίλας Νομπλ και Τζ. Π. Κούλει (20 Φεβρ. 1872)

ΙΣΤΟΡΙΑ:
Το καρπούζι κατάγεται από την Κεντρική και Νότια Αφρική. Η ονομασία του είναι τούρκικη προέλευσης (karpouz). Στα αρχαία ελληνικά κείμενα συναντάται με το όνομα “μηλοπέπων” (Γαληνός) και “σίκυος ο ήμερος” (Διοσκουρίδης)
ΙΣΤΟΡΙΑ:
Το πεπόνι κατάγεται από την Ινδία και Αφρική. Ο Αριστοτέλης χρησιμοποιεί την ονομασία “σικύος ο πέπων”, που πιθανά αναφέρεται στο πεπόνι
ΙΣΤΟΡΙΑ:
Η καταγωγή του αγγουριού είναι πιθανότατα από την Ινδία. Πιστεύεται πως οι Έλληνες ήταν υπεύθυνοι για τη διάδοσή του στην Ευρώπη. Στο Θεόφραστο συναντάται με το όνομα “σίκυς” ή “σίκυος” Το όνομά του προέρχεται από παραφθορά της λέξης “άωρος” ή “άγουρος”
ΜΥΣΤΙΚΟ:
Μπορείτε να ξεχωρίσετε πόσο καυτερό είναι ένα ξερό κρεμμύδι από το χρώμα του. Όσο πιο σκουρόχρωμο είναι, τόσο πιο καυστικό είναι.
ΙΣΤΟΡΙΑ:
Η ελληνική ονομασία του μαϊντανού (τούρκικη λέξη) ήταν μακεδονήσι. Σήμερα, έτσι ονομάζεται στην Ήπειρο ένα αυτοφυές χορταρικό που χρησιμοποιείται κυρίως σε πίτες
ΥΓΕΙΑ:
Τα φουντούκια κατέχουν το ρεκόρ σε περιεκτικότητα βιταμίνης Ε
ΥΓΕΙΑ:
Τα καρύδια περιέχουν σχεδόν όλες τις βιταμίνες, κυρίως Ε, πολύ βιταμίνη Β6, ασβέστιο και ιχνοστοιχεία μετάλλων
ΣΟΦΙΕΣ:
Στον κόσμο του θετικιστή, το ωραίο που έχουν οι ομελέτες είναι πως από όπου και αν τις γυρίσεις δείχνουν μια ηλιοψημένη όψη. Στον κόσμο του υπαρξιστή, το άσχημο που έχουν οι ομελέτες είναι πως από όπου και αν τις γυρίσεις δεν παύουν να είναι ομελέτες
Από τον Τρυποκάρυδο, του Τομ Ρόμπινς
ΕΝΤΟΝΗ ΜΥΡΩΔΙΑ ΨΑΡΙΛΑΣ;
Όταν φτιάχνουμε ψάρι (π.χ. γαύρο) στο φούρνο, μπορούμε να βάλουμε από πάνω φέτες πορτοκάλι. Παίρνουν την έντονη ψαρίλα. Μετά τις πετάμε, δεν τις τρώμε. Αυτό το κόλπο το χρησιμοποιούν και επαγγελματίες σεφ. [Στέλλα]
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο SOMMELIER;
Οινογνώστης που σου προτείνει το κρασί που ταιριάζει με το πιάτο της επιλογής σου [alexia]
ΣΚΕΛΙΔΕΣ ΣΚΟΡΔΟΥ
Με ένα μαχαίρι με πλατιά λάμα πιέζουμε τη σκελίδα του σκόρδο με το φαρδύ μέρος της λάμας του μαχαιριού, μέχρι να σπάσει. Το κολπάκι αυτό χωρίζει την φλούδα του σκόρδου (αποκολλάται). [Κωνσταντίνα]
ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΟΥΖΟΥ
Το άρωμα του οφείλεται στα τερπένια. Οργανικές ουσίες που περιέχονται στο γλυκάνισο. Είναι διαλυτά στο αλκοόλ αλλά όχι στο νερό. Όταν λοιπόν αραιωθεί το ούζο με νερό και η περιεκτικότητά του σε αλκοόλ μειωθεί, τα τερπένια παύουν να βρίσκονται σε διαλυτή μορφή και το χρώμα του ούζου λευκαίνει. Τα τερπένια βρίσκονται και σε άλλα φυτά, όπως η μέντα και η πιπερόριζα.
ΜΑΝΤΟΛΑΤΟ:
Υπάρχουν αρκετές εκδοχές για την καταγωγή του. Η μία μιλάει για κάποια μοδίστρα ονόματι Manon που περιποιόταν τα ανίψια της με ένα αυτοσχέδιο γλυκό απο μέλι και αμύγδαλα. Εκείνα την ευχαριστούσαν πάντα με τη φράση: Manon, tu nous gates (Μανόν μας καλομαθαίνεις). Μια άλλη εκδοχή αναφέρεται σε κάποιον Olivier de Serres (αγρονόμος) που είχε φυτέψει αμυγδαλιές που έφερε απο την Ελλάδα. Απο αυτόν προμηθεύονταν αμύγδαλα οι ζαχαροπλάστες του Montelimar και έφτιαχναν ένα γλύκισμα (Nux Gatum) που χάρισε το όνομα του σε αυτό το υπέροχο γλυκό. [Ιφιγένεια]

ΜΥΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ:
Ετοιμάστε ΠΡΩΤΑ τη σάλτσα και μετά τα ζυμαρικά, ώστε να μπορείτε να τα σερβίρετε ζεστά.

ΜΥΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ:
Ανακατέψτε σάλτσα και ζυμαρικά σε μια ζεσταμένη βαθιά πιατέλα για να επιτύχετε ομοιόμορφη κατανομή.
ΜΥΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ:
Μη βράζετε τα μυρωδικά όπως τον μαϊντανό ή το βασιλικό μαζί με τη σάλτσα γιατί θα χάσουν το άρωμα και τις βιταμίνες τους. Προτειμήστε να τα προσθέσετε στη σάλτσα την τελευταία στιγμή.
ΜΥΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ:
Ο πολτός σκόρδου είναι πάντα χρήσιμος στις σάλτσες των ζυμαρικών. Βράστε 10 σκελίδες σκόρδου και στη συνέχεια χτυπήστε τις στο μπλέντερ με λίγο λάδι. Διατηρείται στο ψυγείο.
ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ …
Ποιοτικά, το 1 λίτρο γάλατος είναι ισοδύναμο με 8 αβγά ή 350 γρ. βοδινού κρέατος ή με 300 γρ. αρνίσιου κρέατος ή 450 γρ. ψάρι
ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ …
Μετά το μητρικό γάλα, το αμέσως επόμενο σε θρεπτική αξία είναι το γαϊδουρίσιο και μετά το αγελαδινό
ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ …
Όλοι οι τύποι γάλατος ακόμα και τα αποβουτυρωμένα, έχουν την ίδια περιεκτικότητα σε ασβέστιο με το πλήρες
ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ …
Το γάλα βοηθά στην πέψη καθώς και στην απορρόφηση και ανοχή πολλών φαρμάκων.
ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ …
Το γάλα σε σκόνη είναι πιο ευκολοχώνευτο, γιατί το πήγμα που σχηματίζει στο στομάχι αποτελείται από πολλά επιμέρους, με αποτέλεσμα η πέψη του να είναι ευκολότερη.
ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ …
Για να αφαιρέσετε το θαλασσινό από το όστρακό του, δεν χρειάζεστε πηρούνι ή μαχαίρι, παρά ένα άδειο όστρακο που θα το χρησιμοποιήσετε ως μοχλό/τσιμπίδα.
ΜΥΔΙΑ ΚΑΙ ΑΜΜΟΣ
Τα όστρακα περιέχουν συνήθως αρκετή ποσότητα άμμου στο εσωτερικό τους. Για να την απομακρύνετε, μουσκέψτε τα οστρακόδερμα σε αλμυρό νερό για τουλάχιστον μισή ώρα πριν τα μαγειρέψετε.
ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ
Αν στη μαρμελάδα σας, περιέχονται μεγάλα κομμάτια φρούτου, μην την βάλετε σε βαζάκια όσο είναι ζεστή. Περιμένετε να κρυώσει αρκετά, ώστε τα κομμάτια να μην βρεθούν όλα στην επιφάνεια του κάθε βάζου.
ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ
Πάντα κατά το ανακάτεμα των φρούτων που βράζουν να χρησιμοποιείτε ΜΟΝΟ ξύλινη κουτάλα.
ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ …
αν σκεπάσετε το ψητό φούρνου με φύλλα συκιάς θα γίνει πολύ πιο τρυφερό.
ΣΤΑΦΥΛΙΑ
Υπάρχουν γύρω στις 3.500 καλλιεργούμενες ποικιλίες παγκοσμίως.
Τα ώριμα σταφύλια είναι παχυντικά και περιέχουν πολλά σάκχαρα
Είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνες A και C, καροτίνη, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο
ΣΥΚΑ
Το 700 π.Χ. στην Πάρο αναφέρεται η πρώτη Συκιά της ιστορίας.
Θα τα συναντήσετε καλοκαίρι έως τα μέσα φθινοπώρου
Περιέχουν βίταμίνες A, C, ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο.
ΡΟΔΑΚΙΝΑ
Ονομάζονται και προύνα του Περσικού, αλλά κατάγονται από την Κίνα.
Τα έφεραν οι στρατιώτες του Μ. Αλεξάνδρου.
Περιέχουν βιταμίνες Α, C και κάλιο.
Ωριμάζουν από Μάιο έως Αύγουστο.
ΚΟΡΟΜΗΛΑ, ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ, ΜΠΟΥΡΝΕΛΕΣ, ΒΑΝΙΛΙΕΣ
Ανήκουν στην οικογένεια των προυνοειδών.
Ωριμάζουν από άνοιξη έως φθινόπωρο.
Καλλιεργούνται κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Τα δε Δαμάσκηνα πήραν το όνομα τους από την Δαμασκό στην οποία και πρωτοκαλλιεργήθηκαν. Είναι γνωστά για τις υπακτικές τους ιδιότητες.
Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και γιαυτό δρουν ρυθμιστικά στην λειτουργία των εντέρων, καθώς και βιταμίνη A και C
ΛΕΜΟΝΙ
Λίγες σταγόνες σε ένα βαμβάκι, καθαρίζουν το δέρμα σας και σφίγγουν τους πόρους όπως ακριβώς και μια αντίστοιχη λοσιόν.
ΛΕΜΟΝΙ
Για τα σκασμένα χέρια σας, αλείψτε με ένα κουταλάκι χυμό λεμόνι και λίγες σταγόνες γλυκερίνης.
ΛΕΜΟΝΙ
Γυαλίστε τα χάλκινα αντικείμενα, τρίβοντάς τα με μισό λεμόνι πασπαλισμένο με ψιλό αλάτι. Ξεβγάλτε προσεκτικά.
ΛΕΜΟΝΙ
Για ένα hangover, ένας σκέτος καφές με χυμό από μισό λεμόνι, ίσως βοηθήσει …
ΛΕΜΟΝΙ
Ξηροδερμία στους αγκώνες; Τρίψτε καθημερινά με λεμόνι και θα δείτε διαφορά.
ΛΕΜΟΝΙ
Ο χυμός ενός λεμονιού κατά το τελευταίο ξέβγαλμα στο λούσιμο, δίνει στα μαλλιά σας λάμψη.
ΛΕΜΟΝΙ
Άλατα στην καφετιέρα σας; Ο χυμός ενός λεμονιού για μερικές ώρες, λίγο τρίψιμο και ξέβγαλμα, θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε.
ΛΕΜΟΝΙ
Αν θέλετε να πλύνετε μεταξωτά ρούχα, φουλάρια κλπ, χρησιμοποιήστε χυμό μισού λεμονιού στο νερό του ξεβγάλματος, για να μην χάσουν τα μεταξωτά σας την λάμψη τους.
ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΚΡΙΛ
Αν χρησιμοποιείτε τον φούρνο μικροκυμμάτων για την παρασκευή γευμάτων, βάλτε τα μετά για μερικά λεπτά στο γκριλ του φούρνου σας για να ροδίσουν.
ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ …
το όνομα Βότκα, προέρχεται από την ρώσικη λέξη βόντα που σημαίνει νερό και οφείλεται σε έναν Άραβα γιατρό. Οταν το 1552 τα στρατεύματα του Ιβάν του Τρομερού κατέλαβαν το Καζάν, την πόλη των Τατάρων, οι ταλαιπωρημένοι στρατιώτες ρίχτηκαν σε ένα καζάνι με αντισυπτικό (αλ-κοχλ) που παρασκεύαζε ο Άραβας γιατρός του στρατεύματος. Όταν ο Ιβάν ρώτησε να μάθει τι περιέχει το καζάνι και γιατί οι στρατιώτες του είχαν μεθύσει, ο γιατρός απάντησε Βόντα, δηλαδή νεράκι (που μόνο στη διαφάνεια έχουν ομοιότητα).
ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ … 
το φουά γκρα αν και θεωρείτε γαλλική λιχουδιά, αναφέρετε εκτενώς σε κείμενα αρχαίων συγγραφέων που το εκθειάζουν για την βελούδινη υφή και την φίνα γεύση του;
ΚΟΛΛΗΜΕΝΟΙ ΣΑΝ ΑΒΓΟΤΑΡΑΧΟ
Η έκφραση οφείλετε στον τρόπο παρασκευής του ελληνικού αυτού μεζε. Τα αβγά του θηλυκού κέφαλου (μπάφα) ενώνονται ανά δυο με ένα στρόμμα κερί, αφού ξεραθούν μερικές μέρες στον ήλιο.
ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΑΛΑΚΟ ΒΟΥΤΥΡΟ:
Βάλτε το βούτυρο ή τη μαργαρίνη σε μισοσκεπασμένο μπολ στα μικροκύματα για 1 λεπτό στη μεσαία θερμοκρασία.
ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΙΩΜΕΝΗ ΚΟΥΒΕΡΤΟΥΡΑ:
Χρησιμοποιήστε το φούρνο μικροκυμάτων σας για 1 λεπτό σε υψηλή θερμοκρασία για να λιώσετε γρήγορα τη σοκολάτα. Δεν χρειάζετε ανακάτεμα. Η σοκολάτα δεν θα αλλάξει σχήμα παρόλο που είναι λιωμένη (προσοχή, μην περιμένετε να την δείτε να ρευστοποιείται)
ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΤΟΜΑΤΕΣ:
Αφήστε τις ντομάτες σε υψηλή θερμοκρασία για 40 λεπτά. Μετά, τις χαράζετε λίγο και οι φλούδες γλιστρούν από μόνες τους.
ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΡΑΜΕΛΑ:
Σε πυρέξ, 3-4 κουτ. σούπας ζάχαρη, 1 κουτ. σούπας νερό, χυμό λεμονιού, σε υψηλή θερμοκρασία για 1.5 λεπτό.
ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΨΥΞΗ ΨΩΜΙΟΥ:
Τυλίξτε το σε χαρτί κουζίνας. 2 έως 5 λεπτά σε υψηλή θερμοκρασία
ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΡΟΥΤΟΝ:
1 κουτ. σούπας βούτυρο σε πυρέξ, για 1 λεπτό σε υψηλή θερμοκρασία. Προσθέτετε 2 φέτες ψωμί κομμένες κυβάκια για 1 ακόμα λεπτό. Ανακατεύετε. Αφήνετε άλλο ένα λεπτό. Σκεπάζετε και αφήνετε να κρυώσουν για 2 λεπτά.
ΟΜΕΛΕΤΑ
Σύμφωνα με την γαλλική παράδοση, η ομελέτα, απλή ή με γέμιση, ψήνεται ΜΟΝΟ από την μια πλευρά και στην συνέχεια διπλώνεται στα δύο.
ΣΤΡΑΠΑΤΣΑΔΑ
Για να είναι μαλακή δεν πρέπει να χτυπήσετε τα αβγά με το πηρούνι για πολύ αλλά να τα ανακατέψετε ελάχιστα. Όσο λιγότερο θα τα ψήσετε τόσο πιο μαλακά θα είναι.
ΕΣΑΛΟΤ Ή ΣΑΛΟ
Διασταύρωση ανάμεσα σε κρεμμύδι και σκόρδο με όψη ξανθού κρεμμυδιού. Χρησιμοποιείται πολύ στην γαλλική κουζίνα.
ΠΑΤΑΤΕΣ
Η περιεκτικότητά τους σε άμυλο αυξάνεται όσο η πατάτα ωριμάζει. Για συνταγές νιόκι, κροκέτας, ογκρατέν αποφύγεται λοιπόν πατάτες νέας εσοδειάς. Για ψητά φούρνου προτιμήστε νεαρές πατάτες που θα δώσουν μια γλυκιά γεύση.
ΠΑΤΑΤΕΣ
Βράστε τις σε λίγο αλατισμένο νερό, με την φλούδα τους (για να αποφύγετε τριμματισμούς).
ΠΟΥΡΕΣ ΠΑΤΑΤΑΣ
Πολτοποιήστε τις πατάτες όσο είναι ακόμα ζεστές, σε μηχανή του πουρέ. Αποφύγετε το μίξερ γιατί κολλάνε μεταξύ τους και σβολιάζουν.
ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΚΟΝΙΑΚ
Αν χρησιμοποιήσετε κονιάκ η σοκολατένια κρέμα θα γίνει πιο σφιχτή, καθώς το κονιάκ, από όλα τα αλκοολούχα έχει την ιδιότητα να σφίγγει την σοκολάτα, στον μεγαλύτερο βαθμό.
ΦΡΑΟΥΛΕΣ
Υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, άνω του 90%. Χαμηλές θερμίδες (27 ανά 100 γρ.). Περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, μεγαλύτερη ακόμα και από τα πορτοκάλια. Καθαρτική δράση. Αποφύγετε μεγάλη κατανάλωσή τους, γιατί τα σποράκια της πιθανώς να σας δημιουργήσουν στομαχικές διαταραχές.
ΦΡΙΣΑ
Συγγενής της σαρδέλας. Ξεχωρίζει από την μεγάλη χρυσή γραμμή στα πλευρά της και από το μέγεθός της. Έχει περισσότερα κόκκαλα. Μαγειρεύεται με τους ίδιους τρόπους με τη σαρδέλα.
ΧΑΨΙ ΚΑΙ ΑΝΤΟΥΓΑ
Δεν είναι τίποτα άλλο παρά άλλες ονομασίες για τον γνωστό μας γαύρο.
ΓΙΑ ΝΟΣΤΙΜΟ ΜΠΙΦΤΕΚΙ
Χρησιμοποιήστε ψωμί για τοστ, φρυγανισμένο και ελαφρώς καψαλισμένο. Ραντίστε το με νερό, φροντίζοντας να ποτίσει χωρίς να μουλιάσει. Θα κάνει το μείγμα του κιμά πιο νόστιμο.
ΚΙΜΑΣ
Για την φύλαξη του κιμά, ανοίξτε τον σε πλάκες και ΜΗΝ τον πλάσετε σε μπάλες. Αποθηκεύστε σε πλαστικά σακουλάκια. Αποψύχεται πολύ πιο εύκολα και αποφεύγονται αλλοιώσεις.
ΚΙΜΑΣ
Μην αποψύχετε τα ήδη πλασμένα μπιφτέκια. Προτιμήστε να τα ψήνετε κατευθείαν.
ΚΑΠΑΜΑ:
Σημαίνει σκεπαστό στα τουρκικά. Είναι η τεχνική του βρασίματος με λαχανικά σε σιγανή φωτιά σε σκεπασμένο σκεύος. Στη δική μας κουζίνα αντίστοιχη μέθοδος είναι αυτή του φρικασέ.
ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ …
Οι φυτικές ίνες είναι μειωμένες στις κατεργασμένες τροφές. Φυτικές ίνες δεν περιέχονται καμία ζωική τροφή, συμπεριλαμβανόμενων και των γαλακτοκομικών. Οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν την χώνευση, δημιουργώντας αίσθημα κορρεσμού πολύ πιο σύντομα από άλλες τροφές. Μεγάλη κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στο έντερο και μειωμένη απορρόφηση μεταλλικών αλάτων όπως το ασβέστιο ή ο σίδηρος.
ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ…
τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι το μαύρο πιτυρούχο ψωμί, τα φασόλια, μπιζέλια, ψητή πατάτα με τη φλούδα, αρακάς, καστανό ρύζι, μπρόκολο, κουνουπίδι, καρότα, φακές, λαχανάκια Βρυξελλών, χουρμάδες, αμύγδαλα, κάστανα, καρυδια, σταφίδες, φιστίκια, μήλα, αχλάδια, ακτινίδια, ροδάκινα και τα δημητριακά.
ΓΙΑ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΤΕ ΤΙΣ ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ:
Βράστε τα λαχανικά στον ατμό και χρησιμοποιήστε το νερό που μένει για ζωμό
ΓΙΑ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Βάλτε ψιλοκομμένα λαχανικά στον κιμά ή στη γέμιση
Σερβίρετε πάντα σαλάτες με τα γεύματά σας
Χρησιμοποιήστε αλεύρι ολικής άλεσης
Όταν πεινάτε φάτε ένα ωμό φρούτο
Διαλέξτε δημητριακά με πίτουρο, βρώμη, κουάκερ ή νιφάδες ρυζιού
Προσθέστε τα παραπάνω δημητριακά σε γιαούρτι ή φρουτοσαλάτα
Χρησιμοποιήστε μακαρόνια ολικής άλεσης ή ρύζι μη αποφλοιωμένο
ΨΗΤΟ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ
Το ρόδισμα του κρέατος πριν αρχίσει το βράσιμο είναι πολύ σημαντικό, γιατί έτσι αποφεύγονται οι απώλειες θρεπτικών συστατικών.
Όταν προσθέτετε άλλα υγρά ή ζωμούς, φροντίστε να είναι ήδη ζεστά, για να μην σκληρύνει το κρέας.
Φροντίστε το κρέας να μην είναι στεγνό κατά το μαγείρεμα, αλλά να υπάρχει αρκετός ζωμός.
Το μοσχαρίσιο ποντίκι είναι ιδανικό για παιδιά και ηλικιωμένους γιατί είναι ευκολομάσητο και εύπεπτο.
Δεν συνίσταται για όσους υποφέρουν από γαστρίτιδα και έλκος δωδεκαδακτύλου γιατί προκαλεί έκκριση γαστρικών υγρών.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ
Τους καλοκαιρινούς μήνες, η ιδανική θερμοκρασία για ένα ροζέ κρασί είναι 10-12, και για ένα ελαφρύ κόκκινο 15-16.
ΞΕΦΟΡΜΑΡΙΣΜΑ ΓΛΥΚΩΝ
Αλείψτε την φόρμα με ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο. Φυσικά μια φόρμα με σούστα (κινητά τοιχώματα) διευκολύνει ακόμα περισσότερο.
ΦΛΑΜΠΕ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ:
Αφήστε να εξατμιστούν όλα τα υγρά ή ζεστάνετε την γκράπα (δυνατό ιταλικό αλκοολούχο ποτό παρεμφερές με τη ρακή) σε ξεχωριστό κατσαρολάκι και περιχύνετε με αυτή τα δαμάσκηνα. Με σβηστή την εστία ανάψτε με σπίρτο
ΣΥΚΑ:
ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΣ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΣ:Προτιμήστε να σερβίρετε πεπόνι. Περιέχει μόνο 7 γρ. σακχάρων ανά 100. Ακολουθούν τα σύκα με 11/100.ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΣ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΣ: Προτιμήστε ένα σύκο (ή δύο μήλα)ΚΡΥΩΜΕΝΟΣ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΣ: Η κλασσική πορτοκαλάδα ή οι φράουλες θα φέρουν καλύτερα αποτελέσματα, μια που είναι πιο πλούσια σε βιταμίνη C από ότι τα σύκα ή τα σταφύλια.ΥΠΕΡΒΑΡΟΣ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΣ: Τα φρέσκα σύκα είναι λιγότερο παχυντικά από τις μπανάνες. Προσοχή: Δεν ισχύει το ίδιο με τα ξερά.
ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ;
Τα μπλίνις είναι η ρώσικη εκδοχή της κρέπας. Γίνονται από αλεύρι μαύρου σιταριού και συνοδεύουν άριστα το μπρικ
ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ
Σχετικές λέξεις: βακαλάος, μουρούνα, ταραμόγλωσσα, εγελφίνιος, haddock, παστός, αποξηραμένος, στοκοφίσι, φτωχογιάννης, μερλούκιος.
Γνωρίζετε ότι …
Το επίσημο όνομα της πιπεριάς είναι καψικόν το ετήσιον. Η σημερινή της ονομασία οφείλεται σε ένα λάθος, καθότι αυτοί που την ανακάλυψαν πίστεψαν ότι βρήκαν το φυτό, οι σπόροι του οποίου ήταν το πιπέρι. Είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνη C. Περιέχει βιταμίνη A, και μεταλικά άλατα.
ΖΕΛΑΤΙΝΗ
Τα πιάτα με βάση την ζελατίνη δεν καταψύχονται γιατί το νερό που περιέχεται σε αυτήν, κρυσταλλοποιείται και κατά την απόψυξη το δημιούργημα μας λειώνει. Γεμίζετε την φόρμα μέχρι πάνω αν θέλετε να μην σπάσει το ασπίκ ή το ζελέ σας. Βυθίστε την φόρμα σε ζεστό νερό, για λίγα δευτερόλεπτα, υποβοηθώντας στην αποκόλληση με ένα μαχαίρι στα τοιχώματα της φόρμας.
ΟΡΟΛΟΓΙΕΣ ΚΡΑΣΙΟΥ
ΑΡΩΜΑ ΣΤΟΜΑΤΟΣ: Η οσμή του κρασιού προσλαμβάνεται και από το στόμα, καθότι η μύτη και το στόμα επικοινωνούν
ΜΥΤΗ: Το άρωμα του κρασιού και οι παρεμβολές των δυσάρεστων οσμών
ΣΤΟΜΑ:Το σύνολο της γευστικής εικόνας του κρασιού
LEMON TIP:
Για να βγάλετε περισσότερο χυμό από ένα λεμόνι, βάλτε το στο φούρνο μικροκυμμάτων για 2 λεπτά, σε μεσαία ισχύ.
ΚΑΤΣΑΡΟΛΕΣ ΚΑΙ ΚΑΜΜΕΝΑ ΛΙΠΗ
Για να καθαρίσει χωρίς τρίψιμο, βράστε μέσα της 1 φλιτζάνι νερό και 1 κομμένο κρεμμύδι
ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΗΝ ΚΑΚΟΣΜΙΑ ΤΟΥ ΣΚΟΡΔΟΥ…
μασώντας λίγο μαϊντανό ή καφέ.
ΣΚΟΡΔΟ:
Πριν το χρησιμοποιήσετε, στουμπήξτε το σκόρδο χωρίς να το λιώσετε. Έτσι θα ελευθερωθεί το άρωμά του και θα είναι ευκολότερο να το αφαιρέσετε από το φαγητό με μια οδοντογλυφίδα.
ΠΑΓΑΚΙΑ ΜΑΪΝΤΑΝΟΥ Ή ΣΕΛΙΝΟΥ
Για να έχετε πάντα μαϊντανό ή σέλινο έτοιμο, κάντε το εξής: Πλύντε το , ψιλοκόψτε το και βάλτε το σε παγοθήκες με λίγο νερό. Όταν παγώσουν τα παγάκια, τα βάζετε σε σακουλάκια στην κατάψυξη. ΄Ετσι, όταν θελήσετε μαϊντανό ή σέλινο, βγάζετε μερικά παγάκια από την κατάψυξη.
ΠΙΤΣΙΛΙΣΜΑ ΛΑΔΙΟΥ:
Αποφύγετε το πιτσίλισμα του λαδιού στο τηγάνισμα ρίχνοντας στο καυτό λάδι μερικές οδοντογλυφίδες!
ΜΥΡΩΔΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑΣ:
Βάλτε ένα πιατάκι με μαγειρική σόδα σε κάποιο ντουλάπι της κουζίνας και θα αποφύγετε τις δυσάρεστες οσμές. Ανανεώνετε τη σόδα κάθε δίμηνο.
ΜΥΡΩΔΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑΣ:
Βάλτε ένα κομμάτι βανίλια μέσα σε ένα κομμάτι ύφασμα, τυλίξτε το και βάλτε το σε ένα πιατάκι σε κάποιο σημείο της κουζίνας. Έτσι θα αποφύγετε δυσάρεσετες οσμές.
ΜΥΡΩΔΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑΣ:
Αντί για το έτοιμο υγρό καθαριστικό κουζίνας, φτιάξτε το δικό σας με αιθέρια έλαια: βάλτε σε ένα ψεκαστήρα νερό με λεβάντα, λεμόνι, ευκάλυπτο, δεντρολίβανο σε αναλογία 2 φλυτζάνια νερό: 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο και αφήστε το σε δροσερό μέρος. Ψεκάστε με αυτό το διάλυμα σε κάθε καθάρισμα και η κουζίνα σας θα μοσχοβολάει.
ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΣΩΛΗΝΩΝ ΚΟΥΖΙΝΑΣ:
Ανακατέψτε μισό φλυτζάνι μαγειρική σόδα με μισό φλυτζάνι λευκό ξίδι. Ρίξτε το στο σωλήνα, περιμένετε λίγα λεπτά και στη συνέχεια ρίξτε μπόλικο καυτό νερό.
ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΣΩΛΗΝΩΝ ΚΟΥΖΙΝΑΣ:
Διαλύστε μισό φλυτζάνι αλάτι σε 6 φλυτζάνια καυτό νερό. Βάλτε την τάπα στο νεροχύτη, ρίξτε το διάλυμα και αφήστε το να δράσει όλη νύχτα. Την επόμενη μέρα, αφήστε να τρέξει στο σωλήνα άφθονο νερό.
ΑΛΑΤΑ ΒΡΥΣΗΣ:
Για να αφαιρέσετε τα άλατα που πιάνει η βρύση της κουζίνα σας, καλύψτε τη με χαρτί κουζίνας που έχετε αλείψει με ξίδι. Αφήστε το καμιά ωρίτσα έτσι και μετά καθαρίστε τη βρύση.
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ
Σε ένα γεύμα με ρολό κοτόπουλο ως κύριο πιάτο, ένας επισκέπτης παρατηρεί ότι οι άκρες του ρολού είναι κομένες και ρωτάει την οικοδέσποινα:
Γιατί κόβεις τις άκρες στο ρολό κοτόπουλο;
– Δεν ξέρω, έτσι το έκανε και η μάνα μου τόσο καιρό
– Να την πάρουμε τηλέφωνο να μάθουμε;
– Μαμά, γιατί στο ρολό κοτόπουλο έκοβες τις άκρες;
– Δεν ξέρω, έτσι το έκανε και η γιαγιά σου
– Να την πάρουμε τηλέφωνο να μάθουμε;
– ΈΛα μαμά, γιατί έκοβες τις άκρες στο ρολό κοτόπουλο;
– Δεν χώραγε ολόκληρο στο ταψί μου
ΑΡΝΑΚΙ ΓΑΛΑΚΤΟΣ:
Είναι το αρνάκι που τρέφεται μόνο με το γάλα της προβατίνας και ζυγίζει λιγότερο από 10 κιλά. Έχει ροζ χρώμα, λεπτά κόκκαλα και άσπρο λίπος.
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ:
Η σωστή θερμοκρασία στο ψυγείο για τη διατήρηση των τροφίμων πρέπει να είναι 5 βαθμοί Κελσίου ή λιγότερο γιατί έτσι επιβραδύνεται η ανάπτυξη των βακτηριδίων. Αν και τα βακτηρίδια δεν σκοτώνονται σε αυτή τη θερμοκρασία, εμποδίζεται ο πολλαπλασιασμός τους και επομένως και η πιθανότητα να πάθουμε κάτι από αυτά.
ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΝΕΡΟΧΥΤΗ:
Θα πρέπει να καθαρίζετε την αποχέτευση στο νιπτήρα της κουζίνας σας τακτικά γιατί τα υπολείματα των φαγητών και η υγρασία ευνοούν την ανάπτυξη βακτηριδίων. Μπορείτε να ετοιμάσετε μόνοι σας ένα διάλυμα για τον καθαρισμό: σε 1 lt νερό 1 κουταλάκι του γλυκού χλωριούχο λευκαντικό.
ΒΑΡΙΑ ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ;
Όσο περισσότερη ώρα μείνει το κρεμμύδι στον κιμά, τόσο περισσότερη ώρα έχει για να βγάλει τα υγρά του καθώς και να ποτίσει το μείγμα με τη γεύση και τη μυρωδιά του, οπότε και γίνεται βαρύ(τερο) για το στομάχι. Γιαυτό και πολλοί προτιμούν να το προσθέτουν στον κιμά αμέσως πριν το μαγείρεμα. [Katerina και hero]
ΓΙΑ ΑΦΡΑΤΑ ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ
Η ντομάτα κάνει το μπιφτέκι πολύ μαλακό για αυτό πρέπει να στιφτεί καλά. Εναλλακτικά, μπορούμε να τρίψουμε στο χοντρό τρίφτη μία μέτρια πατάτα. [Μαίρη]
ΑΦΡΑΤΟ ΜΠΙΦΤΕΚΙ
Αντικαταστήστε τη φρυγανιά με ψωμί μπαγιάτικο μουλιασμένο για ακόμη πιο αφράτο αποτέλεσμα.
PINA COLADA
Το όνομα του γνωστού αυτού κοκτέιλ δεν σημαίνει μπουγάδα από ανανά (όπως πολλοί πιστεύουν). Το colada ειναι απο το colar/colador και σημαίνει: περασμένο από το τρυπητό. Ίσως λοιπόν να στραγγίζανε τον ανανά και να παίρναν το ζουμί του ή ποιός ξέρει τι. [Dr Kotsanologos vs. hero]
ΕΓΚΑΥΜΑ;
Για να ανακουφιστείτε από έγκαυμα ηλιοθεραπείας, απλώστε στα ταλαιπωρημένα σημεία, λίγο γιαουρτάκι. Εναλλακτικά, χτυπήστε σε μπολ ενα ασπράδι αβγού, 1 κουταλιά μέλι και μισό κουταλάκι καρυδέλαιο.
ΡΕΚΟΡ ΒΑΡΟΥΣ
Ο πιο βαρύς άνθρωπος που έχει καταγραφεί, ήταν ο ύψους 1.85μ Jon Brower Minnoch ο οποίος γεννήθηκε το 1941. Το 1963 ήταν 181 κιλά, το 1966 ήταν 317, το 1976 ήταν 442 κιλά, για να καταλήξει το 1978 μόλις 635 κιλά.
ΡΕΚΟΡ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΩΝ
Η μεγαλύτερη παραγγελία ειναι 13.386 πίτσες και έγινε απο την VF Corporation στην Νότια Καρολίνα της Αμερικής
ΓΙΑ ΓΕΡΗ ΜΝΗΜΗ
Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή και εντάξετε στο διαιτολόγιο ιδιαίτερα το συκώτι, τα άπαχα κρέατα, τα ψάρια, τα αυγά, τυρί, τα όσπρια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τη σόγια, τους ξηρούς καρπούς, το λάχανο, το κουνουπίδι κ.α. Τρόφιμα δηλαδή πλούσια σε σίδηρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β (θειαμίνη, φολικό οξύ, Β12, Β6) και σε νιασίνη.
ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑ:
Το ασβέστιο και η βιταμίνη D είναι δύο συστατικά του γάλακτος που το κάνουν τόσο υγιές. Το ασβέστιο είναι πολύ θρεπτικό συστατικό και βοηθά στο να έχουμε γερά δόντια και κόκκαλα, ενώ η βιταμίνη D βοηθά στο να έχουμε υγιή κόκκαλα.
ΑΓΕΛΑΔΙΝΟ ΓΑΛΑ:
Το γάλα όταν βγαίνει από την αγελάδα βρίσκεται σε θερμοκρασία 101 βαθμών Φαρενάιτ. Αμέσως ψύχεται και αποθηκεύεται στους 40 βαθμούς Φαρενάιτ.
ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑ:
Οι γιατροί συστήνουν να πίνουμε 2 ποτήρια γάλα την ημέρα για να είμαστε υγιείς και να αποφύγουμε την οστεοπόρωση.
ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ;:
Μία αγελάδα παράγει κατά μέσο όρο 90 ποτήρια γάλα τη μέρα
ΣΟΚΟΛΑΤΟΥΧΟ ΓΑΛΑ:
Το σοκολατούχο περιέχει τα ίδια βασικά συστατικά με το άσπρο γάλα: ασβέστιο, βιταμίνη D, βιταμίνη Β12, υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες και μαγνήσιο. Η μόνη διαφορά τους είναι ότι το σοκολατούχο γάλα περιέχει 60 θερμίδες περισσότερο λόγω της σουκρόζης και των άλλων γλυκαντικών που του έχουν προσθέσει.πηγή: greekcook.gr