Πρωτότυπο κέϊκ με μαύρη μπύρα και γιαούρτι.

Συστατικά

Για το κέικ

  • 220 γρ. μαύρη μπύρα (ή και ξανθή αν δεν έχετε μαύρη)
  • 230 γρ. βούτυρο και επιπλέον για το άλειμμα της φόρμας
  • 60 γρ. κακάο και επιπλέον για το πασπάλισμα
  • 300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • λίγο αλάτι
  • 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
  • 2 αυγά
  • 170 γρ. γιαούρτι στραγγιστό πλήρες

Για το γλάσο

  • 140 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • 100 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • φυστίκια (peanuts) για το σερβίρισμα

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το κέικ

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  • Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά τη μπύρα με το βούτυρο μέχρι να λιώσει το βούτυρο
  • Έπειτα προσθέτουμε το κακάο και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα μέχρι να διαλυθεί και να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει λίγο.
  • Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα τα αυγά με το γιαούρτι για 2 λεπτά.
  • Παράλληλα σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη σόδα, τη ζάχαρη και το αλάτι.
  • Προσθέτουμε στο μίξερ το μείγμα με τη μπύρα και μετά το μείγμα με το αλεύρι.
  • Σε μισό λεπτάκι αφότου προσθέσαμε το αλεύρι, σταματάμε το μίξερ, αφαιρούμε τον κάδο  και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.
  • Βουτυρώνουμε καλά μια αντικολλητική φόρμα 22 εκ. και το βάζουμε εκεί και πασπαλίζουμε με λίγο κακάο αντί για αλεύρι.
  • Ψήνουμε για 35 λεπτά στους 180 βαθμούς, αφαιρούμε από το φούρνο, αφήνουμε στη φόρμα για 5 λεπτά και αναποδογυρίζουμε το κέικ πάνω σε σχάρα μέχρι να κρυώσει καλά.

Για το γλάσο

  • Ετοιμάζουμε και το γλάσο μας.
  • Ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα κουβερτούρα και τη βάζουμε σε ένα μπολ.
  • Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά και μόλις ζεσταθεί καλά αλλά πριν βράσει τη ρίχνουμε στο μπολ με την κουβερτούρα.
  • Αφήνουμε 1 λεπτό και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει με μια σπάτουλα.
  • Ρίχνουμε το γλάσο πάνω στο κέικ και σκορπίζουμε τα φυστίκια από πάνω!

πηγή