ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ: “Περτούλι – Τρικάλων”

Το Περτούλι είναι ορεινό χωριό του νομού Τρικάλων. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.150 μέτρων στις πλαγιές του Κόζιακα. Το Περτούλι ανήκει στο δήμο Αιθήκων και ο πραγματικός πληθυσμός του, σύμφωνα με την απογραφή του 2001, είναι 198 κάτοικοι. Πολλά από τα σπίτια του χωριού είναι πέτρινα.

Πολύ κοντά στον οικισμό λειτουργεί το χιονοδρομικό κέντρο του Περτουλίου, το οποίο έχει αναδείξει την περιοχή σε τουριστικό προορισμό.

Γύρω από το Περτούλι βρίσκεται το ομώνυμο δάσος με έκταση 33.000 περίπου στρεμμάτων, διαχειριζόμενο από τη Διοίκηση Δάσους Περτουλίου, η οποία υπάγεται στο Ταμείο Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών του ΑΠΘ.

Ένας ορεινός παράδεισος περιτριγυρισμένος από βουνά, με πυκνά δάση, καταπράσινα λιβάδια και τρεχούμενα νερά. Το Περτούλι, χτισμένο σε υψόμετρο 1.10 μ. στις πλαγιές του Κόζιακα, με τα γραφικά πέτρινα σπίτια, το χιονοδρομικό κέντρο και τις καλές τουριστικές υποδομές είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ορεινά θέρετρα της Ελλάδας. Στο Πανεπιστημιακό Ελατόδασος, στα Περτουλιώτικα Λιβάδια, ζαρκάδια και ελάφια μπορεί να περάσουν από δίπλα σας την ώρα του κάνετε πικνίκ, στους χώρους αναψυχής με τα ποταμάκια και τα γεφυράκια. Ο κατασκηνωτικός χώρος της Αγίας Κυριακής στο Περτούλι, που προσφέρει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να κατασκηνώσουν κοντά στο δάσος, κάνουν το χωριό ιδανικό προορισμό για φυσιολάτρες, ενώ το Κοκκινοστέφανο, ένα βυζαντινό φρούριο κοντά στην Γκιώνα, καθώς και το πέτρινο Γεφύρι της Γριάς με τα περίτεχνα σκαλίσματα που βρίσκεται στο φαράγγι της Μάνας για όσους έχουν καλές σχέσεις με την ορειβασία, είναι ορισμένα από τα αξιοθέατα της περιοχής. Παλιά αρχοντικά, που έχουν διαμορφωθεί σε ατμοσφαιρικούς ξενώνες ή ξενοδοχεία, προσφέρουν καλές λύσεις για υψηλού επιπέδου διαμονή. Η γειτονική Ελάτη και η ευρύτερη περιοχή προσφέρονται για εκδρομές.

Τι Να Δείτε

Περτουλιώτικα λιβάδια

Περίπου 4 χλμ. πριν από το Περτούλι, το ελατόδασος αρχίζει να υποχωρεί και στη θέση του εμφανίζονται θάμνοι και χορτάρι. Τα καταπράσινα Περτουλιώτικα Λιβάδια, με τα χαμηλά υδρόφιλα φυτά, τα άλογα που καλπάζουν, τις αγελάδες που βόσκουν ελεύθερες, τα ρυάκια και τις μικρές λιμνούλες, είναι ένα απέραντο τοπίο ηρεμίας περιτριγυρισμένο από βουνά, με τον ποταμό Περτουλιώτικο ( ή Ξεριά ) να δημιουργεί κατά τη ροή του μαιάνδρους, τα «κλούρια» όπως τα λένε οι ντόπιοι, και να φιλοξενεί ποταμόψαρα και βατράχια. Από εδώ ένα μονοπάτι οδηγεί στο καταφύγιο «Χατζηπέτρος», σε υψόμετρο 1.738 μ. Η σημαντικότερη εκδήλωση στα Περτουλιώτικα Λιβάδια είναι το «Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων», το τελευταίο σαββατοκύριακο του Μαΐου, με συμμετοχή απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Χιονοδρομικό κέντρο

Πρόκειται για το πιο εύκολα προσβάσιμο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας, αφού οι δρόμοι που οδηγούν εκεί είναι σχεδόν πάντοτε ανοιχτοί. Ανάμεσα στην Ελάτη και το Περτούλι, μέσα σε ένα από τα ομορφότερα και πιο καλοδιατηρημένα ελατοδάση της Ελλάδας. Με τρεις πίστες και τρεις αναβατήρες καθώς και ένα baby lift, είναι κατάλληλο για έμπειρους αλλά και αρχάριους σκιέρ. Ο σταθμός βάσης βρίσκεται στα 1200 μ. και διαθέτει άνετο πάρκινγκ, ενώ ο σταθμός της κορυφής βρίσκεται στα 1350 μ. Στις εγκαταστάσεις του κέντρου λειτουργεί σχολή για σκι, με έμπειρους δασκάλους, καθώς και κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού. Τα τρία σαλέ και η διοργάνωση νυχτερινού σκι υπόσχονται συγκινήσεις αλλά και στιγμές χαλάρωσης σε ένα ονειρεμένο τοπίο.

 

πηγή