Πως να κόψουμε σωστά την γαλοπούλα (μπροστά στους καλεσμένους μας) φώτο βήμα-βήμα

…. και θα εντυπωσιάσουμε για τις γνώσεις μας και δεν θα την κατακρεουργήσουμε!!

Ο τεμαχισμός της γαλοπούλας μπροστά σε όλους τους καλεσμένους και την οικογένεια είναι μια απαιτητική τελετουργία. Με μερικά απλά βήματα μπορούμε να αντεπεξέλθουμε επάξια στις προσδοκίες τους. Θα χρειαστούμε ένα κλασικό μαχαίρι του σεφ, ένα μεγάλο πιρούνι και ένα μικρότερο μαχαίρι για ξεκοκάλισμα κρέατος.

Tεχνική: Η κοπή της γαλοπούλας
Υπολογίζουμε μισή ώρα αναμονής πριν τεμαχίσουμε και σερβίρουμε τη γαλοπούλα. Ο χρόνος αυτός δίνει τη δυνατότητα να διανεμηθούν μέσα στο ψημένο κρέας τα υγρά, τα οποία εξαιτίας του ψησίματος συνήθως κατανέμονται ανομοιόμορφα στον μυικό ιστό.

Σχετικά με τη γέμιση
Είναι καλύτερο να μαγειρεύουμε ξεχωριστά τη γέμιση, για δύο βασικούς λόγους:
—Ο πρώτος έχει να κάνει με την ασφάλεια της υγείας μας. Επειδή η γέμιση έχει διαφορετική θερμοκρασία από τη γαλοπούλα, γίνεται πολλές φορές αιτία να αναπτυχθούν πολλά μικρόβια στην κοιλιακή της χώρα. Γι’ αυτό και οι ειδικοί προτείνουν να προετοιμάζεται η γέμιση ξεχωριστά.
—Επίσης, η γέμιση εμποδίζει το ομοιόμορφο ψήσιμο της γαλοπούλας λόγω της μεγάλης διαφοράς θερμοκρασίας ανάμεσα στην κοιλιά και τα υπόλοιπα σημεία του σώματος.

1. Τοποθετούμε τη γαλοπούλα σε πιατέλα με το στήθος πρός τα πάνω και τα πόδια προς την αντίθετη κατεύθυνση από εμάς. Σταθεροποιούμε τη γαλοπούλα χρησιμοποιώντας το μεγάλο πιρούνι. 1. Τοποθετούμε τη γαλοπούλα σε πιατέλα με το στήθος πρός τα πάνω και τα πόδια προς την αντίθετη κατεύθυνση από εμάς. Σταθεροποιούμε τη γαλοπούλα χρησιμοποιώντας το μεγάλο πιρούνι.

2. Ανοίγουμε με το μαχαίρι του ξεκοκαλίσματος το σημείο όπου το πόδι ενώνεται με στο στήθος. Φτάνουμε στο σημείο όπου είναι το κόκαλο και το διαχωρίζουμε σιγά σιγά με το μαχαίρι. Αφήνουμε το πόδι δίπλ 2. Ανοίγουμε με το μαχαίρι του ξεκοκαλίσματος το σημείο όπου το πόδι ενώνεται με στο στήθος. Φτάνουμε στο σημείο όπου είναι το κόκαλο και το διαχωρίζουμε σιγά σιγά με το μαχαίρι. Αφήνουμε το πόδι δίπλα. Το κόβουμε στα δύο με το ίδιο μαχαίρι, στο σημείο όπου το «κοπανάκι» συνδέεται με το μηρό. Επαναλαμβάνουμε με το άλλο πόδι. Κόβουμε το κρέας του ποδιού σε φέτες με το μαχαίρι του σεφ σταθεροποιώντας το με το πιρούνι.

3. Σπρώχνουμε με την άκρη του μαχαιριού τη φτερούγα μακριά απο το σώμα της γαλοπούλας και κόβουμε με το μαχαίρι του ξεκοκαλίσματος στο σημείο της ένωσης. Κρατάμε τις φτερούγες ολόκληρες. 3. Σπρώχνουμε με την άκρη του μαχαιριού τη φτερούγα μακριά απο το σώμα της γαλοπούλας και κόβουμε με το μαχαίρι του ξεκοκαλίσματος στο σημείο της ένωσης. Κρατάμε τις φτερούγες ολόκληρες.

4. Αφαιρούμε το στήθος σταθεροποιώντας με το πιρούνι το κόκαλο που υπάρχει στο κέντρο του. Τοποθετούμε το μαχαίρι κατά μήκος του κόκαλου και μόλις βρούμε αντίσταση, συνεχίζουμε το κόψιμο με εξωτερική 4. Αφαιρούμε το στήθος σταθεροποιώντας με το πιρούνι το κόκαλο που υπάρχει στο κέντρο του. Τοποθετούμε το μαχαίρι κατά μήκος του κόκαλου και μόλις βρούμε αντίσταση, συνεχίζουμε το κόψιμο με εξωτερική φορά μέχρι να αποκολληθεί το ένα τμήμα του στήθους. Το μεταφέρουμε στην πιατέλα και το κόβουμε σε φέτες με κάθετη φορά.

 

 πηγή: www.thecookbook.gr