Τσουρέκι με κάστανα και λευκή σοκολάτα…. πραγματική κόλαση της γεύσης !!!

Το λαχταριστό γεμιστό τσουρέκι, από συνταγή του απίθανου σεφ Άκη Πετρετζίκη!!

Συστατικά

Για τον πουρέ κάστανο

  • 400 γρ. κάστανα σε σακούλα σε κενό αέρος
  • 500 γρ. νερό
  • 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

Για το τσουρέκι

  • 500 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
  • 150 γρ. νερό
  • 15 γρ. μαγιά ξερή
  • 1,5 κ. σ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 10 γρ. μαχλέπι
  • ξύσμα πορτοκαλιού
  • 2 βανίλιες
  • 1,5 γρ. μαστίχα
  • 150 γρ. μέλι
  • 100+50 γρ. βούτυρο
  • 2 αυγά
  • 1 πρέζα αλάτι
  • ασπράδι για το άλειμμα
  • 150 γρ. λευκή σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη

Μέθοδος εκτέλεσης

Για τον πουρέ κάστανο

  • Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τα κάστανα με το νερό και τη ζάχαρη και τα βράζουμε για μισή ώρα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μείνει 1 δάχτυλο νερό στον πάτο της κατσαρόλας.
  • Περνάμε τα κάστανα από το μούλτι και τα πολτοποιούμε μαζί με τα ζουμιά του.
  • Εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό για να βοηθήσουμε τον πουρέ να γίνει πιο λείος.
  • Αφήνουμε τον πουρέ στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει τελείως (περίπου 2-3 ώρες).

Για το τσουρέκι

  • Βάζουμε στο μίξερ νερό και μαγιά με 2 κουταλιές αλεύρι. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και μετά σκεπάζουμε με το υπόλοιπο αλεύρι ρίχνοντάς το απαλά από πάνω. Το αφήνουμε να φουσκώσει για λίγο. Είναι έτοιμο όταν οι φουσκάλες της ζωντανής μαγιάς βγουν πάνω από το αλεύρι (περίπου σε μισή ώρα).
  • Ενδιάμεσα βάζουμε τη ζάχαρη και τα μυρωδικά σε ένα μπλεντεράκι και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και σε ένα γουδί.
  • Σε ένα τηγανάκι ζεσταίνουμε το μέλι, τα 100 γρ. βούτυρο, το ξύσμα, το μαχλέπι, τις βανίλιες, 1 πρέζα αλάτι και τη μαστίχα, μέχρι που να λιώσει το βούτυρο και όχι να κάψει, απλά να ζεσταθεί. Στη συνέχεια το βγάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα αυγά και όλα μαζί μέσα στον κάδο του μίξερ.
  • Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να μπορεί να ξεκολλάει το μείγμα από τα τοιχώματα.
  • Στο τέλος προσθέτουμε τα 50 γρ. κρύο βούτυρο σε κομμάτια ενώ χτυπάει ακόμα το μίξερ. Μόλις απορροφηθεί και το τελευταίο κομμάτι από το βούτυρο βγάζουμε τη ζύμη από το μίξερ σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει (αλλά όχι σε πολύ ζεστό μέρος) περίπου για 1 – 2 ώρες.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μέρη. Κάνουμε το κάθε ένα σαν κορδόνι, το ανοίγουμε λίγο με τη βοήθεια του πλάστη και βάζουμε στο κέντρο το 1/4 από τον πουρέ κάστανο.
  • Κλείνουμε το κάθε κορδόνι πιέζοντας καλά ώστε να μην ξεφεύγει η γέμιση από μέσα.
  • Τέλος, πλάθουμε το τσουρέκι, το αφήνουμε να ξαναφουσκώσει για 20-30 λεπτά, τα αλείφουμε με λίγο ασπράδι και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 – 30 λεπτά.
  • Αφού βγει από το φούρνο απλώνουμε λευκή σοκολάτα που την έχουμε λιώσει.
[box type=”note” ]Tip Αν το θέλετε πιο σοκολατένιο, βάλτε συνολικά 300 γρ. λευκή σοκολάτα και περιχύστε την από πάνω![/box].