Φίλοι….. οι τόσο απαραίτητοι!!!

Οι φίλοι, λένε, είναι η οικογένεια που επιλέγεις… Και αυτή είναι η αλήθεια. Επιλέγουμε να μοιράζομαστε τη ζωή μας με ανθρώπους με τους οποίους περνάμε καλά, ταιριάζουμε, έχουμε κοινά ενδιαφέροντα… Σε αντίθεση με τους συγγενείς μας που δεν τους επιλέγουμε, οι φίλοι μας είναι άνθρωποι τους οποίους έχουμε βάλει εμείς στη ζωή μας. Γι’αυτό και οι σχέσεις μας μαζί τους είναι συχνά οι μακροβιότερες της ζωής μας.

Η παρουσία των φίλων στη ζωή μας είναι τόσο σημαντική για την ψυχική μας ισορροπία, ώστε όταν δεν έχουμε φίλους, δημιουργείται ένα κενό που δύσκολα μπορεί να αναπληρωθεί. Αυτό συμβαίνει επειδή στή στη ζωή μας έχουμε ανάγκη από συνοδοιπόρους, για να μοιραζόμαστε μαζί τους όλα όσα μας συμβαίνουν. Μια ζωή που δεν μοιράζεται, άλλωστε, είναι μια ζωή ανούσια και μοναχική…

Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που νιώθουν πως δεν χρειάζονται φίλους και αρκούνται στους συγγενείς και τον σύντροφό τους. Ωστόσο, από την παιδική μας ηλικία, έχουμε ανάγκη από ανθρώπους με τους οποίους να βαδίζουμε μαζί, που να μας συμβουλεύουν και να τους συμβουλεύουμε και να μοιραζόμαστε μαζί του ότι δεν θα μπορούσαμε ποτέ να μοιραστούμε με τους γονείς ή τον σύντροφό μας.

Από την παιδική μας ηλικία, ξεκινάμε να κάνουμε φιλίες και δεν σταματάμε, σε όλη σχεδόν τη ζωή μας, ωστόσο, οι παιδικές φιλίες είναι συνήθως οι πιο σταθερές. Οι επιστήμονες, πάντως, τονίζουν ότι σε κάθε κύκλο της ζωής μας μπορούμε να γνωρίσουμε νέους ανθρώπους και να επιλέξουμε νέους φίλους. Ωστόσο, συνήθως όταν μεγαλώνουμε κάνουμε φιλίες πιο δύσκολα. Παράλληλα, είναι πιθανό μεγαλώνοντας να μειώσουμε τους φίλους που έχουμε, ίσως επειδή γινόμαστε πιο επιλεκτικοί, αλλά και για λόγους πρακτικούς, αφού καθώς μεγαλώνουμε αυξάνονται οι υποχρεώσεις μας και μειώνεται ο χρόνος που έχουμε για να αφιερώνουμε στις παρέες μας.

Τι συμβαίνει, όμως, όταν μας προδίδουν οι φίλοι; Σίγουρα είναι πολύ άσχημο να μας προδίδουν οι φίλοι μας και είναι μια κατάσταση που μας πληγώνει. Ωστόσο, στη ζωή υπάρχει πάντα η πιθανότητα να πληγωθούμε και να προδοθούμε, αλλά δεν μπορούμε να ζούμε συνέχεια με αυτόν τον φόβο. Για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, θα πρέπει να δίνουμε και να μοιραζόμαστε ανάλογα με τις ενδείξεις μας. Αν βλέπουμε ότι υπάρχει πιθανότητα να πληγωθούμε, δεν είναι ανάγκη να δίνουμε ολόκληρο τον εαυτό μας. Άλλωστε, οι άνθρωποι που δεν είναι πιστοί στους φίλους τους, πιθανότατα έχουν οι ίδιοι διάφορα βαθύτερα προβλήματα.

πηγή: www.entertv.gr