η μόδα στα πόδια μας (βίντεο)!!

Κάνε ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο και θυμήσου ή διαπίστωσε ότι… το πάθος για τα τακούνια δεν είναι και τόσο μοντέρνα επινόηση.

Τα παπούτσια με ψηλό τακούνι μάλλον πρωτοεμφανίστηκαν (και αυτά) στην αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα στα θέατρα. Αν σήμερα τα αναφέρουν πολλοί ως «κόθορνους» είναι επειδή έτσι είχε χαρακτηρίσει ο Αισχύλος, πριν χιλιάδες χρόνια, τα υποδήματα που φορούσαν οι ηθοποιοί που υποδύονταν θεούς, για να ξεχωρίζουν σε ύψος από τους υπόλοιπους.

Αργότερα, οι Πέρσες ιππείς του 9ου αιώνα φορούσαν τακούνια για να στηρίζονται καλύτερα στον αναβολέα και στα άλογά τους. Χρειάστηκε, όμως, να φτάσουμε στον ύστερο Μεσαίωνα, για να χρησιμοποιηθούν για λόγο εκτός από πρακτικό. Τότε, οι ευγενείς και αριστοκράτες της Ευρώπης ξεκίνησαν να τα φοράνε ως σύμβολο της ανώτερης κοινωνικής τους θέσης.

Όπως καταλαβαίνει ο καθένας, μέχρι τον 20ο αιώνα και τη διάσημη ατάκα της Marilyn Monroe η οποία είχε πει στα ’50s «δεν ξέρω ποιος ανακάλυψε τα ψηλοτάκουνα, αλλά ξέρω ότι όλες οι γυναίκες του οφείλουμε πολλά», το ψηλό τακούνι δεν ήταν αποκλειστικό «προνόμιο» των γυναικών.

100 χρόνια τα ψηλοτάκουνα ως μόδα

Εδώ και πάνω από 100 χρόνια, όμως, το πάθος για τα ψηλά τακούνια παραμένει ζωντανό κυρίως ανάμεσα στις γυναίκες, για τις οποίες τα ψηλοτάκουνα παπούτσια αποτελούν πλέον, σύμβολο μόδας.

Το παρακάτω video αποκαλύπτει πώς αυτή η σχέση της γυναίκας με το τακούνι οδήγησε στην εξέλιξη των ψηλών παπουτσιών, ξεκινώντας από το 1910 και ταξιδεύοντάς μας σε εποχές και τάσεις. Η μόδα αλλάζει και επαναπροσδιορίζεται, σχέδια εγκαταλείπονται και επανέρχονται.

Από τα πιο «ήπια» και τετραγωνισμένα τακούνια οδηγούμαστε στα πιο ψηλά και στα στιλέτα. Τα πόδια της γυναίκας άλλοτε παραδίνονται στα περίτεχνα σχέδια με τα λουριά να αγκαλιάζουν τους αστραγάλους της, και άλλοτε αναδεικνύονται από τις μίνιμαλ γραμμές ενός ψηλοτάκουνο παπουτσιού.
Οι χρωματισμοί και οι μικρές λεπτομέρειες όπως οι διακριτικές αγκράφες ή οι μεγαλύτερες όπως αυτές των τρουκς φαίνεται να παίζουν τον δικό τους ρόλο, προσδίδοντας κατά μία έννοια τη διάθεση κάθε δεκαετίας.

Στο video, ένα ζευγάρι ψηλοτάκουνα φαίνεται να βαδίζουν σταθερά μέσα στον χρόνο και ανάλογα τις ανάγκες και τις επιθυμίες της εκάστοτε εποχής, να παίρνουν την αντίστοιχη μορφή. Αποτελούν πάθος, λατρεία, βάσανο ή όλα μαζί; Μια γυναίκα σίγουρα ξέρει, ένας άντρας μάλλον απορεί.

Βίντεο!!

πηγή: fashiongreecekeies.wordpress.com