Μάρσιπο αγκαλιάς: τα σωστά και τα λάθη ως προς την χρήση του!

Τα τελευταία χρόνια, το babywearing και οι μάρσιποι αγκαλιάς κερδίζουν συνεχώς έδαφος και ανεβαίνουν στις προτιμήσεις των γονιών ως απαραίτητη πρώτη αγορά για το μωρό. Τα slings, ή αλλιώς μάρσιποι αγκαλιάς, διαφέρουν απ’ τους συμβατικούς μάρσιπους. Δεν είναι μόνο ένας τρόπος μεταφοράς του μωρού, είναι και ένα πολύτιμο εργαλείο για να βοηθήσει τους γονείς να αναπτύξουν δεσμούς με το μωρό τους, αλλά και να τους επιτρέψει να κάνουν κι άλλα πράγματα ενώ «φορούν» το μωρό τους. Είναι κατάλληλοι για νεογέννητα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την πρώτη μέρα με απόλυτη ασφάλεια. Το μωρό δεν «κρέμεται» σε ένα sling, αντίθετα βρίσκεται στη φυσική στάση αγκαλιάς που από μόνο του ένα νεογέννητο μωρό υιοθετεί: με τα πόδια λυγισμένα, τα γόνατα ψηλά και ακουμπώντας στο σώμα της μαμάς ή του μπαμπά με τον ίδιο τρόπο που θα ήταν στην αγκαλιά τους.

Πόσο σωστά όμως το χρησιμοποιούμε και ποια λάθη κάνουμε που μπορούν να βλάψουν το μωρό μας;

Δεν διαβάζουμε τις οδηγίες χρήσης
Κάθε εργαλείο έχει και τις κατάλληλες οδηγίες χρήσης. Ακόμη κι αν σας φαίνεται απλή η χρήση του μην αμελήσετε να διαβάσετε τις οδηγίες χρήσης , νομίζοντας ότι θα το κάνετε σωστά με την πρώτη προσπάθεια. Εκτός από το προσπέκτους ψάξτε και στο διαδίκτυο  ώστε να μάθετε να αναδιπλώνετε σωστά το ύφασμα, βήμα – βήμα.

Αγοράζουμε λάθος νούμερο
Γενικά να θυμάστε ότι μάρσιππο διαλέγουμε ανάλογα με το ύψος και το βάρος του παιδιού και όχι σύμφωνα με την τιμή. Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τον οποίο οι γονείς σταματούν να χρησιμοποιούν τον μάρσιπο, οφείλεται στο γεγονός ότι όταν τον αγόρασαν πήραν το λάθος νούμερο. Αυτό δεν πρέπει να είναι ούτε πάρα πολύ μεγάλο ούτε πολύ μικρό. Ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλιστεί η ορθή εφαρμογή είναι να πάρετε το μωρό μαζί σας στο κατάστημα και να το δοκιμάσετε παρέα!

Τοποθετούμε το μάρσιπο πολύ χαμηλά
Το να κρέμεται το μωρό χαμηλά, δεν είναι καλό ούτε για το μωρό, αλλά ούτε και για τη μέση σας. Το κεφάλι του μωρού πρέπει να είναι σε θέση ώστε να ξεκουράζεται στο στήθος σας και όταν μεταφέρεται στην πλάτη σας να ξεκουράζεται στον ώμο σας. Επίσης, όταν ένα μωρό είναι τοποθετημένο πολύ χαμηλά και οι ιμάντες είναι χαλαροί γέρνει κατά τη μεταφορά.

Κάνουμε δουλειές με το μωρό αγκαλιά
Πολλές γονείς όταν μεταφέρουν το μωρό τους με μάρσιπο έχουν την εντύπωση ότι μπορούν να ολοκληρώσουν κάποιες δουλειές τους και αφήνουν τα χέρια τους ελεύθερα. Ο μάρσιπος σας δίνει μια αίσθηση ελευθερίας κινήσεων αλλά αυτό δεν σημαίνει πως μπορείτε να κάνετε τα πάντα όπως το να μαγειρεύετε πάνω από ένα καυτό τηγάνι. Θυμηθείτε πώς τα μωρά μπορούν να κινηθούν απότομα και οι ιμάντες να ξεδιπλωθούν.

Καλύπτουμε το προσωπάκι του μωρού
Θα πρέπει πάντα να ρίχνετε μια γρήγορη ματιά στο μωρό σας ώστε να είστε βέβαιοι ότι το προσωπάκι του δεν είναι καλυμμένο από ύφασμα, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος ασφυξίας!

Δεν υποστηρίζουμε το λαιμό του μωρού
Τους πρώτους μήνες της ζωής τους, τα μωρά δεν έχουν ακόμη τους μύες για να υποστηρίξουν το κεφάλι τους, και κυριολεκτικά γέρνουν προς τα πίσω αν δεν είναι άνετα στην θέση τους.

Περιορίζουμε το μωρό στην αναπνοή
Προσοχή! Αν παρατηρήσετε ότι το πηγούνι του μωρού σας στηρίζεται σταθερά πάνω στο στήθος σας, θα πρέπει να το αναπροσαρμόσετε. Μια τέτοια θέση μπορεί δυνητικά να διακόψει την παροχή οξυγόνου στο μωρό.

Αφήνουμε τα ποδαράκια του μωρού σε εντελώς ευθεία γραμμή
Τα ποδαράκια των μωρών δεν πρέπει να κρέμονται σε εντελώς ευθεία γραμμή, όπως σε αυτή τη θέση, γιατί υπάρχει κίνδυνος για ανάπτυξη δυσπλασίας του ισχίου. Ιδανικά, το μωρό θα πρέπει να είναι σε στάση «βατραχάκι» με τα γόνατα ελαφρώς λυγισμένα. Τα στρέφουμε μπροστά πολύ νωρίς

Μη βιαστείτε να βάλετε το μωρό σας στο μπροστινό μέρος του μάρσιπου
Τα νεογέννητα χρειάζονται χρόνο για να ενισχύσουν τη δύναμη από το λαιμό τους. Η γενική σύσταση είναι να περιμένετε έως ότου το μωρό σας μπορέσει να κρατήσει το κεφάλι του ψηλά σταθερά, συνήθως στους 4-6 μήνες.

Δεν αλλάζουμε συχνά θέση στο μωρό 
Αν έχετε βρει μια θέση που σας αρέσει πολύ καλό είναι να μη τη συνηθίσετε. Όχι μόνο είναι σημαντικό να δοκιμάζετε διαφορετικές θέσεις για να προετοιμάσετε το μωρό σας για όταν μεγαλώσει και γίνει πιο κινητικό, αλλά είναι ζωτικής σημασίας τους πρώτους μήνες να βεβαιωθείτε ότι το κεφάλι του μωρού σας κινείται και στις δύο κατευθύνσεις εξίσου. Αν για παράδειγμα μεταφέρετε το μωρό σας με το κεφάλι του προς τα αριστερά, μπορεί να δημιουργηθούν μυϊκές ανισορροπίες και αίσθηση ζάλης.

Συμβουλές υψίστης ασφάλειας
Να παρακολουθείτε διαρκώς εάν το μωρό σας αναπνέει σωστά.

Βεβαιωθείτε ότι το πηγούνι του βρέφους δεν ακουμπάει στον θώρακά του και ότι η πλάτη του στηρίζεται με ασφάλεια.

Τοποθετήστε το μωρό σε όρθια θέση αμέσως μετά το θηλασμό.

Προσέξτε το βήμα σας, καθώς η ισορροπία σας μπορεί να επηρεαστεί ενώ περπατάτε φορώντας τον μάρσιπο.

Λάβετε υπόψη τα αντικείμενα που βρίσκονται στο περιβάλλον γύρω σας, καθώς οι δυο σας καταλαμβάνετε περισσότερο χώρο απ’ ότι εσείς ως μονάδα.

Προσέξτε ιδιαιτέρως τις γωνίες των επίπλων και τις πόρτες των αυτοκινήτων.

Βεβαιωθείτε ότι είστε σε θέση να βλέπετε διαρκώς το πρόσωπο του μωρού σας και ότι δεν καλύπτεται από το ύφασμα του μάρσιπου.

Να ρυθμίζετε τον μάρσιπο σε τέτοια απόσταση, ώστε να είστε σε θέση να φιλήσετε το μωράκι σας.

Μην επιχειρήσετε καμιά δραστηριότητα η οποία απαιτεί τη χρήση του εξοπλισμού ασφαλείας, όπως ποδηλασία, κωπηλασία ή κατάβαση.

Μην χρησιμοποιείται τον μάρσιπο στο αυτοκίνητο. Σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά το απαραίτητο καθισματάκι.

Μην συμμετέχετε σε φυσικές ασκήσεις που περιλαμβάνουν υπερβολικές αναπηδήσεις. Ένας χαλαρός περίπατος ή πεζοπορία είναι η ιδανική άσκηση για όσους γονείς χρησιμοποιούν μάρσιπο.

Το μάρσιππο και το δέσιμο με τη μαμά!
Ένα μωρό σε μάρσιπο αγκαλιάς βρίσκεται σε άμεση επαφή με τη μαμά που το «φοράει» Τα μωρά είναι προορισμένα για να κουρνιάζουν μέσα στα χέρια της μαμάς τους, να χώνονται στο μαλακό στήθος της, να βολεύονται κοντά στο λαιμό της. Όταν κουβαλάμε ένα μωρό σε sling, εκείνο αντιλαμβάνεται τη θέρμη του κορμιού μας, τις συχνές αλλαγές θέσης, το δυνατό άγγιγμα της αγκαλιάς μας, την κίνησή μας. Και φυσικά βρίσκει την ευκαιρία να μάθει να ισορροπεί το κεφάλι του, να στηρίζει τον κορμό του και να χρησιμοποιεί τους μύες του σώματός του για να κρατιέται πάνω μας.  –

πηγή