Το τι επιλέγει να μασκαρευτεί κάποιος τις απόκριες .. έχει πάρα πολλά να δείξει!

Τι αποκαλύπτει η αποκριάτικη στολή που διαλέγουμε για το χαρακτήρα μας

Στην κλασική πλέον ταινία V for Vendetta, η πρωταγωνίστρια  Evey Hammond, ρωτά τον μασκοφόρο πρωταγωνιστή V ποιος είναι. Και εκείνος της απαντά ότι είναι παράδοξο να ρωτά κανείς έναν μασκοφόρο ποιος είναι. Από την άλλη πλευρά ο Ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας, Τ. Μπέρνταρντ Σω, λέει «βάλτε μια μάσκα σε έναν υποκριτή και δεν θα είναι πια ικανός να λέει ψέματα».

Η επιστήμη της ψυχιατρικής πάντως δικαιώνει μάλλον τον Σω και όχι τον V.


Όπως λένε οι ψυχολόγοι και οι ψυχοθεραπευτές, μπορεί η μάσκα που διαλέγουμε για τις Απόκριες να καλύπτει το πρόσωπο μας, στην πραγματικότητα όμως αποκαλύπτει πολύ πολύ περισσότερα για το χαρακτήρα μας!Το τι επιλέγει λοιπόν να μασκαρευτεί κάποιος έχει πάρα πολλά να δείξει για τις μύχιες επιθυμίες και τους φόβους μας. Λέει όσα θα θέλαμε αλλά δεν μπορούμε να πούμε στους άλλους, είτε γιατί φοβόμαστε ή ντρεπόμαστε που τα έχουμε, είτε που δεν τα έχουμε.Όπως εξηγεί η δρ. Λίζα Βάρβογλη, PhD Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια, Νευροψυχολόγος, φανταχτερές στολές επιλέγουν οι άνθρωποι που θέλουν να τραβήξουν την προσοχή επάνω τους. «Πολλές φορές όσο πιο εντυπωσιακός είναι ένας άνθρωπος στην καθημερινότητα του, τόσο πιο εντυπωσιακή στολή θα διαλέξει» εξηγεί η κ. Βάρβογλη και αυτό γιατί δεν θα μπορούσε ποτέ να τσαλακώσει την τέλεια εικόνα που (θέλει να) έχει.

Μια άλλη κατηγορία είναι αυτή των ανθρώπων που επιλέγουν να ντυθούν αντίθετο φύλο. Όπως τονίζει η κ. Βάρβογλη, αυτό δεν σημαίνει ότι ο άνθρωπος θέλει πράγματι να αλλάξει φύλο. «Είναι ένας πολύ ωραίος τρόπος να παίξει κανείς και άκρη-άκρη να προσεγγίσει πράγματα τα οποία δεν του είναι οικεία, δεν του είναι κοντινά. Ενδεχομένως δεν θα άλλαζε τις ερωτικές του επιθυμίες, απλώς πειραματίζεται» αναφέρει.

Αντιστοίχως μωρά ντύνονται εκείνοι που θέλουν να κανακέψουν και να νταντέψουν το μωρό μέσα τους. Ουσιαστικά με το να ντυθεί κανείς μωρό λέει στους άλλους ότι θα ήθελε λίγη παραπάνω τρυφερότητα αλλά ντρέπεται να το ζητήσει ρητά. Χαρακτηριστικό είναι όπως εξηγεί η νευρολόγος ότι ποτέ οι μικροκαμωμένοι άντρες δεν ντύνονται μωρά. Αντιθέτως «θα δείτε συνήθως μεγαλόσωμους άντρες να ντύνονται έτσι, οι οποίοι έχουν μία ανάγκη να τους αγκαλιάσουν οι γυναίκες τους, οι άλλοι άνθρωποι γύρω τους κυριολεκτικά η μεταφορικά».


Όσο για αυτούς που δεν τους αρέσει ποτέ να μεταμφιέζονται… συνήθως είναι άνθρωποι πολύ φοβισμένοι στο να βγάλουν κάτι διαφορετικό προς τα έξω, φοβισμένοι να πειραματιστούν, φοβισμένοι να αφήσουν τον εαυτό τους ελεύθερο να περάσει καλά. «Όταν κανείς βάζει πολλά πρέπει στον εαυτό του, εννοώ εσωτερικά πρέπει, χτίζει έτσι ένα κλουβάκι, μία φυλακή και δεν μπορεί να αφεθεί, να κάνει κάτι διαφορετικό, να δοκιμάσει κάτι καινούργιο. Αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι έχουν αυτό το σφίξιμο κι έναν φόβο πώς θα τους δουν οι άλλοι, με αποτέλεσμα στα πάρτι των ημερών να εμφανίζονται με τα πολιτικά τους, σαν τη μύγα μες το γάλα. Αλλά ούτε και οι ίδιοι νιώθουν καλά» τονίζει η κ. Βάρβογλη.Απόκριες πάντως είναι, γιορτή κεφιού, ίσως θα ήταν μια καλή ιδέα, αν πάτε σε μασκέ πάρτι να μη φάτε όλο σας το χρόνο στα… ψυχογραφήματα αλλά απλώς να ξεφαντώσετε!
πηγή: zougla.gr