Χανιώτικο Κολοκυθομπούρεκο….. το φανταστικό!!!

Η λέξη  μπουρέκι λοιπόν μπορεί να είναι τούρκικη, αλλά το κολοκυθομπούρεκο είναι μια χανιώτικη κολοκυθόπιτα που αξίζει τον κόπο να δοκιμάσετε. Όπως συμβαίνει με όλα τα παραδοσιακά εδέσματα, επειδή κάθε σπίτι έχει και τη δική του συνταγή, θα βρείτε το κολοκυθομπούρεκο σε πολλές εκδοχές. Με φύλλο, χωρίς φύλλο, με ντομάτα, χωρίς ντομάτα, με αλευρωμένα ή όχι  τα λαχανικά, και δεν ξέρω κι εγώ πώς αλλιώς.

Υλικά:

Φύλλο

500 γρ. αλεύρι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. χυμός λεμονιού ή τσικουδιά
1 κ.γλ. αλάτι
1 ½ κ.σ. σουσάμι
Νερο ανάλογο

Γέμιση (για 1 ταψί διαμέτρου 28 εκ. )

1 κιλό κολοκυθάκια, κομμένα στον τρίφτη σε ροδέλες
1 κιλό πατάτες, κομμένες στον τρίφτη σε λεπτές ροδέλες
1 ματσάκι δυόσμο, μόνο τα φυλλαράκια, ψιλοκομμένα
1 κιλό Πηχτόγαλο Χανίων
2-3 τουλάχιστον κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Ετοιμάζετε πρώτα τη ζύμη. Την ανοίγετε με τον πλάστη σε δύο φύλλα και απλώνετε το πρώτο σε ένα στρογγυλό ταψί. Δουλεύετε τη μυζήθρα με το ελαιόλαδο και το δυόσμο μέχρι να γίνουν σαν κρέμα.

Αλατοπιπερώνετε τα κολοκυθάκια και τις πατάτες και τα κρατάτε χωριστά. Απλώνετε στο ταψί πρώτα μια στρώση πατάτες και από πάνω μια στρώση μυζήθρα.

Στη συνέχεια, απλώνετε μια στρώση κολοκυθάκια και πάλι μια στρώση μυζήθρα και συνεχίζετε, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά της γέμισης.

Τέλος, απλώνετε το δεύτερο φύλλο, το αλείφετε με ελαιόλαδο και πασπαλίζετε από πάνω το σουσάμι. Χαράζετε το φύλλο με τη μύτη ενός μαχαιριού.

Ψήνετε, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 40 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει καλά το πάνω φύλλο.

Photo-04-Xaniwtiko-mpoureki

πηγή: http://flashnews.gr